Апел са улице за спас производње

Воћари, ратари, мљекари и други пољопривредни произвођачи најавили су да ће сутра мирним протестом затражити помоћ од власти у Републици Српској и БиХ јер се, како су истакли, годинама налазе у тешком положају.

Република Српска 22.02.2017 | 14:53
Апел са улице за спас производње
Тачно у подне око 1.500 ратара, са око 150 трактора, окупиће се на дијелу аутопута Бањалука - Градишка који није у употреби. Циљ им је, наглашавају, да на миран начин и на мјесту на којем никоме неће сметати апелују на власти да хитно нађу рјешење за заштиту домаће производње, те да буде уведен плави дизел на нивоу БиХ.

Ратари из Српске су незадовољни и нацртом правилника о условима и начину остваривања подстицаја, а траже и исплату лањских дуговања, која досежу 41 милион КМ.

"Протести су упозорење властима у Бањалуци и Сарајеву да коначно нешто предузму како пољопривреда не би дотакла дно. Нећемо шетати, правити ексцесе, блокирати путеве или институције, само ћемо се мирно окупити и тражити рјешавање наталожених проблема", рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Ако њихови захтјеви не буду испуњени до краја марта, каже Маринковић, поново ће тражити оставке министра пољопривреде Републике Српске Стеве Мирјанића и министра спољне трговине БиХ Мирка Шаровића.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Српске Владимир Усорац каже да се правилник о подстицајима у Републици Српској мора прилагодити оном у ФБиХ јер је знатно повољнији, па ратари у Српској губе тржишну утакмицу.

"Ако сви радимо на истом тржишту, онда и услови треба да буду исти", нагласио је додавши да је дошло "пет до 12".

"У Влади кажу да ће нам прошлогодишње подстицаје исплатити кад стигну паре из Русије, али ми не можемо чекати тај новац, јер морамо кренути са прољећном сјетвом, а нисмо очистили ни дугове према добављачима за прошлу годину", рекао је Усорац.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске кажу да су у понедјељак, на састанку са ратарима у вези са текстом новог правилника о подстицајима, обећали да ће уважити њихове приједлоге.

"Министарство ће максимално уважити све приједлоге удружења како би се подржале све кључне пољопривредне производње у Српској, у границама усвојеног буџета за ову годину", рекли су у Министарству.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

22.02.2017 14:08

ПЕНЗИОНЕРЕ У ДОМ ПЕНИОНЕРА......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

22.02.2017 14:28

И неце ником ни сметати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

22.02.2017 17:22

Сутра протествујем ! У гарази гдје ником нецу сметати.

Name

Миле

22.02.2017 15:08

И зато ме заболе она ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

22.02.2017 15:23

Пољопривредници, ако вам не помогне Милокрад помоци це вам Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

22.02.2017 15:35

Поццело је поцело?

Name

циркуз

22.02.2017 15:54

Ускоро Русија уплаћује дуг БиХ, дио од тог дуга је требао ићи на пољопривреду. Тренутно су институције БиХ у блокади, што значи да скоро приспјели новац из Русије неће бити подијељен. Тако изгледа повлачење из заједничких институција, наметнут је клише да то повлачење штети само једној страни, видит ће мо како то иде.

ОДГОВОРИТЕ