СДСМ и ДУИ ближи формирању владе

Лидер Демократске уније за интеграцију /ДУИ/ Али Ахмети изјавио је након састанка са лидером СДСМ Зораном Заевим да нема великих разлика између платформи двије странке и најавио сједницу централног предсједништва партије на коме ће бити донесена коначна одлука да ли ће дати потписе за састав нове владе.

Регион 22.02.2017 | 09:10
СДСМ и ДУИ ближи формирању владе
Ахмети и Заев разговарали су синоћ у Малој Речици о формирању нове владе.

Према његовим ријечима, званична употреба албанског језика у земљи загарантована је Уставом Македоније, због чега је искористио то право и пред новинарима говори на албанском језику.

Заев је рекао да је са лидером ДУИ постигнута сагласност о евроатлантским аспирацијама Македоније, о Специјалном јавном тужилаштву, као и о равномјерној расподјели буџетских средстава свим општинама.

"Надам се да ће се овај преговарачки процес завршити врло брзо - ја сам оптимиста", нагласио је Заев.

У Македонији су 11. децембра прошле године одржани ванредни парламентарни избори, али Влада још није формирана, будући да лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, чија је странка освојила највише мандата није успио да обезбиједи парламентарну већину.

Након што је Груевски вратио мандат, предсједник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је да ће мандат повјерити странци која обезбиједи потписе 61 посланика.

На ванредним изборима ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51 мандат, СДСМ 49, Демократска унија за интеграцију /ДУИ/ 10, албанска странка Беса пет, Алијанса за Албанце три и Демократска партија Албанаца два посланичка мјеста.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар