Мекмастер не подноси ауторитете

Нови саветник за националну безбедност Беле куће генерал америчке војске Х. Р. Мекмастер, чије је постављење на функцију објавио председник САД Доналд Трамп, имаће посла са Белом кућом "која није добро примала критике", наводи Ројтерс.

Свијет 21.02.2017 | 08:30
Мекмастер не подноси ауторитете
Агенција наводи да је Мекмастер, чије је пуно име Херберт Рејмонд, "високо цењени војни тактичар и стратешки мислилац, али је његов избор изненадио многе посматраче који су се питали како ће се Мекмастер, који је познат као неко ко доводи у питање ауторитете, носити са Белом кућом која није добро примала критике".

Ројтерс наводи да Мекмастер замењује Трампу оданог пензионисаног генерала Мајкла Флина, који је смењен са функције саветника за националну безбедност 13. фебруара, након што су се појавили извештаји да потпредседнику САД Мајку Пенсу није рекао истину да је причао са амбасадором Русије у Вашингтону о америчким санкцијама Москви.

"Њујорк тајмс" наводи да је генерал Мекмастер "виђен као један од водећих интелектуалаца америчке војске, за којег први пут чуло када је жестоко критиковао Здружени штаб због начина вођења Вијетнамског рата, а касније је критиковао и начин на који је администрација председника Џорџа Буша Млађег кренула у рат у Ираку".

Лист пише и да је Мекмастер као командант снага које су се бориле против побуне у Ираку "обезбедио основу за промену у приступу коју је генерал Дејвид Петреус прихватио и променио ток рата који су САД биле на ивици да изгубе".

Председник САД је избор Мекмастера обелоданио у Мар-а-Лагу, у свом приватном клубу у Палм бичу.

Трамп је навео да је Мекмастер "човек изузетног талента и изузетног искуства".

Председник САД је такође објавио да ће досадашњи вршилац дужности саветника за националну безбедност генерал Кит Келог преузети дужност шефа кабинета Савета за националну безбедност.

АП подсећа да је Трамп тражио замену за пензионисаног генерала Мајкла Флина, којег је отпустио прошле недеље.

Ројтерс преноси да је Трамп казао и да ће бивши амерички амбасадор у УН Џон Болтон, са којим је такође разговарао, као и са Мекмастером и Келогом о функцији саветника за националну безбедност, заузети другу позицију у његовој администрацији.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар