Нова одлука суда за убиство Аркана

Гаврићев бранилац Вељко Делибашић каже да је суд у Стразбуру закључио да Гаврић има право на понављање суђења у Србији.

Србија 20.02.2017 | 17:36
Нова одлука суда за убиство Аркана
Европски суд за људска права одлучио је да Добросав Гаврић, који је у Београду правоснажно осуђен на 35 година затвора због убиства Жељка Ражнатовића Аркана 2000. године, има право на поновљено суђење када буде дошао у Србију.

Гаврић је у вишегодишњем бјекству од правосудних органа Србије и налази се у Јужноафричкој Републици која не одговара на молбе Србије за његово изручење.

Гаврићев бранилац Вељко Делибашић у изјави за Тањуг каже да је суд у Стразбуру закључио да Гаврић има право на понављање суђења у Србији.
 
– Европски суд за људска права се није упуштао у меритум (суштину ствари) представке коју смо му поднијели због повреде права на правично суђење Гаврићу- рекао је Делибашић.

Према његовим ријечима, суд је процесно одлучио да му се суђење понови када буде дошао у Србију.

Он је нагласио да се ова одлука односи само на Гаврића, а не и на остале осуђене у том случају.

Адвокат је указао да се Гаврић за сада неће враћати у Србију јер сматра да му је угрожена безбједност, али да ће одлука Европског суда бити активирана ако се некад врати у Србију.

Гаврић је 2006. године осуђен на 35 година затвора као непосредни извршилац убиства Ражнатовића 15. јануара 2000. у холу београдског хотела “Интерконтинентал”.

Поред њега на по 30 година затвора осуђени су и Милан Ђуричић Мики и Драган Николић Гаги. Ðуричић је и даље у бекству, а у затвору је само Николић.

Гаврић и Николић су уредно долазили на суђења све до дана изрицања (друге првостепене) пресуде Окружног суда у Београду, када су осуђени на поменуте казне и када им је одређен притвор.

Након тога губи им се траг. Гаврић је међутим ухапшен у 21. марта 2011. у Јужној Африци када је рањаван у локалном мафијашком обрачуну, а током хоспитализације утврђен је његов идентитет.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

На,

20.02.2017 16:56

Бандери му је место.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

20.02.2017 19:38

за Аркана двије хевте пуна капа.

ОДГОВОРИТЕ