Исламска држава мијења тактику

Са губитком територије у Ираку и Сирији, Исламска држава промјенила је своју пропаганду одступајући од идеје исламске утопије и фокусирајући се на нападе, јавља Глас Америке, позивајући се на стручњаке за тероризам.

Свијет 20.02.2017 | 10:41
Исламска држава мијења тактику
Већина недавних снимака приказује борбу за ирачки град Мосул – а позиви страним борцима да се придруже џихадистима нису више толико примјетни, наводи се у тексту.

Један од посљедњих пропагандних снимака које је објавила џихадистичка Исламска држава приказује самоубилачке бомбашке нападе на ирачку војску у Мосулу.

"Дошло је до великог одступања од идеје исламистичке утопије ка нечему око ратовања. Овај снимак, и слични снимци, сви показују да, јесте, Исламска држава можда губи територију, али ће је бранити и непријатељ ће скупо платити", каже Чарли Винтер из Центра за студије радикализације са сједиштем у Лондону, који годинама прати медијску кампању Исламске државе.

На врхунцу снаге, када је контролисала велики дио територије, многи видео снимци Исламске државе су били усредсређени на утопистички сан о исламском калифату – приказујући мирнодопске пејзаже и мање борби. Један филм из 2014. приказује британског војника који моли друге муслимане да путују у Сирију и Ирак.

"Та група и даље покушава да комуницира са страним борцима, али је квалитет другачији. То више нису позиви на 'хиџрах'’ – односно на миграцију у Ирак и Сирију. Сада кажу 'останите у својим земљама и оданде нападајте'", примјећује Винтер.

Исламска држава спровела је неколико терористичких напада изван Блиског истока – између осталог у Француској, Њемачкој и Турској. Међутим сан о исламском калифату блиједи, а пропаганда је све слабија, каже Винтер.

"Имају мање мјеста о којима могу да праве пропаганду, као и мање мјеста у којима могу да праве пропаганду. Осим тога, коалиција такође напада њихове људе који се баве пропагандом, тако да слабе на сваком пољу", наводи он.

Винтер истиче да Исламска држава наставља да избацује ултра-насилнички видео материјал – али да телевизије све рјеђе објављују такве снимке, што је промјена за коју аналитичари кажу да је додатно ослабила медијско присуство Исламске државе.

(Глас Америке)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дзоо

20.02.2017 10:19

Бог ме убио ови наси мудзаедини по маоци калесији два буса да доду у бања луку заузели би је како су луди. А нико не конта и не могу да наду доток лове кој долази иу цитавог света. Један цовек зиви у цх прицао ми како стизе лова у босну и ко њом управља сви знају само ауте не смију да провале Ове исто ревизије и тузбе и одбрану ратних злоцинаца све дијаспора финанцира а вода те дијаспоре је у цх. Цовек управља са свим и свацим родом је из Калеаије али сви цуте.надите тог цовек кају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

20.02.2017 14:34

Могу се надувати ките ! Па два аутобуса из робијаса.