Због нужде у брак и са рођацима

Бракови са рођацима, који су страни држављани, најлакши је пут до рјешавања питања егзистенције и добијања папира у некој од западноевропских земаља.

Република Српска 01.02.2017 | 18:22
Због нужде у брак и са рођацима
Да оду из земље грађани копају рукама и ногама. Уче језике и преквалификују се. Спремни су да раде на црно и крију од полиције, да се вјенчају са странцима за папире, а сада су отишли и корак даље.

С обзиром да је вјенчавање са ближим рођацима у неким земљама попут Швајцарске и Холандије дозвољено, многи су то искористили како би се домогли толико жељених западноевропских земаља. Брак са неким од рођака је бесплатан и то је пут ка сигурном рјешевању папира.

Бањалучанин М.К, који већ дуже не може да нађе посао, каже да планира да оде у иностранство, а папире намјерава да среди тако што ће да ожени теткину кћерку, која живи у Швајцарској.

"Бићемо пет година у браку, након тога ћу се развести, а добићу папире. Дуго сам размишљао о томе, али на крају сам схватио да у томе нема ништа лоше. Ријеч је само о браку на папиру, а тиме ћу обезбедити своју будућност", каже овај Бањалучанин који је желио да остане анониман.

Ступање у брак са рођацима до четвртог колена забрањено је према Породичном закону РС, док се према обичајном праву код нас није дозвољено венчавати са рођацима до деветог колена. То што су многи грађани спремни да погазе обичаје и традицију, само потврђује да је друштво запало у кризу, оцена је социолога.

Социолог Немања Ђукић каже да се некада мијењала вера за вечеру, а сада је дошло вријеме да се за папире мијења традиција.

"То додатно аргументује какво је економско стање у земљи, јер људи више не презају ни пред чим да обезбИЈеде себи бољу егзистенцију", истиче Ђукић.

Економска криза, додаје он, узрокује и ону већу и опаснију - кризу традиционалних и моралних вредности.

"Традиција је нешто најврИЈедније што свако друштво има, а свакодневно је урушавамо и газимо. Питање је докле смо спремни да идемо да се одрекнемо традиције и обичаја", каже Ђукић.

Адвокат из Бањалуке Жељко Бубић објашњава да код нас брак склопљен са ближим сродницима није признат.

"Зато матичари, а и свештеници на вЈенчању, питају да ли има неких сметњи да се брак склопи. Са правне тачке гледишта, брак склопљен са ближим рођацима је ништаван. Такав брак поништава се тужбом за поништавање са грађанско правног аспекта, а са кривичног аспекта то је кривично дело. Међутим, у европским земљама то је мало другачије. Постоје одступања од државе до државе, односно све зависи од степена конзервативности или либералности неког друштва, као што неке земље толеришу кориштење лаких дрога и проституцију", наводи Бубић.

Статистика је неумољива. Према подацима Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ, 2015. године земљу је напустило више од 80.000 људи старих између 25 и 40 година, а разлози одласка углавном су економске природе. У Извештају УНДП стоји да се чак 62 одсто младих изјаснило да жели да напусти БиХ, уколико би им се за то указала прилика.

Стриц хтио да жени братаницу

Бањалучки матичари причају да је било ситуација да су наши држављани покушали овде да склопе брак са рођацима.

"Ми не можемо да знамо да ли је неко у сродству или не; за то треба да одговарају кумови и сведоци на венчању. Једном се десило да је стриц хтео да ожени братаницу због папира и да је води у Француску. Сазнало се да су рођаци, а још се испоставило да је ожењен у Француској. У цели случај се умијешала полиција", прича матичар с дугогодишњим искуством.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Само мало

01.02.2017 17:25

Зар не иду у Бјелорусију и Русију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

биједник

01.02.2017 17:47

Па неце из биједе у биједу.

Name

истина

01.02.2017 17:47

Каква Русија пуна Њемацка Руса и нико не спомиње Русију да се Врати у Светску Силу

Name

Ре

01.02.2017 17:50

Тако је у Русију нека иду када им не ваља ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

01.02.2017 18:55

Удацу се за своју маму ста цу мора се...

Name

зивио додик и РС

01.02.2017 18:54

Тако иду сто година

ОДГОВОРИТЕ