Криза здравства: Љекари одлазе

Према подацима Завода за запошљавање Републике Српске, на евиденцији незапослених у децембру 2010. било 59, а у новембру прошле године 175 љекара.

Република Српска 30.01.2017 | 07:54
Криза здравства: Љекари одлазе
И у Синдикату здравства и социјалне заштите Републике Српске сматрају да би љекаре са бироа што прије требало запослити, с обзиром на чињеницу да доктори све више одлазе са ових простора.

"Углавном одлазе специјалисти, тако да треба оспособљавати кадар који би их могао замијенити. Што прије треба наћи начин њиховог увођења у здравствени систем, да би у догледно вријеме могли да добију специјализацију", каже предсједник овог синдиката Миленко Гранулић.

Додаје да је нелогично да број незапослених љекара расте, док, истовремено, њихов одлазак у иностранство постаје појава.

"Међутим, код нас се упражњена радна мјеста не попуњавају новим запошљавањем, него прерасподјелом посла на оне који остају", истиче он.

Број стоматолога у поменутом периоду порастао је са 99 на 180, медицинских сестара са високом стручном спремом са 15 на 64, а оних са средњом школом са 1.237 на 1.389.

Анализа овог завода показала је да љекари у просјеку на запослење чекају десет мјесеци, а медицинске сестре три године и шест мјесеци.

Из неформалног удружења незапослених доктора медицине Републике Српске поручују да, поред љекара који су на бироима, још најмање 35 њих ради мимо струке, чак и као продавци обуће.

"Поједини на запослење чекају и по неколико година. Чињеница је да се број незапослених доктора стално повећава, а међу нима има и оних који су студије завршили са врхунским резултатима. Ако ова држава не може да нам да посао, нека нам то отворено кажу, па да тражимо запослење у другим земљама", кажу у овом удружењу.

Према њиховој рачуници, запослење свих доктора медицине државу би коштало око четири милиона КМ годишње.

У Министарству здравља Српске кажу да су своју опредијељеност да задрже најбоље показали пријемом 15 младих љекара са најбољим просјеком.

"Ту праксу ћемо наставити и убудуће. С друге стране, у здравственим установама у Српској  има довољно кадра. Оне конкурсе за пријем нових радника расписују у складу са својим потребама, а ми никада нисмо одбили да дамо сагласност за запошљавање гдје је то потребно", кажу у Министарству.

Додају да су упознати са чињеницом да је медицински кадар тражен у западним земљама, у којима су зараде боље него у Републици Српској.

"Међутим, нисмо забиљежили већи одлив кадра из наших здравствених установа, који би на било који начин угрозио рад наших установа", истичу у Министарству.

Подаци овог министарства показују да Република Српска годишње напусти петнаестак доктора.

По анализи Коморе доктора медицине ријеч је о дупло толико, док из Струковног синдиката доктора медицине поручују да у иностранству ухлебљење нађе најмање 70 њих. Најчешће одлазе у Немачку, Аустрију, Канаду, али нису ријетки они који своје мјесто под сунцем траже у Кувајту, Бахреину, Саудијској Арабији.

Посљедица преквалификације

У Струковном синдикату медицинских сестара и техничара Српске кажу да је до пораста броја незапослених углавном дошло због преквалификација.

"Чињеница је да из здравствених установа махом одлазе способне и стручне сестре. То је у доброј мјери угрозило квалитет домаћег здравства. С друге стране, у Републици Српској пуно школа врши преквалификацију, па имамо хиперпродукцију кадра, који такође жели да оде", каже предсједник овог синдиката Ранко Палачковић.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

ова информација се стално понавља...........

30.01.2017 07:02

А, никако да се указе на праву адресу засто је то тако! Када имате на целу министарства појаву (Драган Богданиц), који по струцности објективно не би могао бити ни медицински техницар у некој озбиљној здравственој установи, а притом спада у у ред највецих лопуза у Српској - онда је логицно засто квалификовани и постени медицински кадрови одлазе у иностранство. А, ОВО ЈЕ ТЕК ПОЦЕТАК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проинтер

30.01.2017 08:14

САП је рјесења Здравство РС. Док се не уведе САП неце бити реда у набавкам и малверзацијама о којим се не оправдано прица свих овох година. Трансфорамција здравства је могуца само са САП који е да коста милионе КМ народних пара али це да и у стеди народу милионе. Наравно имплементацију треба да раде провјерене фирме попут Проинтера, али ето мозе и Ланацо.

Name

Агенција за лијекове БИХ

30.01.2017 08:18

А сто Ланацо поново јасе у Агенцији за лијекове БИХ на којем целује кадар ПДП, а јос кад се узме уговор са Мицрософт на нивоу БИХ, вриједан 16 милиона КМ онда изгледа да Ланацо има јос једну партију која га гура у пословима. Буре изгледа масти брке од првог дана као се узела власт.

Name

Др.аган

30.01.2017 08:33

Кад ти о судбини и животу одлучују Шкрбић, Станетић, Кљајчин, Богданић, Стевандић, Миле....кад ти спремају пљачку Фонда здравства преко Проинтера...кад ти инсталирају половне штампаче од Проинтера зарад извлачења пара...кад нема лијекова и материјала...кад се опрема не сервисира редовно...кад имамо дуг од милијарду у здравству, а они најављују нове "пројекте"...кад Шкрба и Миле држе посао са фармацеутима....ШТА ОЧЕКИВАТИ, КОЈУ ПОРУКУ ПОСЛАТИ? ИЛИ ОТИЋИ ИЛИ ТРПИТИ И НАДАТИ СЕ БОЉЕМ.

Name

Деки

30.01.2017 09:14

Из ове земље не иде само нај ко ради на будзету и дзабалебароси.А у ствари то су исти људи.Воле Додика до лудила и глуваре по канцеларијана.Сви остали одосе.Ја сам пре 10 година радио у приватној градјевинској фирми.Имао плату 125о марака и били добро.А онда је досла мрака да влада а фирма се угасила..сад ја и 70 % из те фирме смо вани....неко на папире неко на црно.Од Катара,Русије,Аустриј,Сведске....Али брига власти за то.Јер цемо ми доци један дан и донијети пара да платимо рацуне за струју и остали да би и даље они могли да глуваре по канцеларијама...Борио сам се за РС.Ма нека је сутра укину.И онако слузи Додику и кумовима да се богате...

Name

како милијарду КМ дуга у здравству Др.агане

30.01.2017 09:33

Када је спаситељ (Ел салвадор Богданиц) доведен као "најбољи менадзер васколиког свемира" доведен да поправи све сто је Скрбиц забрљао!? Али, он је као сто се и раније знало досао само да потписе све оно сто другима није пало на памет да потписе, и притом се омрси за висемилионске своте.

Name

Ре Проинтер

30.01.2017 14:10

Важније је платити "изнајмљивање" штампача Проинтеру и увести препрепрескупе е-књижице него купити лијекове, материјал или платити раднике.

Name

драган

21.02.2017 10:54

Прво треба рећи да се уписује велики број студената на медицину у два факултета у РС,хиперпродукција је кадра.Друго је дуго чекање на посао,треће кад добијеш посао чекаш двије године рјешење за стално,четврто чекаш на специјализацију 5 година,пето радиш за 1200км-лекар опште праксе.Тек ће се појавити још већи вишак љекара због хиперпродукције.Једноставно чим упишеш факс треба учити Њемачки.

Name

нино

21.02.2017 10:57

Остат ће овдје партијски запослени зд.радници и љекари који завршавају у 35 години.

Name

муни

30.01.2017 07:17

Идите па тамо видити да ли ће те моћи узимати мито, и понашати се тако према пацијентима, ткз,доктори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркок

30.01.2017 07:42

Засто и ти ниси завршио медицину и специјализацију па узимао мито као сто казес?А друга ствар..тамо ћу бити плацен па ми мито неће бити ни потребан!!!

Name

муни

30.01.2017 07:47

Зато што и при упису у медецину мораш имати тату или новац да би био уписан у то друштво, поштених доктора.

Name

Миско

30.01.2017 08:04

Систем је тако осмисљен да доктор мора узимати мито ако хоце да презиви. Миј колега је хирург који није у ланцу корупције. Зато вози нерегистровани ауто стар 20 година и одведе породицу у Макарску на одмор. Да ли је то зивот достојан једног специјалисте?

Name

мито

30.01.2017 08:57

Бас тако овдје за породјај узимају по стотину еура за операцију такодје господо напуатите болнице отворите приватне ординације оа да видими како це те презивети

Name

марио

30.01.2017 09:57

Ма у праву је човјек, идите па тамо узмајте паре за операције или порођаје, и малтретирајте тамо јадне пацијнте па да видите како тамо закон функционише.

Name

брат Ђуро

30.01.2017 07:18

А ко не одлази. Дуго већ убјеђујем све да се не исплати ићи било гдје. Био сам на много мјеста вани. Радио. Ако не дође до драстичних промјена и не изолујемо људе чији је једини циљ пљачка и искориштавање других нема никакве наде да ћемо живјети на овим просторима. Мислим и на србе, и на бошњаке и на хрвате. Неко жели да заради на тај начин што нас плански исељава. Колики коефицијент интелигенције треба да се схвати та очигледна чињеница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

30.01.2017 07:19

Ма није проблем..све це то онај кокосар Скрба и љигави Богданиц средити.....вазно је да се апотеке отварају.да се градјевински пројекти под њиховим патронатом покрецу. Да се медицинска средства и уредјаји набављају у њиховој резији. А љекари и др. здравствени радници који одлазе и одлазице не ммогу висе понизено да гледају и буду дио лоповског система!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуга

30.01.2017 07:21

Није доктор свако ко обуце бијели мантил.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

30.01.2017 07:22

ОВО ЈЕ КАТАСТРОФА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

30.01.2017 07:24

СВЕ ЈЕ "ОРГАНИЗОВАО" РАНКО ШКРБИЋ ЗА ДОБРЕ ПАРЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

30.01.2017 07:25

То је сад резултат ове власти у континуитету, а ја сам раније писао да смо сви ми требали колективно прије ових са Блиског истока пут Европе, посто су довели и подрзавају овакве б........е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И тако

30.01.2017 07:25

Одосе људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

30.01.2017 07:38

Одоше људи гдје је боље, оде интелигенција, полуписмена и неписмена сиротиња остаје и бира власт, одоше људи тамо гдје се знање поштује и цијени, одоше тамо гдје те нико и никада неће питати за вјеру и политику, живот је сувише кратак, прекратак да се протрачи у балканским глупостима.

Name

Брко76

30.01.2017 07:26

Људи драги позабавите се мало са обичним смртницима, радницима што желе да раде за минималац од 370 марака, а не смо са кризама здравства, просвјетара, шофера сви они имају много веће зараде и мање их има на бироу од ових горе што желе да раде за 370.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн69

30.01.2017 07:48

И није то тако лоше .Сад се наши људи који нису добри са страним језицима супер сналазе.Није им потребан преводилац а доктори овамо постају пуно љубазнији и већу пажњу посвећују пацијенту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пророк

30.01.2017 07:50

Када нисте довољно храбри и спремни да се за бољу будућност борите овдје, онда једино што можете јесте да бјежите главом без обзира и да се никада више не вратите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нажалост..

30.01.2017 08:01

Ишли би сви, већина који овдје таворе без посла или на послу са мизерним примањима. Нема ко не би ишао за бољим животом. Да се пристојно живи од свог рада, ништа више од тога. Али џаба, овдје је на сцени лоповска банда, орумпирани смет, гладеж и грабеж, превара и лаж. А године у тутањ пролазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарвин

30.01.2017 08:36

Медији ову тему надаувавају , јесте да одлазе али у Србији имате на Бироу око 5000 Доктора цак су писали да један ради као Аутомеханицар јер немозе да се запосли. Знаци ако код нас нема има гдје има. Треба их позвати неморају уцити језик, плате су веце него Доктора у Србији итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незнање

30.01.2017 10:13

Знаш ли колико траје и колико кошта да од љекара почетника добијемо специјалисту? Ко ће лијечити људе док се они не дошколују, и ко ће их едуковати до звања специјалисте? Знаш ли да неке процедуре, које су у свијету нормалне, ми ни немамо?

Name

Човјек

30.01.2017 08:39

Нажалост овако це нам бити све док министри буду људи без референци и које постављају кумови и владајуће странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре муни

30.01.2017 08:44

Не лупај..Нисам имао никакву везу за упис на мед.фаx и примљен сам.Мани се те сеоске политике да за све треба штела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мж

30.01.2017 08:50

Засто да овде имам примања/плата и све остало/ око 5000 КМ и сви говоре да сам лопов када у њемачкој дупло веће паре зарадим легално...позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

муни

30.01.2017 10:00

Па ти си вјероватно неки геније док си се уписао без штеле тако да би било добро да и ти одеш тамо јер Њемачка вапи за таквим "стручњацима".

Name

ОК

30.01.2017 09:01

Ма нек се људи спашавају од ове багре ,ко год може и има прилику да боље живи од свог рада треба да то искористи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

топола

30.01.2017 09:54

У мојој амбуланти у тополи раде двије преквалификоване сестре фризерке зато сто су старе и сколоване отисле у њемацку има и младих сестара цак и један млад љекар који би радио као техницар ал ове две су имале стелу па оне раде ,, Молим се богу да нам не оде и наса докторица млада на ста је ова дрзава спала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фројд

30.01.2017 09:57

Има медју овим младм људима изузетних особа јел их познајем неколико стета је људи схватите да нам такав кадар оде а да нас леце преквалификовани техницари или Богданицеви НАЈБОЉИ односно најподесни мамини и татини синови

ОДГОВОРИТЕ
Name

игy

30.01.2017 10:18

И у мојој исто ја висе не идем

Name

БЛ

30.01.2017 10:02

Ја висе и не идем љекару од кад ме је лецио син једне насе министарке који појма нема имам пријатеља који је заврсио медицину са 9 кад сам му рекао ста су ми људи урадили цовјек је занијемио те сам сам уз његове савјете кориговао терапију и сад сам здрав хвала богу.Ето он се спрема отици за словенију јел за њега овдје нема посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

30.01.2017 10:03

На Паприковцу раде двије цуре из кладионице насе поцеле прије три мјесеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

укц

30.01.2017 10:06

Неце дјеца доктора и политицара отици у Њемацку зато сто појма немају и зато сто су заврсили и запослили се преко стела зато сад одосе ова дјеца сто су из сиротињски фамилија који не могу добити пола а имају знање све то свабо провјери јадни смо ми ко нам остаје да нас лијеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАДО

30.01.2017 10:09

ПОНОВО ЦЕ БИТИ НА ПАПРИКОВЦУ И У БИЈЕЉИНИ КОНКУРС У МАРТУ ЗА ТЕХНИЦАРЕ ОДЕ ЈОС 80 ЉУДИ ЗНАМ ЈЕЛ МИ СЕСТРА ДРЗИ ЦАСОВЕ ЊЕМАЦКОГ, ОДЕ ЦОВЈЕК ОД 40 ГОД САМО КАЗЕ ЗБОГ ТОГ СТО МУ ЈЕ СЕФИЦА ПОСТАЛА ПРЕКВАЛИФИКОВАНА ДЈЕВОЈКА СА БАКИЦ УНИВЕРЗИТЕТА У ГРАДИСЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЛАПС

30.01.2017 10:15

То је то људи нем висе како овај горе господин из синдиката казе ово је крај здравства молила бих само цитаоце бар ове сто су здрави да не нападају људе који имају намјеру отици лијецим се и знам какво је стање вјерујте ми одлазе само они који нецему вриједе и који несто знају

ОДГОВОРИТЕ
Name

весна

30.01.2017 10:29

Ја сам своју докторици испратила просле године у сузама отисла је у њемацку оставила породицу и тек у се сад спојили казнили су је једне године са десет посто плате јел је мени написала рецепт и ослободила ме партиципације на основу ЦА диагнозе да небих платила пуну цијену лека јел нисам имала од цега. Она је отисла остали су ови сто неце ни да ме погледају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мз за мунија

30.01.2017 10:39

Нисам геније вец сам био добар уценик и Бог ми је свједок да сам се уписао без везе.Заврсио факс..специјализацију и идем за Њемацку.А ти ради за 700 КМ овде..возај голфа 5 и стављај наводнике на ријец стручњак..А нико теби нике крив сто ти је ИQ на нивоу ципела које носиш ..пардон ,опанака које носиш!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

муни

30.01.2017 12:15

Иди пријатељу и желим ти све најбоље. Е сад што ће наше здравство без тебе , таквог "стручњака" да доживи фијаско немој да бринеш.С тобом и сличним теби само брже падамо.

Name

Милан

30.01.2017 10:42

Мени је као хирургу у КЦ Б.Лука плата и остала примања око 6000 КМ мјесецно..цирка толико.И опет идем на запад јер ми се овде све смучило..Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

колега

30.01.2017 11:42

Колега милане онда ви имате 3,5 пута вецу плату од мене а исто звање оцигледно ова прица није за вас.....

Name

Брзи

30.01.2017 13:25

Нака вас срца прати,овде сте доктор, а тамо нико и ниста.Сретно.

Name

Петар

30.01.2017 12:59

Људи ови опљацкасе све па и здравство. Само ове фирме сто спомињете Ланацо предходних година и сада овај Проинтер за којег казете да је вл. Додиков син узесе милионе КМ. Па имали ико да заустави ову пљацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре колега

30.01.2017 13:34

Јесте ви колега хирург?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре милан

04.02.2017 16:47

Ту сам с вама на свакој операцији предпоставите специјалност нисам хирург