Двоструки стандарди Уставног суда БиХ

Уставни суд БиХ својим одлукама наставља да примјењује двоструке стандарде, рекао је замјеник предсједавајућег Представничког вијећа ПС БиХ Младен Босић.

Република Српска 20.01.2017 | 13:24
Двоструки стандарди Уставног суда БиХ
Босић је, реагујући на Одлуку Уставног суда БиХ да се прогласи ненадлежним за разматрање његовог Захтјева за оцјену уставности Одлуке о усвајању јединственог програма обраде података пописа становништва 2013. године, истакао да Уставни суд БиХ наставља да продубљује политичку нестабилност у БиХ.

''Уставни суд БиХ се прогласио ненадлежним да разматра Одлуку о усвајању јединственог програма обраде пописа, иако је прије тога био надлежан за многе одлуке политичког карактера као што је укидање Дана Републике Српске или забрана референдума тим поводом у Републици Српској", рекао је Босић.

"На овај начин својим дјеловањем Уставни суд БиХ, умјесто да буде гарант стабилности и законитости, наставља да доводи до подјела и продубљивања политичке нестабилности у Босни и Херцеговини. Оваквим радом се доводи у питање кредибилитет Уставног суда БиХ, посебно имајући у виду очигледне дупле стандарде при одлучивању. Не може се Уставни суд БиХ једном прогласити ненадлежним, а други пут надлежним за акте који нису закони", јасан је Босић.

Младен Босић, који је у вријеме подношења Захтјева био предсједавајући ПВ ПС БиХ, нагласио је да је питање валидности резултата пописа становништва од изузетне важности за процесе планирања, али и приступања Босне и Херцеговине ЕУ.

Он сматра да је Уставни суд БиХ, избјегавајући да разматра овај случај, пропустио прилику да допринесе праведном разрјешењу овог веома важног питања које оптерећује односе у БиХ.

"Све ово још једном указује на потребу дефинисања надлежности и начина доношења одлука у Уставном суду БиХ", истиче Босић.

"Осим саопштења о проглашењу ненадлежности на захтјев Младена Босића, Уставни суд БиХ још није доставио и објавио своју одлуку и образложење. Након што буду познате све чињенице, размотрићемо даље потезе поводом овог случаја'', истакао је замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

(БН телевизија)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Полка

20.01.2017 12:28

Овим политичарима у БиХ неваља и не одговара ама баш нико и ништа ако није по њиховом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

20.01.2017 12:32

Како су гласале судије,јесу ли опет само странци пресудили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

20.01.2017 12:43

Све док се суди само гледајуци националност никад уставни Суд неце бити без странаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како даље

20.01.2017 12:50

И шта учинити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

20.01.2017 13:51

Одакле он зна, видиш да знају само Додика нападати!

Name

Бренс

20.01.2017 12:54

За преостале двије године це Босиц јос и да науце ствари какве су,а не како их он замисља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меки

20.01.2017 13:13

Па овдје нема лојалниг градјанина да прихвати неку одлуку. Сви би да буде по њиховом. Зато је за овај Балкан једино тиранија успјесан модел. Правне дрзаве Само тако се мозе постици просперитет са оваквим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бинго

20.01.2017 16:07

Ре за Меки Наравно да нема засто би неко био лојалан дрзави од градјана ако дрзава крси сопствени устав а у уставу стоји надлезност полиције је у ентитетима надлезност фондова пио је у ентититетима ста ти није јасно.Одкуд право било ком судији да оспори рјесење или право по ноком утврдјеном рјесењу донесеном на бази цињеница и доказа ,п к готову ако тај суд или било који не располазе знањем из те области.

Name

Стразбур

20.01.2017 14:10

Уставни суд је мафијаски суд и не суди по уставу и закону и у интересу градјана.Уставни суд угрозава градјане српске и њене институције не увазавајуци исте јер је уставом регулисано да се морају признати сви документи донесени од овластених институција ентитета.Много је примјера гдје уставни суд игнорисе законом утврдјен рјесења донесена од институција Републике Српске пре двега фонда ПИо Републике Српске,који је и надлезан једини да изда докуменат о утврдјеној инвалидности степену и постотку.Ове документе уставни суд игнорисе и не прихвата не дајуци образлозење засто сто је супротно и забрањено европским конвенцијама о људским правима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре салзбург

20.01.2017 16:23

Уставни суд је уставни суд.И кад би тај суд рекао да је млијеко црно то се мора прихватити.Да ли се ти слагао са њим или не њихова одлука је задња и конацна. У западним земљама је СТРОГО забрањено да неко од политицара коментарисе а камо ли да игнорира одлуку било којег суда а да не говоримо о уставном суду.

Name

Драган

20.01.2017 15:49

Па ви дајете легитимитет оном за чији рачун ради тај суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно Марко На Косово Стизе

20.01.2017 17:10

Босицу коалициони патнери су вас превеслали а тзв суд докрајцио. Назалист,Српска је губитник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стандард

20.01.2017 17:35

Уставни суд ради по стандардима јединствене БиХ, а друга је ствар што ти и такви представници Републике Српске му дајете такав легитимитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јединствени

20.01.2017 17:47

Стварно јединствена: Република Српска+ Херцег Босна+ Филдзан Дрзава!

Name

марко

20.01.2017 20:10

ако уставни суд не донесе одлуку да се несмијем звати Марко можда моје име вређа некога? због Марка Краљевића. Због овога а и због ратних злочина над србима, гдје уместо казне суд прави хероје. Срби су требали да напусте поједине? заједничке институције а не да својим присуством дају легимитет.

ОДГОВОРИТЕ