Вучић позвао Пленковића у БГ

Премијер Србије Александар Вучић позвао је данас хватског премијера Андреја Пленковића да посети Београд, пренио је хрвтски "Јутарњи лист".

Србија 20.01.2017 | 12:54
Вучић позвао Пленковића у БГ
Двојица премијера сасатала су се данас у Давосу, гдје се одржава Свјетски економски форум.

"Андреј Пленковић има отворен позив с моје стране да посјети Београд када то жели. Био сам у Загребу на инаугурацији предсједнице и мислим да Андреј није био у Београду и добродошао је у Београд", рекао је српски премијер Александар Вучић у Давосу, гдје с хрватским премијером Андрејом Пленковићем учествује на Свјетском економском форуму.

"Знам колико сам непопуларан у Хрватској", рекао је Вучић, а на коментар новинара "Јутарњег" да то није баш сасвим тако, српски премијер је рекао да види да има више текстова о њему у хрватским медијима него српским.

"Штитим интересе Србије, али не угрожвама хрватске"

"Могу да захвалим на томе, али моје је да штитим интересе Србије, али нити у једном тренутку да не угрозим ни интересе Хрватске. А наш заједнички интерес је сачувати мир у региону, а Хрватска је за нас важна земља. Добро је да је господин Пленковић рекао да је за Хрватску важна и Србија", рекао је Вучић новинарима "Јутарњег листа".

Вучић је, преноси портал даље, рекао да је разговор у овом тренутку најбитнији, јер "док разговарате знате да неће доћи до оружаних инцидената".

"Знате да неће доћи до даљег усложавања наших односа док се разговара. Биће покушаја да се то поправи. Док се не разговара остављено је многим неодговорним људима машта и увијек се ти односи могу покварити", рекао је Вучић.

"Најлакше је продати новине ако опсујете мајку Вучићу"

Вучић је замолио и хрватске и српске новинаре да имају у виду то да односе треба поправити и постићи дијалог између Хрватске и Србије.

"Најлакше се могу продати новине ако се опсује мајка Вучићу. Супер, али ја питам што је резултат. Да ли се нешто промијенило у политици? Да ли је направљено нешто добро за своју земљу. Није ништа", рекао је Вучић.

Пленковић и Вучић заједно учествују на панелу на којем ће бити разговора о стању на југоистоку Европе.

Вучић је, пише "Јутарњи", демантирао писање неких медија да је био предвиђен билатерални сусрет двојице премијера, али је рекао да је увијек отворен за разговоре.

"Боље је да десет пута разговарамо, па ће можда једанаести пут донети резултат. То је важно и за Хрватску и Србију и о томе ћу разговарати и данас с Пленковићем. Без обзира на то што имамо различита мишљења и погледе, на прошлост. Ми се у Србији апсолутно не слажемо с оним што се говори у Хрватској и обрнуто, али шта да радимо. Треба да гледамо у будућност", поручио је.

”Ми имамо много питања које требамо ријешити и за разлику од хрватских политичара не желим унапријед говорити о свим стварима које би Србија могла ставити на терет својим сусједима. Желим да разговарамо отворено и видимо што можемо и што не можемо ријешити”, рекао је Вучић.

У друштву Вучића био је и аустријски шеф дипломације Себастијан Курц, који је подржао могући дијалог Хрватске и Србије. Вучић је казао да људи обично подцјењују разговоре, а да су они љековити.

”Када имате дијалог никада не дођете у проблеме какве смо имали претходних дана. Када имате паузу свакакве идеје људима падну на памет”.

(Јутарњи лист/Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милан

20.01.2017 12:10

Шта би ? Свака част на лијепим вијестима,а не на свађи и међусобним оптузбама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

20.01.2017 12:15

Треба те видјети кога место Доде и Цовица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

20.01.2017 12:37

Јој цовјеце доведи нам WВ или неког таквог инвеститора, да се покрене несто . Не прицај глупости висе и не балансирај као балерина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Баја би

20.01.2017 13:11

И Баја би дошао у Давос али још није купљен нови хеликоптер од 10 милиона марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

20.01.2017 15:09

Али нека прво хрвати признају РСК коју су СРБИ створили као конститутивни народ исто као и хрвати... МИЛИОН је побијено у НДХ а никада нису казњени

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

20.01.2017 16:12

Хоце ли понијети онај тарац за ноге који се мозе наруцити преко амазона?

ОДГОВОРИТЕ