Сјећања - На данашњи дан... Дан кад је Паоло ушао у породични бизнис...

Подсетимо се једног од најважнијих тренутака италијанског и светског фудбала уопште...

Фудбал 20.01.2017 | 13:30
Сјећања - На данашњи дан... Дан кад је Паоло ушао у породични бизнис...
Сезону 1984/85. нико у Милану неће памтити због резултата. Пето место на табели, изгубљено финале купа и испод просечан тим никако нису нешто због чега ће се навијачи Росонера мислима враћати у те давне дане. Ипак, остаје је један мали, а велики детаљ из 20. јануара '85. Тог дана на утакмици против Удинезеа повредио се репрезентативац Серђо Батистини и Нилс Лидолм морао је да га изведе на полувремену. У недостатку бољих решења чувени Швеђанин на терен је послао 16-годишњег Паола Малдинија. 

Батистинија се данас мало ко сећа, а Малдини јуниор, иако поодавно пензионер, остао је упамћен као један од симбола великог Милана, фудбалске дуговечности и поузданог дефанзивца. 

Паоло Малдини 20. јануара 1985. наставио је породични бизнис.

Те сезоне голобради момчић више није провео ни минут на терену, али већ од наредне постао је стандардан у дефанзивној линији Милана, по угледу на свог оца Ћезареа који је од 1954. до 1966. држао одбрану италијанског великана.



Паоло Малдини у наредних 25 сезона постао је играч са највише одиграних утакмица у историји већег миланског клуба – 902. Готово да не постоји значајан клупски трофеј који није освојио – укупно 26. Првак Италије био је седам пута, а шампион Европе у пет наврата. Са репрезентацијом Италије није имао среће да се окити трофејом. У финалу Светског купа 1994. поражен је од Бразила после пенала, а 2000. у финалу Европског шампионата од Француске, после продужетака. 

То што никада није добио Златну лопту једна је од највећих неправди тог избора. 

Паоло Малдини каријеру је завршио 2009. у 41. години. Милан је заувек повукао из употребе његов број 3. Роналдињо, Ибрахимовић и Роналдо (прави) послали су га у пензију изјавама да је он најбољи дефанзивац против којег су играли. 

Па, треба ли му уопште Златна лопта после тога? 

ПС

Велики Ил цапитано има двојицу синова. Старији Кристијан (20) игра на месту левог бека као отац и лета прошле године прешао је из Милана у Ређану, не успевши да упише ниједан наступ за први тим у званичним утакмицама. Млађег Данијела (16) памтимо као четворогодишњака по оном уклизавању Кларенсу Седорфу током прославе последње титуле првака Европе 2007. Данијел игра за млађе категорије Росонера. Дакле, и даље има наде за наставак породичног бизниса Малдинијевих...   

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар