Искрени одговори на 20 питања након пораза - Ђоковић: Сад ми се само иде кући, што прије!

Након што је од Дениса Истомина изгубио у 2. колу Аустралијан опена са са 7:6(8), 5:7, 2:6, 7:6(5), 6:4, Новак Ђоковић је истакао да је његов узбекистански ривал одиграо невероватно, али да га ниједног тренутка није потценио, иако је у питању 117. играч света.

Тенис 19.01.2017 | 16:45
Искрени одговори на 20 питања након пораза - Ђоковић: Сад ми се само иде кући, што прије!
Новаков разговор са представницима медија после пораза протекао је овако:

Какви су вам утисци са овог меча?

"Све честитке Денису, играо је невероватно. Заслужио је тријумф. Нема никакве сумње, био је бољи играч у најважнијим тренуцима меча. Направио је искорак, играо агресивно, сервирао веома добро, веома прецизно. Нисам ја ту могао много тога да урадим. Наравно, нисам задовољан својом игром. Али, знате, морам да честитам мом данашњем ривалу", рекао је Ђоковић.

Деловало је да као вам недостаје интензитет у игри. Да ли то нешто специфично није штимало како треба, или...?

"Постојао је интензитет. Играли смо више од четири и по сата. Просто, ово је један од оних дана када се не осећате сјајно на терену, када немате прави ритам, а када ривал са којом се састајете 'осећа' лоптицу на прави начин. Просто, то је спорт".

Милисте ли да сте, заправо, поклекли у првом и четвртом сету, јер се у оним преосталим чинило да сте играли прилично добро?

"Да, чинило се и мени да сам скроз у реду у трећем сету. Имао сам брејк лопту почетком четврте деонице. И онда, промашим један лаган форхенд... Меч се тада преокренуо. Можда сам и у завршници четвртог сета могао нешто више да урадим. Али, ако ћемо искрено, нисам ја имао неке велике, чисте шансе. Када год му је то требало, он је или одсервирао сјајно, или имао неки други одличан потез. Све што могу да кажем је - капа доле".

Играли сте са њиме пет пута до сада, изгубили сте само један сет. Да ли сте видели раније оваквог Истомина?

"Ја, наравно, никада не потцењујем ниједног свог ривала. Није важно који је турнир у питању, нити које је коло у питању. Увек се трудим да дам све од себе, а свакога поштујем. А он, са оваквом игром... Невероватно. Био је, очигледно, изнад свог уобичајеног нивоа. И, на томе морате да му честитате. Много тога му се 'поклопило' овога пута, заиста је са правом био победник нашег дуела".

Мислили смо после наступа у Дохи да сте оставили иза себе донекле разочарајавајући други део прошле сезоне. Да ли се и даље осећате тако?

"Сезону сам почео веома добро. А опет, ово је био један тениски меч. Сваки пут може да се деси да изгубите. Мислим... Ништа није немогуће. Постоји преко стотину тенисера који учествују у главном делу гренд слем турнира. Верујем да квалитет тениса расте из године у годину. Сви постају све већи професионалци, унапређују се, бољи су на терену. Шта ја могу да урадим? Трудио сам се колико сам могао, до последњег поена, али - није уродило плодом".

Рекли сте прошле године да је Ролан Гарос био веома важна ствар, да вам је утицала на стање свести. Да ли мислите да и даље постоје последице тог "остварења великог циља"?

"Не знам. Мислим, није ово тренутак да копамо толико по тениској прошлости. Нисам о томе размишљао у овом тренутку. Просто, почела је нова сезона, нова година, као и за све друге. На то сам, у неку руку, заборавио. Не утиче то сада на мене, ако сте на то мислили".

Успевали сте да се изборите са многим тешким ситуацијама у последњих неколико сезона, да ли вас је изненадило то што нисте успели нешто слично да урадите овога пута?

"Па, ја сам веровао, надао сам се да могу то и овога пута, али ово ипак није био такав дан. То је све што могу да кажем о томе, нема се ту много шта додати".

Да ли је у питању више неки физички проблем или психички? Или, можда мешавина? Шта бисте ви рекли?

"Не мислим да је у питању било нешто физичко. Обојица смо деловали океј на терену. Па, и после четири и по сата нисмо деловали уморно. Наравно, четири и по сата борбе није мала ствар за тело. Али, не мислим да је то утицало ни на мене, ни на њега. Био је то, просто, тениски меч. Један момак је победио другог. То је све што могу да кажем".

Дакле, више психичка ствар...?

"Ви донесите закључак" (смех)

Шта можете да понесете ("таке фром"; ми бисмо рекли "научите") са овог меча?

"Могу да понесем торбе и да идем кући".

А која би била лекција?

"Лекције се уче увек, сваког дана, не само када изгубите".

Када сте изгубили од Кверија на прошлогодишњем Вимблдону, рекли сте да је то био шок за вас. А ово?

"Па, ово стварно није нешто што бисте очекивали, што бисте прижељкивали. Али, опет, на мени је да то прихватим. Тако је како је".

Знам да је можда ово преурањено питање, али нећемо имати другу шансу за овакав разлог, па да упитам - у овом тренутку, какав вам је даљи распоред?

"Разумем вашу позицију, али разумите и ви моју. У овом тренутку - не знам. Мислим, у овом тренутку хоћу само да одем кући, да проведем време са породицом и то је то".

Да ли сада некако лакше подносите ово, више на неки филозофски начин, него што је то био случај пре неколико година?

"Нисам разумео ваше питање".

Да ли вас пораз борби као што вас је и иначе болео?

"Аха. Питате ме просто јер је пораз у другом колу?"

Да.

"Наравно, нисам навикао да на Аустралијан опену губим у другом колу. Увек сам овде играо добро. У последњих десет година шест пута сам освајао титулу. Овај терен је према мени увек био... добар. Увек сам уживао у њему. Наравно да је ово разочаравајуће. Али, на крају крајева, морам ово да прихватим".

Успели сте да преокренете, добијете други и трећи сет. Када је, заправо, решено питање победника?

"Мислим да се све окренуло у уводним гемовима четвртог сета. Имао сам тада шансе, требало је да их искористим. А нисам. Он је почео да игра боље од тог тренутка. Играо је све боље, расло му је самопоуздање. А у петом сету вам је све коцкање".

Очекивао сам са нестрпљењем да (на терену) покажете емоције, али то се није десило. Шта је разлог за то?

"Не, нема неког посебног разлога. Просто сам био концентрисан на наредни поен, то је све".

Да ли мислите да су, почев од друге половине 2016. године, ривали почели да више верују да могу да вас победе?

"Наравно. Мислим, видите, не би они ни излазили на терен да не верују да могу да победе, не само мене, и не само овде, већ било где и против било кога. Изађу и покушају да дају све од себе. Денис је данас свакако био аутсајдер, али се није узнемиравао у важним моментима. Мислим да му је искуство помогло. Можда није одиграо много мечева, али све се некако спојило у овај, за њега прави, тренутак. Прави дан. Био је бољи".

Желео бих да вам се захвалим што сте одговорили на сва ова питања.

"Гразие милле" (хвала вам много, на италијанском)

Да ли ћете освојити титулу следеће године?

"Видећемо", закључио је Новак Ђоковић.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар