АО: Шок! Истомин избацио Новака!

Истомин минирао Мелбурн, Ђоковић нагазио! Какав шок! Ђоковић остао без круне у Мелбурну! Новак Ђоковић остао је без круне на Аустралијан опену, елиминисан је већ у другом колу у Мелбурну, први пут тако рано још од 2008. године.

Тенис 19.01.2017 | 09:24
АО: Шок! Истомин избацио Новака!
Највећу сензацију у последњих неколико година у тенису приредио је Узбекистанац Денис Истомин који је славио са 7:6:(8), 5:7, 26, 7:6(5), 6:4!

Шестоструки победник Аустралијан Опена, шампион на последња два одиграна турнира, Новак Ђоковић - изгубио је у другом колу од Дениса Истомина из Узбекистана, 117. на АТП листи.

Узбекистанско чудо усред Мелбурна!

Фантастични Денис Истомин играо је свој најбољи тенис, док је Новак Ђоковић био потпуно ван ритма. Епилог: пет сетова, 7:6(8), 5:7, 2:6, 7:6(5), 6:4 и победа 117. играча света.

Маратон у Мелбурну трајао је четири сата и 54 минута!

Није баш Лестер на трону Премијер лиге, али вероватно јесте највеће изненађење у свету спорта бар за јануар 2017. године. Денис Истомин, који је до наступа на Отвореном првенству Аустралије стигао захваљујући специјалној позивници организатора, избацио је браниоца титуле и шестоструког шампиона Новака Ђоковића победивши са 7:6 (8), 5:7, 2:6, 7:6 (5), 6:4!

И не, није то била толико лоша партија Ђоковића, мада заиста нисмо навикли да гледамо мечеве у којима он прави чак 72 неизнуђене грешке, колико је Истомин био добар. Нису то били ударци 117. тенисера на АТП листи. Не, Истомин је тукао свом силином, као да је на "Род Лејвер" арени желео да свету покаже да је већ годинама један од најпотцењенијих на туру.

Данас је у Мелбурну преорао терен, у једну рупу је поставио мину - Ђоковић је нагазио. И први пут после Вимблдона 2008. године испао већ у другој рунди неког гренд слема. На Отвореном првенству Аустралије то му се није десило још од 2006.

Али после пада са првог места на АТП листи многи су играчи на АТП туру нањушили крв. Као што Новак није имао милости према њима у периоду највеће доминације, тако ни они сада неће имати према не тако давно недодирљивом владару светског тениса. Далеко јеЂоковићев крај, не брините, али године у којима је представљао димензију за себе очигледно су прошле.

Тај поменути губитак чела на АТП листи кад тад је морао да дође.  Губитак круне у Мелбурну, тамо где се Ђоковић осећао најбоље, тренутно изгледа као још тежи ударац. Иако је Истомин, подвуцимо то, био бриљантан.

Уосталом, била му је ово тек друга победа над ТОП 10 играчем у каријери. Изгубио је преостала 32 меча. Ђоковић је, са друге стране, претрпео тек трећи пораз у сусретима са играчима ван 100 најбољих на свету још од 2008. године. Кевин Андерсон у Мајамију 2008, па прошле године на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру Хуан Мартин Дел Потро. И сада Истомин.

Када неко направи 69 неизнуђених грешака на једном мечу, када успе да убаци само 58% првог сервиса тамо где треба, а не искористи 60% својих брејк шанси, онда и не може да се нада победи. "Па опет, то је Новак Ђоковић. Он може све". Да, у тенису он може све, али овога пута је маестрално одиграо 117. играч света, који је приредио сензацију у Мелбурну и елиминисао шестоструког првака.

Ђоковић, који је освојио Отворено првенство Аустралије у претходна два наврата, није личио на оног Нолета који је на Род Лејвер арени бриљирао годинама. Да ће тако бити најавио је и први гем, који је трајао чак 16 минута и у коме је морао да спасе чак шест брејк лопти не би ли повео. Па, чак и када би се враћао у живот, а на потоњи брејк је узвратио истом мером, успех му је клизио између прстију.

Видело се то у уводном тај-брејку, када није искористио две сет лопте. Узбекистанац своју јесте. Видело се и када је Истомин први дошао до сет лопти, и то две, у другој деоници, иако је она на крају припала Србину. Једино се није видело у трећем сету, у коме је Ђоковић одушевио своје навијаче експресним освајањем поена. Но, све добро - почело је да се урушава у наредном.

Истомин је повео са 3:0, па дозволио и изједначење и Новаково спасавање сет-лопте, али је поново у тај-брејку био бољи. А онда је у петом, одлучујућем сегменту меча, додатно подигао ниво своје игре, како са основне линије, тако и када би истрчавао на мрежу. Новакови покушаји лоба, "пасинг шота", па чак и они чувени форхенди из пуног трка, нису више били нерешива енигма за ривала. Све је Истомин стизао, све што је било могуће - враћао и, што је најважније мање је грешио.

Повео је са 3:2 брејком, а онда до краја меча изгубио само два поена на своје сервисе и озваничио сензацију: победио је Новака Ђоковића на Новаковом гренд слему. И то не у финалу, већ у другом колу.

"Жао ми је Новака, али играмо сам одлично данас. Изненадио сам сâм себе. Ово је моја највећа победа, сад осећам да могу да победим скоро свакога", рекао је Истомин.

Узбекистанца у следећем колу чека Пабло Карењо-Буста, а Ђоковића тежак наставак сезоне јер ће велики број изгубљених поена у Мелбурну да му додатно отежа повратак на прво место на АТП листи.

Извор: моззартспорт/блиц.рс

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Урекнули сте га

19.01.2017 08:30

Вријеме му је да се фата пензије и ужива са својом дјецом. Нека мало други гањају лоптице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.01.2017 09:18

Слично мислим, неможе се занавијек бити бр.1, Нолету је вријеме да се окрене дјеци и да у миру настави живјети, крај његове владавине се могао назријети још прошле године.

Name

горан

19.01.2017 10:08

Нисмо га ми урекнули него му је 'дохако' онај крст из Хиландара који Новак носи као православац. Али крст зна да се Новак не понаса као прави православац

Name

Србин размишљач

19.01.2017 08:32

Ја нисам примио плату шест мјесеци и не могу да жалим Нолета који има 100 милиона нечега ,а није му се дало да заради још милион.Не могу због себе,породице...Мало браћо идемо у крајност!Живио Ноле,живјела Србија,Српска и ми!Христос се јави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директор

19.01.2017 09:02

Дођи код мене да радиш бар четири мјесеца без плате пошто видим да то волиш.

Name

Ре

19.01.2017 09:30

Ста мјесас српство и Дјоковица

Name

Кики

19.01.2017 09:33

Нес ти јос 6 мјесеци примит пара.. Ста ЦЕ ти ..потросит цес. Овако су КО успарене...камара пара.

Name

пунто

19.01.2017 08:39

Ако се не остави медитирања,и ухвати се крметине,мозе комотно оставити рекете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто ја знам да куцкам

19.01.2017 09:19

Ето ти му реци анонимно куцкало.

Name

НОЛЕ

19.01.2017 09:21

По свему судеци све стосмо видели то мирисе на Нолетов крај каријере.Тако је и Ана играла слабо и видела да не мозе и постено се опростила ,Дјоле сто пре види да тенис нија висе за њега кад га биједе 117 . са листе ,преце се опростити од тениса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је нас Ноле

19.01.2017 10:14

Десава се . Цовек је лепо рекао нисам се добро осецао на терену. Спортски и људски прихватио пораз. па има и Ноле право на лос дан. Моја маленкост му пруза подрску и мислим да је то он од свих нас дебело заслузио. захваљујуци њему макар смо по нецему лепом препознатљиви и свету. ноле само напред. Бице јос титула. Гарант

ОДГОВОРИТЕ