ЛШ: Партизан надокнадио -14, па промашивао до пораза!

Далеко је друго место: Роко Лени Укић пресудио Партизану! Тесна утакмица у Пиониру - 65:69. Кошаркаши Партизана изгубили су од АЕК 69:65, у 13. колу Групе Ф ФИБА Лиге шампиона, па ће у последњем колу морати да траже лакши пут за наставак такмичења.

Кошарка 18.01.2017 | 22:10
ЛШ: Партизан надокнадио -14, па промашивао до пораза!
Драма и Партизана опет руку под руку. Вечерас је у Пиониру фортуна била на страни атинског АЕК-а који је славио са 69:65 у 13. колу Е групе Лиге шампиона и преузео друго место на табели. Црно-бели су доживели пети пораз у овом такмичењу и сада само имају теоретске шансе да "прескоче" прву рунду плеј-офа.

Ово је екипи Александра Џикића иначе био и други везани пораз, јер су за викенд изгубили и од Олимпије Љубљани. Није ни вечерас Партизан блистао али је платио цех лоше одиграном првом полувремену и потпуној нападачкој дезорганизацији у већем делу последње деонице.

Јасно је и вечерас било да ће за неке више домете од тренутних Партизану дефинитивно бити потребно појачање, а да ли ће то бити само Џамонт Гордон или још неко, видећемо у наредна два дана.

Епитет меч винера вечерас је понео хрватски кошаркаш Роко Лени Укић који је погодио тројку за плус пет гостију минут и 20 секунди пре краја утакмице (65:60). Све после тога било је срљање домаћина и није донело резултат.

Деловало је да је све готово када је АЕК на почетку треће деонице погодио две тројке заредом и отишао на плус 14 (47:33). А онда је капитен Новица Величковић устао са клупе и подвикнуо момцима на терену да морају да се боре. И почео је Партизан да се враћа. Тројке Бирчевића, Врабца и Андрића подигле су публику на ноге, а домаћин је проиграо и приближио се на само минус два (53:55).

Ипак, када су сви у хали очекивали да домаћи на крилима добре серије дође до преокрета, црно-бели су стали. Одбрана АЕК-а деловала је много чвршће, Партизан је дао само два поена за првих седам минута последње деонице. Нису, додуше, ни гости блистали у том нападачком сегменту, па је Џикићева екипа била у игри до краја.

Када је у питању почетак овог дуела, утакмица се није поштено ни захуктала, а грчки тим је кренуо да далекометном паљбом за три поена. Атињани су имали више шутева за три него за два поена у првом полувремену. Само 10 пута су се опробали за два, наспрам чак 16 покушаја за три. И да ствар буде гора по Партизан, убацили су осам хитаца изван линије 6,75 метара.

Ни много јаче одбране од црно-беле вероватно не би успеле да се носе са тим, тако да је осам поена минуса на полувремену још био и добар резултат. А није да београдска екипа није "помогла" гостима својом слабијом партијом. Одбрана је свакако била испод потребног нивоа да би се парирало екипи као што је АЕК.

Руку на срце, ни судијска тројка није баш бриљирала, пошто је својим одлукама констатно нервирала публику, тренера Александра Џикића, али и стручни штаб гостујуће екипе. Још једном се потврдило оно што су многи актери Лиге шампиона причали малтене од почетка - квалитет суђења у глобалу је један од највећих минуса овог такмичења.

Но, то свакако није било оправдање, нити разлог константног вођства гостију, који су утакмицу отворили са четири тројке, а онда је ствари у своје руке преузео млади и 216 центиметара високи Јоргос Цалампурис. Показао је овај момак колико је покретљив упркос висини, али и да има веома меку руку. Веома расположен за игру био је још један Грк,Јанулис Ларенцакис, па није ни чудо што је АЕК већ у првом полувремену дошао до 10 поена вишка.

Црно-бели су константно били у заостатку у необичном мечу у "Пиониру" где је грчки тим погодио двоструко више шутева за три (13/32) него за два (7/16) поена.

Тим Александра Џикића је одиграо врло лоше, очајно је шутирао из игре (21/62), често губио лопте и правио лоше фаулове у завршници, па је поражен други пут од атинског тима ове сезоне.

Партизан је током меча успео у два наврата да надокнади велики дефицит, од 12 и 14 поена, стигао је на кош заостатка пред последњи период, али су црно-бели промашили седам шутева у низу и два пута изгубили лопту, да би меч преломио Роко Лени Укић тројком за +5 на 90 секунди пре краја.

Српског великана предводио је Стефан Бирчевић са 16 поена уз осам скокова, 13 је додао Новица Величковић уз шест ухваћених лопти и седам промашаја, док је Вил Хечер погодио само два од 15 шутева из игре.

АЕК су носили Ларенцакис са 14 и Роко Лени Укић са 13 поена, погодивши заједно седам од девет шутева за три поена.

Партизан сада дели другу позицију на табели са АЕК-ом и Лудвигзбургом са по осам победа и пет пораза, а у последњем колу гостује Динамо Сасарију на Сардинији.

Другопласирани тим у групи ће прескочити наредну фазу такмичења, па је црно-белима потребна победа, уз поразе АЕК-а од Штелмета и Лудвигзбурга од лидера Бешикташа.

ПАРТИЗАН - АЕК 65:69 (11:19, 22:22, 20:14, 12:14)

Хала: Пионир
Гледалаца: 6.500
Судије: Толга Сахин (Италија), Ерез Гурион (Израел) и Арнис Озолс (Летонија)

ПАРТИЗАН: Ратковица 8, Врабац 5, Јовановић, Величковић 13, Мајсторовић, Бирчевић 16, Копривица 2, Андрић 6, Хечер 8, Пот, Карахоџић 3, Луковић 4.

АЕК: Укић 13, Мекграт 11, Елону 3, Милошевић 3, Харитопулос, Диксон 7, Ларенцакис 14, Мораитис, Мавроеидис, Скулидас, Вилијамс 8, Цалмпурис 10.

РЕЗУЛТАТИ 13. КОЛА:

Стелмет - Шарлроа 83:86 (77:77)
Партизан - АЕК 65:69

одиграно у среду:

Солнок - Бешикташ 91:96
Лудвигсбург - Сасари 75:78

ТАБЕЛА: Бешикташ 11-2, АЕК 8-5, Партизан 8-5, Лудвигсбург 8-5, Сасари 6-7, Шарлроа 5-8, Стелмет 4-9, Солнок 2-11.

ПАРОВИ ПОСЛЕДЊЕГ КОЛА (25. јануар, 18.00): Сасари - Партизан, Бешикташ - Лудвигсбург, АЕК - Стелмет, Шарлроа - Солнок.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар