Болница у Зеници без лијекова за обољеле од карцинома

Клинички центри у Федерацији БиХ веће неко вријеме се боре са несташицом лијекова за пацијенте који болују од малигних болести.

Босна и Херцеговина 16.01.2017 | 22:52
Болница у Зеници без лијекова за обољеле од карцинома
Из болница истичу да им лијекови нису испоручени, а директорица Завода здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ тврди да је проблем у тендерима, добављачима и финансијама. Ниједно оправдање за обољеле није прихватљиво јер ово није први пут да терапију не могу примити на вријеме.

Према информацијама које смо прошле седмице добили од ФЗЗО-а, дефицитарни лијекови су Карбоплатин 50 и 150 мг, Цисплатин 50 мг, Винкристин, Тиогуанин, Леупрорелин 3,75 мг, Гемцитабин 200 мг и 1000мг, Темозоламиди и Иматиниб месилат.

У Свеучилишној клиничкој болници Мостар на стању немају два цитостатика.

"Царбоплатин 50 мг и 150 мг немамо од 01.децембра 2016., а Цисплатин 50 мг од 09. јануара ове године. Од 19. децембра 2016. године нисмо имали Тамоџифен 10 мг, али је стигао прошле седмице. Оваква ситуација се и раније дешавала, најчешће у ово доба године када се раде нови тендери на сљедећу годину", казали су нам из СКБ Мостар.

Број издатих терапија за онколошке пацијенте на мјесечном нивоу у Кантоналној болници Зеница је око 700, а већ два мјесеца немају два основна лијека Карбоплатин и Винкристин.

"Прошле седмице смо остали без Аромасина, Гливеца и Цисплатина. С обзиром да су два цитостатика од набројаних основна у третману онколошких пацијената, ситуација није задовољавајућа и уколико не буде континуирано снабдијевање и другим потребним цитостатицима, имат ћемо проблем у лијечењу онколошких пацијената и то одмах", истичу из Кантоналне болнице Зеница.

И у УКЦ-у Тузла крајем једне и почетком друге календарске године долази до застоја у испоруци лијекова, али то у овом клиничком центру тренутно није случај.

"На Клиници за онкологију, хематологију и радиотерапију УКЦ Тузла у Поликлиници са дневном болницом дневно се аплицира око 30 цитотерапија, што на годишњем нивоу износи око 7. 000 апликација цитостатика онколошким пацијентима, уз остала одјељења гдје се ординира цитотерапија. За сада имамо потребне лијекове", казали су нам из УКЦ-а Тузла.

У случају несташице пацијенти сами купују лијекове, а Федерални завод здравственог осигурања и реосигурања врши рефундацију за купљени лијек.

Из Кантоналне болнице Др. Ирфан Љубијанкић нису нам уступљене информације о стању с цитостатицима у овој здравственој установи, као ни о броју обољелих од малигних болести којима су ови лијекови потребни.

Извор: Клиx

Коментари / 0

Оставите коментар