АО: ''Орао'' јачи од ''Змаја'', Троицки од Џумхура, Лајовић сигуран, славила и Јелена!

Јелена и Виктор кроз маратоне у исто време! Јелена Јанковић и Виктор Троицки обезбедили су пласман у 2. коло Аустралијан опена након маратонских мечева у којима су спречили преокрете ривала. Душан Лајовић пласирао се у друго коло Аустралиан Опена пошто је убедљиво победио Стефана Робера у три сета.

Тенис 16.01.2017 | 12:45
АО: ''Орао'' јачи од ''Змаја'', Троицки од Џумхура, Лајовић сигуран, славила и Јелена!
Српски тенисери су савладали Лауру Зигемунд са 6:1, 1:6, 6:4, односно Дамира Џумхура са 6:4, 6:4, 2:6, 2:6, 6:3 после више од два и по сата игре.

Иако је на почетку првог дана првог гренд слема у сезони деловало да ће Јелена и Виктор без много проблема и брзо уписати победе, мечеви који су отворили такмичење на теренима осам и 22 су завршени много касније.

ЈЈ је одлично ушла у дуел са Немицом уз више него солидан сервис и сигурне и дубоке ударце са основне линије. Зигемунд се уопште није сналазила у таквој игри и низовима неизнуђених грешака (20 у првом делу) је отворила пут Јелени ка сигурном вођству.

Ипак, то што српска тенисерка тај пут није прокрчила својим винерима дефинитивно је био знак за бригу, испоставиће се - оправдану бригу.

У другом сету је Зигемунд постала прецизнија, а како се Јелена нешто слабије кретала, ретки тренуци у којима је подсећала на своју најбољу форму нису били довољни да се провуче кроз море "ђусева".

Дуги гемови су по правилу припадали Немици, која је стигла до 3:0. Тада су се видели и први знаци нервозе код Јелена, која је током меча често дискутовала са собом, судијом и својом ложом.

Нервоза се, логично, поклопила са катастрофалним првим сервисом, а уз проценат од тек 35 одсто се тешко може очекивати повратак у сет - 6:1, 1:6.

Ни трећи сет није био лишен дугих гемова, ни Јелениних расправа са судијом, али је после низа брејкова, упркос испуштеним приликама Јелена стигла до прилике да одсервира за меч, коју није пропустила.

На терену број 22 виђен је сличан меч, само што је тамо у два и по сата тениса стало пет сетова.

Троицки је додуше лошије почео и губио је са 4:2, да би затим нанизао седам гемова и најавио експресну победу. Иако је често знао да буде превише пасиван и да чека грешку ривала, Виктор је деловао веома сигурно када је имао 2:0 на семафору.

Међутим, уместо завршнице уследила је најава трилера у режији Џумхура који је уз подршку свог дела веома гласне публике одговорио серијом од 5:0, која му је послужила да преполови предност ривала.

Меч је захваљујући очигледној разлици у приступу игри и агресивности двојице тенисера отишао у одлучујући, пети сет, а тамо је пресудила, иако то није баш уобичајено, хладнија Викторова глава.

Српски тенисер је уз неколико сервис винера и ас удараца диктирао темпо, а онај у седмом гему је био један од одлучујућих. Брзи сервис гем са нулом је избацио Џумхура из такта, који је затим на промени провео добрих пет-шест минута у расправи са судијом.

Вратио се на терен ван ритма, а иако је спасао три везане брејк лопте, није се извукао кроз изједначења. Виктору је преостао лак задатак - још један ас и сигурна игра су му обезбедили даљи пласман.

Јелена ће у другом колу играти против Јулије Гергес.

Душан Лајовић пласирао се у друго коло Аустралиан Опена пошто је убедљиво победио Стефана Робера у три сета.

Српски тенисер је Француза, који је 39. места боље пласиран на АТП листи, победио 3:0 у сетовима – 6:3, 6:3, 6:3 – за два сата и два минута игре.

Дуци је у првом сету направио брејк у четвртом гему и потом га без превише проблема сачувао за вођство, спасавши брејк лопту у одлучујућем гему.

Други период игре отворио је новим одузетим сервисом ривалу, исто је поновио у петом гему, да би на исти начин и завршио други сет. Тада је већ било јасно како ће се дуел завршити, иако је Робер успео да се врати на 2:2 у трећем сету, међутим – Лајовић у самом финишу прави још један брејк и лагано завршава посао.

Противник у наредној рунди биће му 12. носилац, Француз Жо-Вилфрид Цонга.

Остали српски тенисер Јелена Јанковић и Виктор Троицки су се пласирали у друго коло, док ће Новак Ђоковић свој меч играти у уторак од девет часова, када ће му ривал бити Фернандо Вердаско.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар