Блиц пише: Милорад Додик призива рат!

Милорад Додик поново манипулише масама и подиже себи рејтинг запаљивим изјавама. Овога пута отишао је најдаље у својој реторици - изнео је план о стварању нове Србије.

Регион 11.01.2017 | 22:28
Блиц пише: Милорад Додик призива рат!
Изјавом да је Србима боље да створе једну државу са Србијом укључујући Косово, а чему би се касније припојила и Црна Гора, Додик је идеју велике Србије разрадио до детаља. Иако познат по оштрој, горљивој и националистичкој реторици, чини се да је Милорад Додик овог пута отишао даље и од лидера радикала Војислава Шешеља. Најопасније од свега је што је јасно да ова идеја није остварива без оружја и жртава.

Ненад Васић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, сматра да стварање онога о чему Додик говори, а за шта истини за вољу није искористио синтагму "велика Србија", представља ратну опцију.



- Додик или не схвата или не жели да прихвати да је у мирнодопским условима, решавање српског националног питања и националног јединства, у скоријој будућности могуће само у оквирима Европске уније - наводи Васић.

Уколико то не призна као српски национални лидер, онда су његове изјаве вид самопромоције, у сврху подизања сопственог рејтинга.

- Свака друга алтернатива осим уједињења под покровитељством ЕУ представљала би личну и националну алтернативу, са унапред познатим исходом, а то није само неуспех, већ и штета. Она би била начињена и нама у Србији. Опет би нас у свету гледали као негативце и дестабилишући фактор у региону - истиче Васић.

Руски "Комерсант" пише да је Додик сада први пут "тако отворено формулисао идеју велике Србије".

Лист пише да је "сензационалну изјаву" Додик дао уочи Дана РС, који међународна заједница сматра незаконитим, а Хрвати и муслимани дискриминационим.

- Муслимани, који чине већину становништва у БиХ, као и представници међународне заједнице, страхују да је после референдума Додик кренуо путем изласка РС из састава БиХ. Његова изјава уочи празника само је потврдила те бојазни - додаје дневник.

"Комерсант" оцењује да ова ситуација изазива неизбежно заоштравање конфликта лидера РС са међународном заједницом.

Победа Доналда Трампа у САД и криза унутар ЕУ довеле су до тога да Додика казна међународне заједнице још није стигла. У неким другачијим међународним приликама већ бисмо могли да очекујемо изолацију председника РС, али и увођење санкција грађанима РС.


"Комерсант" наводи да ни Москва не жури да подржи Додика јер се после његовог септембарског сусрета са Владимиром Путином Кремљ огласио кратким саопштењем без речи о референдуму и подршци.

- У супротном случају, Русија би добила нови повод за свађу са Западом и заузела још јачу просрпску позицију него сама Србија - закључује дневник.

Дипломата Нинослав Стојадиновић каже за "Блиц" да је Додик понесен успехом референдума који је организовао и великом прославом, очекивано, заоштрио изјаве.

- Он диже тензије, па их спушта, то је његов стил. Несумњиво је постигао успех, уништио је опозицију и понесен тиме прешао је црвену линију. Ово му није требало - каже за "Блиц" некадашњи амбасадор Нинислав Стојадиновић и констатује да је симптоматично да је и Младен Иванић заоштрио своју реторику.

Додик: Могуће поновно формирање Војске Републике Српске

Председник РС Милорад Додик најавио је у Брчком могућност да РС раскине споразум у формирању Оружаних снага БиХ и поново формира властиту војску. Додик је рекао да ће РС "сада размишљати на који начин и уз које процедуре да прекине тај споразум и да се врати на првобитни Дејтонски договор који подразумева да РС има своју војску".

- Знам да постоји много проблема у вези с тим, али морамо направити први корак. Окупићу ових дана политичаре у РС и представнике институција да бисмо се договорили да ли је сада политички потребно да поднесемо захтев за прекидање споразума и да се РС искључи из тог споразума, што значи да нема ни Оружаних снага БиХ - рекао је Додик.

Додикове запаљиве изјаве

8. јануара 2017. "По чему Босна и Херцеговина мора да буде? Заснива се искључиво на идеализму муслимана у БиХ који, наводно, хоће неку своју велику државу. Па, немају шансе".

28. децембра 2016. "Терористичких активности највише је било у ФБиХ и у муслиманским насељима. У РС су то они који имају подршку круга око Бакира Изетбеговића, а раније његовог оца, који је овде доводио муџахедине".
10. септембра 2016. "Политика Запада је 20 година била у функцији афирмације муслиманско-бошњачке политичке концепције стварања и рехабилитације унитарне БиХ. Тој концепцији се супротставила РС".

(Блиц)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Драж

11.01.2017 21:32

Рат не треба никоме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

11.01.2017 22:01

И те како треба, рецимо онима који узимају паре из будзета. Ко му је организивао медије и све за прославу Дана Републике написао му је и говоре! Цијена права ситница. Ви се сада здерете а они броје паре и умиру од смијеха.

Name

Гојко

12.01.2017 08:02

Ма какав Блиц, вазда је писао против Додика! Медији,не сви, закувавају више од политичара!

Name

Човјек

13.01.2017 17:18

Како нетреба. Знаш ли пошто би ишла кутија Ронхила а ти израчунај колико их стане на слепер друзе Лијеп новац.

Name

Новинар

13.01.2017 19:15

Видим само да је заострио реторику и изјаве у правцу национализма од када му она из бивсег Прајма а сада агенције Република писе саопстења и изјаве ставља у уста... е мој мр пресиденте тудјом главом нас водис

Name

А Србија као неки 'гарант' опстанлка БХ

11.01.2017 21:34

Мени је јако јако симптоматицно да се НИКО из званицне делегације Србије није одрадио од Додикових реци о сепаратзму и Кустурициних о 'малој атомској' и Изетбеговицу као луциферу. А србија као неки 'гарант' опстанлка БХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

11.01.2017 22:27

Србија не треба ни бити гарант опстанка БиХ, јер она није у интересу српског народа. Али нам и не смета. Док је неко други у стању да гарантује њен опстанак, нека опстаје.

Name

Коле

12.01.2017 08:07

А зашто би се оградили, па шта сте очекивали да ће Срби рећи, у праву су муслимани, не треба славити ни Славу ни Дан Републике, славићемо први март! Јесте ли ви нормални!

Name

пупан

11.01.2017 21:38

Коме је овај предсједник јебо је језа у ледја!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Месар...

11.01.2017 21:39

Када га је и "чувени" БЛИЦ приказао као мајмуна, паметно доста. Лакташки шизофрени клептоман је завршио каријеру, више није ни за нижеразредни ФК Вратник...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.01.2017 21:59

По вама он је заврсио каријеру јос 2012 а он и даље и ведри и облаци

Name

@ре

11.01.2017 22:13

Глуп си, ниси у стању прочитати и разумјети ЈЕДНУ реченицу.

Name

одг @ре

12.01.2017 07:51

Па ти сањај и даље како је он на крају каријере. Сањаш то вец пар година. Проћи ће те живот у чекању краја каријере

Name

јбг

11.01.2017 21:40

Изгледа да читав свијет види шта нам ради и куда нас води велики Баја...само ми слијепи код очију .. Бошњацима не смета РС, смета им оваква реторика, планови, провокације.. са нормалним политичарима нашим и њиховим, све проблеме решили би за пар мјесеци..и живјели ко људи..ником не би сметали ентитети.. бавили би се важнијим питањима, нпр. како повећат животни стандард грађана у читавој БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

11.01.2017 21:54

Управо тако друг ..несмета нама РС, али реторика коју форсира Додик а сто је најгоре којом трује и остатак није добра и на крају це донијети највисе стете самој РС и Србима

Name

симо

11.01.2017 22:19

Чуј то не смета им РС а 20 година се само баве са РС-ом и сањају да је нема.

Name

ре.симо

11.01.2017 23:06

е мој симо,,сањали сте и ви велику србију 90-тих па нема..мозете и сад сањати одцепљење али од тога нема ниста....Ниси ти изгледа схватио,,а таквима додик лако манипулисе

Name

Ре Симо

13.01.2017 21:37

Симо, сањате и ви Велику Србију али сви знамо да од тога нема ниста као ни од укидања а нити отцјепљења РС. Ми смо реално престали сањати, Босњаци су реалнији од вас. Свјесни смо да је РС оцигледно трајна категорија, прихватите и ви да је БиХ у супротном неце никоме бити добро.

Name

Леко

11.01.2017 21:42

Цовјек висе незна гдје удара,пролеце це бити критицно и лагано се треба спремати за одлазак из ове проклете земље,висе нецу дозволити да цетири године трунем у земљи а богами нити моји синови за идеје доказано лијецницки поремецених људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

11.01.2017 22:29

Онда се брзо спремајте, а не лагано. Колико год да је стегла зима и да се чини да јој нема краја,прољеће је близу.

Name

Михајло

11.01.2017 21:46

Ако му треба рат нека иде сам са својом породицом ,а моја неце ици за будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

11.01.2017 21:47

Човјек је дефинитивно за потпуни карантин!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо вод у проп

11.01.2017 22:06

Само луд немозе сконтати да овај манипулисе..он би волио да се заратује да он оде да неодговара за свој криминал...он сам прозива дици се а мањи од макова зрна па све сто реце слазе вико рико да никад у сарајево неце па богме оде е народе за кога гласате стидите се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горки плодови

11.01.2017 22:10

Рата ће бити када то пожеле народи у БИХ, а не када то жели М.Д. ,али колико сам видио и осјетио народима (обичним људима) у БИХ уопште није стало до рата нити постоји та врста енергије и жеље,напротив људи желе сигурност,мир,благостање,запошљавање,релаксираност од политике, смањење стреса и итд. Овде само о рату причају ови наши ретардирани политичари и њихови блиски сателити тј.њихово блиско окружење и нико више.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

12.01.2017 07:42

Добро би било да је то тако као што пишеш али нажалост није то баш све тако. Знају политичари манипулирати и управљати народом. У цијелој европи екстремизам узима маха и све је јачи, чак се и на западу више не добијају избори на економским темама. Не иде на добро. После Рата ћемо се сви питати како се ово могло десити и заклињати да се несмије никад висе дозволити понављање Ратова и страдања људи.

Name

ПА

11.01.2017 22:10

НЕК МУ ТАТА ИДЕ У РАТ ЈА НЕ ИДЕМ - НИ ЗА БОСНУ НИ ЗА СРБИЈУ НИ ВЕЛИКУ НИ МАЛУ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брчак

13.01.2017 20:08

Алал ти вјера друже не треба нам ништа велико само велики мир. живио ти 100 година живјели сви народи у БиХ сви имају право на то. Един

Name

Гузоња

11.01.2017 22:25

Рецимо да РС и добије своју војску. Од цега це је финанцирати. Униформе,орузје,масинерија,плате-ниста то није дзабе. Даље,у којим касарнама це их дрзати,кад од комунустицких направисе сопинг центре, бање,сколе итд,неце војска зивјети испод сатора на ливади. Лазна прица као и за отцепљење,па није ммф блесав да саље паре посебно бих а посебно рс. А цак и они сами су свјесни да без ммфа не могу функционисати,јер производња је минимална. Инаце не би сваки мјесец се изнова задузивали код банака а свака цетири мјесеца од ммфа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

11.01.2017 22:34

Представе,некима на понос, некима за смијање, паметнима за инфракт од којег остају озиљци јуце је урадио Додик прије тога Изетбеговиц и Цовиц.Назалост то нису представе то је наса реалност која теце а актери су све болеснији а самим тим све опаснији и све близе времену кад це неповратно унистити будуцност и нас и насе дјеце на овом простору. Земља је усла ванредно стање и питање је да ли са овим политицким елитама из тог стања мозе да изаде.Највјероватније не јер ово сто зивимо је њихова пројектована стварност гдје они раубују и дрзаву и њене ресурсе и њене људе до уводења у војни сукоб а своју будуцност виде и граде на другом мјесту.Улазимо у врло ровита времена на медународном плану и ми једноставно немамо избор него да разговарамо једни са другима да заједно градимо будуцност овог простора и да га заститимо у свом интересу,водеци рацуна у каквом окрузењу и на који нацин зелимо да зивимо и ми и наси потомци,постујуци национални идентитет али и друге и другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправка кривог навода

11.01.2017 22:50

Додик није никакав национални лидер. Сви овдје знамо ко је и шта је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

12.01.2017 07:46

Тачно

Name

Мир

11.01.2017 23:02

Ко га призив'о у куци му био...боље нам дајте нормалан зивот достојан цовјека јер ни улицни керови овако не зиве..сто це нам рат кад и без њег умиремо нестајемо одлазимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2017 00:00

Ма доста је и мира било 25 година..

Name

Мир

12.01.2017 19:25

То и казем-не зна се ста је горе,гинути у рату или се патити и масовно умирати у оваквом миру.

Name

Ре

13.01.2017 21:39

Ја нецу пуцати на своје пријатеље Србе за неке идеале, нема те силе. Ста је било било 90-их заведени смо сви али висе нема теорије. Свако добро

Name

Тихи

11.01.2017 23:37

Све пропада само он расте и трпа у своје дјепове.. А народ немоцан и пасиван чека дједа мраза да му испуни зељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамо

11.01.2017 23:56

Дајте људи да више ставимо тачку на све ове подјеле! Зар нам треба још један рат? Зар нам требају нове жртве да би ето заокруживали некакве територије које у бити никад нећемо ни обићи током свог животног вијека? Понашамо се као да стотину живота имамо на располагању, па ћемо овај тренутни протрачити у грчу и неизвјесности. Окренимо се једни другима јер смо на то осуђени хтјели ми то или не. Кад се све сабер и одузме поново смо најбоље и најсретније живјели кад смо се држали једни других. Радиле су и фабрике и ишло се на море, одлазило се и на Славе и на Бајраме код комшија и кумова, а видите нас сад! Заглибили у блату до за врат и оптужујемо једни друге зато. Задужују нас на дневној бази и обећавају нам просперитет, али тек након испуњења националних циљева док исти ти који нам то обећавају пуне касе за 20 генерација иза њих. Док се њихови "национални циљеви" испуне прође живот. Гдје си био, шта си радио? Ништа! Протрачио живот у ишчекивању бољих времена, а они обезбјеили и праунуке од праунука. Дејтонским уређењем смо сви добили то што смо добили. Једни би овако, други би онако, али не може. Нико ништа ту знатно неће промјенити. То су процеси који трају годинама и зато би најбоље било да се позабавимо правим проблемима а да све те процесе оставимо по страни нашој дјеци или унуцима па нека они у нека нормална времена одлучују шта и како даље. Дајте да се покренемо са мртве тачке па да и њима нешто направимо и оставимо у аманет! Ако су наши животи испали такви какви су испали, не морају њихови. До нас је! Њемачка се подигла из пепела након другог свјетског рата, па можемо се валда и ми ишчупати из ове каљуге у коју смо упали. Могао бих у бити цијелу ноћ писати на тему шта све можемо заједно, али ето размислите и ви. Мислим да нисам једини и да нас има доста више који овако размишљамо, него што нам се то самима чини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2017 07:54

Ма били смо ми заједно и прије и никад 40 година није просло а да се нисмо поклали. Разграничити једном за свагда па како коме буде

Name

Посматрац

12.01.2017 16:36

Криво Додику сто није добио Визу за Америку, па је сад бјесан и незна од мука ста да ради, и сад би изазвао рат. Па докле висе! Никоме није рат потребан. Дајте народу боље посла а не рата.

Name

Сцаниа

12.01.2017 04:43

Мозда би теби рат и помогао да се исцупас од судског прогоба ал немислим да це ти то проци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису чиста посла..

12.01.2017 06:19

Као да је уцијењен. И притиснут тиме прави неред, разбацује око себе као у тијесној огради. А народ, народ је неук и непросвијећен, окован и опсједнут ирационалним предрасудама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yуг

12.01.2017 06:39

Народ неце рат. Али када прве невине зртве падну без обзира на којој страни... сви це потрцати да бране свој национални идентитет. Ја нецу јер га немам... ЈА сам ЈУГОСЛОВЕН... побијте се до последњег тако то васи богови хоце. Хахаха! СФСН

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

12.01.2017 07:09

Евентуални улазак у ЕУ никако неби помогао сто се тице граница. Па они унутар ЕУ се и те како боре за оцување тих истих граница, не презајуци да узму и мало висе.Тако, да се не заваравамо, улазак у ЕУ неби ријесио српско питање.Сви Срби у једној дрзави, т. ј. у ЕУ, је назалост јос једна велика лаз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

12.01.2017 14:14

Само ви сањајте, РС је ту и вецно ЦЕ бит.КО је не воли немора у њој ни зивети. Зивела Република Српска.

Name

галеб

13.01.2017 01:10

Додика и његову фамилију и братију на цело из љубави за србси народ и РС и заслузују да буду у првим редовима у рату на који позивају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

13.01.2017 11:53

СВЕ ЈЕ КРЕНУЛО СА ОДРЗАВАЊЕМ НЕПОТРЕБНОГ РЕФЕРЕНДУМА. МИ СМО МОГЛИ СЛАВИТИ КАО СТО СЕ ПРОСЛАВИЛО. ЕТО ОНИ ЗАБРАНИЛИ А МИ СЛАВИЛИ АЛИ РЕФЕРЕНДУМ ЈЕ БИО ПОТРЕБАН ДОДИКУ ЗБОГ ИЗБОРА. НЕВЕРУЈЕМ ДА ЦЕ НЕТКО НАПАСТИ РС АЛИ ВРЕМЕ ЈЕ ДА ДОДИК ПРЕСТАНЕ ДА ИЗИГРАВА БАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ