"За дом спремни" у центру Јасеновца

Ветерани Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ у центру Јасеновца, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, открили су спомен-обиљежје на којем је уклесана усташка крилатица "За дом спремни".

Регион 03.12.2016 | 21:55
"За дом спремни" у центру Јасеновца
Прије мање од мјесец дана у центру Јасеновца постављена је усташка крилатица "За дом спремни". Угравирана је на плочи која је 5. новембра подигнута на прочеље зграде на Тргу краља Петра Свачића, као знак сјећања на 11 погинулих припадника Прве сатније "Анте Параџик" ХОС, који су погинули на том подручју, пишу загребачке "Новости", лист који издаје Српско народно вијеће /СНВ/. Плочу су поставили ветерани ХОС-а из Јасеновца и Загреба.



Осим имена погинулих сабораца, стоји и грб јединице с усташким узвиком, који су ХОС-овци почетком деведесетих година преузели од службених обиљежја Независне Државе Хрватске /НДХ/. Ријеч је о поздраву чије се јавно истицање због усташке конотације у Хрватској забрањује законима.

Међу стотињак учесника откривања спомен-плоче били су и представници општина Јасеновац и Поповача. Протокол је започео благословом спомен-плоче, настављен је мисом задушницом у жупској цркви у Јасеновцу, а завршен обраћањем званица и организатора у Мјесном дому.

Хрвоје Класић, историчар са загребачког Филозофског факултета, нема дилеме да је у овом случају ријеч о провокацији.

"У мјесту гдје је десетине хиљада људи депортовано и убијено на основу наређења потписаних са `За дом спремни`, гдје се налазио концентрациони логор у којем се тај `поздрав` свакодневно користио, мислим да је истицање било каквих симбола који подсјећају на тај период еклатантан примјер не само ревизионизма и негирања историје, него бих се усудио рећи и омаловажавања жртве", каже Класић за "Новости".

Он је појаснио да постоји лажна дилема да ли је ријеч о усташком или "старом хрватском поздраву".

Класић подсјећа да је актуелни министар унутрашњих послова Хрватске Влахо Орепић позвао у помоћ историчаре да се изјасне око усташког поздрава "За дом спремни".

"С обзиром да се ниједан историчар није јавио како би предочио било какав доказ у прилог тези да је ријеч о поздраву који је детектован било када изван усташког покрета и НДХ, сматрам да је и за њега дилема ријешена. Као представник власти, он мора штитити правни и уставни поредак Хрватске, те поступити у складу са законом и Уставом, тако да почне кажњавати јавно истицање и кориштење овога, без сумње, усташког поздрава", поручио је Класић.

Извор: Агенције

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Кад тад

03.12.2016 12:15

Стотине а не десетине хиљада. Како год разбице им се то о главу кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Кад Тад

03.12.2016 12:40

У чему је рпоблем, у Дервенти постоји улица Ђенерала Драже, затим ул. Четничког равногорског покрета и то никоме не смета, оставимо да свако пише и велича своје великане, а вратимо се економији од чега живимо.

Name

Рере

03.12.2016 15:06

Драза је био уцјењен од Фасиста на 100.000 марака БГ је срављен са земљом а хрваyи су цвијецем доцекали Фасисте и устасе су поклали МИЛИОН Срба Јевреја Рома

Name

Ре:

03.12.2016 15:11

За овог репликанта: А, кажи нам, гдје су то четници имали логоре за клање дјеце?! Наведи ми бар један?! За тебе су кољачи из Јасеновца "великани"?! Да ли си ти, човјече, свјестан шта пишеш?! Потражи на YоуТубе документарац "Иродови синови", па се удостоји и погледај га до краја. Ако и након тога будеш мислио исто, онда имаш озбиљан психички проблем!

Name

Бансхее

03.12.2016 16:08

Срби би боље прошли са су се придружили Хитлеру, као Хрвати! Изашли би из рата као побједници и било би нас за милион висе! Хрватска ни до данас није повукла Павелићеву објаву рата Сједињеним државама. Ипак котирају добро! Енглези су гробари Срба! Ако ћемо реално гледати на оба рата.

Name

симо

03.12.2016 12:32

Неизлијечива болест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

03.12.2016 16:09

Цетницки покрет Дразе Михаиловица је југословенског карактера,а то није исто са Устасама-Устаски је фасистицки и има расне законе као и код нациста-ко се поноси са Павелицем,мора бити болестан и за заљење!!!

Name

ДОXА

03.12.2016 12:47

Па зар није и у Прједору тако неста направљено за оне сто су убијали у Логорима?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

03.12.2016 15:15

То није за поредјење. А сто се тице новије историје ја бих био најсретнији да се разидјемо и да иде свако на своју страну. Братство и јединство је превазидјено падом Југе!

Name

мнм

03.12.2016 16:14

Бранко нико ти не брани ,иди одакле си дошао и не терај друге !

Name

Ме

03.12.2016 12:50

Па они су луди?? Зар они да мијењају историју??? Ко И'м је дао то право??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

03.12.2016 15:57

Ме, СВЕ док СРБи блеје попут оваца и "мудро" цуте и тако својим блејањем и цутањем издају Бога, Светог Саву и друге своје СРБске Свеце и Муценике, непријатељи Истине Христове и Правде Бизије це прилагодјавати и мењати историју према својим потребана. ЗАТО СРБи не блејите висе попут оваца за сисање, и не цутите "мудро" о геноциду којег су поцинили хрвати у сваком рату над Православним СРБима са благословом највисих великодостојника своје лазне римокатолицке цркве, издајуци тако својим цутањем Бога, Светог уСаве и своје Свете СРБске Муценике, вец смјело и одлуцно са вјером у Бога подигните свој глас у одбрану Истине о СРБском Народу!

Name

Брод

03.12.2016 12:53

Како да на шаховмици прво поље није бијело, какве су то усташе, вјероватно зато није било предсједнице на отварању усташког споменика. Нису сви Хрвати усташе, али све усташе Хрвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лајкована

03.12.2016 13:31

Када сам у прилици код спомwник гроба, погледам у небо помолим се на свој начин и пожелим мир и спокој умрлом. то је основна људска геста. никад ми није пало на памет да дијелим особе, а посебно не оне који су умрли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.12.2016 13:39

Типицно за Хрватску која се налази у ЕУ а они то мирно толерису.Хрватски вјерски и војни врх као и цивилна власт се никада нису оградили и осудили овакве поступке нити су се оградили и дистанцирали од устаског покрета.Дно дна це бити прогласење Алојзија Степинца за свеца.Како неко мозе бити прогласен свецем са хрватске стране у то доба када се зна да је управо католицка црква у својим редовима имала највеце кољаце.Фра. Мајсторовиц-Филиповиц и други.Алокзије Степинац је злоцинац и као такав не мозе бити прогласен светим све друго би била историјска неправда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цазим

03.12.2016 15:22

На СВИМ "Звездиним" утакмицама, јос од Барија виори се цетницка застава.

Name

РР

03.12.2016 16:28

Немозес поредити цетнике и устасе! Оба термина потицу из времена другог свјетског рата, у коме су се цетници борили ПРОТИВ Хитлера, а устасе НА СТРАНИ Хитлера! Историјске цињенице се НЕСМИЈУ кривити како би се оправдали злоцинци, као сто се назалост у Хрватској ради вец годинама у назад.

Name

Yу за РР

03.12.2016 17:08

Када су се то цетници борили против Хитлера када су клали и Србе и Бошњаке?

Name

за РР

03.12.2016 17:16

Управо тако,историјске цињенице се не могу негирати,цетници су се исто као и устасе борили на страни Хитлера.

Name

р цазим.

03.12.2016 17:51

Као прво,изгледа да се имас за некога "паметњаковица:Ету си погресио.ти уопсте неразумес ста је то "цетниска "застава.и како су је срби добили и ти несто брабоњас. Историја и ти сте толико далеко ,марс је близи "а ти јос даље .Микицу 'молим те објасни мало бољ детаљно ;ја немам зиваца овакве неписмењаковице пратити "одн -слусати

Name

Михаило Микиц

03.12.2016 14:17

Хрвати за разлику од СРБа се неодрицу својих бранитеља. Ста ми СРБи хоцемо? Да цијели свијет попут данасњих СРБа буде несвјестан своје народности и његови културни вредности. Седам стотина хиљада Светих СРБски Новомуценика из Јасеновца се одрекла и СПЦ. Она је на велики избадјење својих вјерник - СРБа Светосаваца и запрепасцење цијелог културни свијета због екуменизма и сједињења са римокатолицкон вјерском заједницом се одрекла својих Светих СРБски Новомуценика из Јасеновца. СПЦ је њихов Свети број од Седам стотина хиљада избацила из свог црквеног Календара. Када тако ради наса "Мајка Црква" засто се СРБи тада цуде хрватима сто они цувају од заборава сецања на свохе хрватске злоцинце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако треба

03.12.2016 14:17

С поносом могу реци да смо ми ис бивсе југе говна ал на квадрат . Билл то јесмол ис цро Ил босне Ил србије Ил албаније

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

03.12.2016 17:09

Тако је. Све тачно.

Name

вријеме је

03.12.2016 14:21

Тако су исто и Алију хускали на Србе па знамо како је просао.Вријеме је да се заврси са устаслуком.То нико неце да гледа нити це сузу да пусти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

03.12.2016 16:21

Није требало Алију хускати он је био СС Хандзар дивизија имају муслимани традицију...

Name

вида

03.12.2016 15:25

засто посвецујете толику пазњу устасама треба их игнорисати и не писати о њима ниста сто народ постице на мрзњу , вук длаку мјења а цуд никада ,тако је са устасама треба их сти висе елеминисати из насих зивота ,они це и даље да мрзесрбе и остале народе умисљени су као да су они народ који ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

03.12.2016 18:08

Видо, Народ који заборави на своју прослост и који попут СРБа заборављају своју историју законом зивота је осудјен да историју понављају све док небуду се опаметио и историју науцио или нестао са позорнице зивота. Да СРБи данас неби нестали претапајуци се у нове измисљене народе свака СРБска Мајка треба СРБце своје да науци основним истинама из славне СРБске Историје, да своје воли а тудје да постује, да су СРБи НЕБЕСКИ Народ Бозји, Народ који се сада налази на путу свог нестанка зато сто су СРБи заборавили на Бога, свога Старог СРБског Родјака Господа насег Исуса Христа, сто су СРБи заборавио да зиви по Закону Бозјем, сто су СРБи заборавили на историју своју која СРБе уци да СРБи увијек и на сваком мјесту требају да буду само СРБи: Православци и Светосавци!

Name

Ре Михајло

04.12.2016 16:23

Србско православље се разликује од осталог дијела хришћанства. Славимо своје старословенске богове у виду крсних слава, али смо их ставили под ноге Исусу који није наш бог и који нам је наметнут од неких других. А управо је ту грешка. Кад се вратимо нашим коријенима и исконским вриједностима, схватићемо колико смо вијековима били у заблуди. Кинези се не моле Исусу Христу, али су најбројнији и не дијеле се међусобно да би постали узајамни непријатељи. Размислите о томе.

Name

ма

03.12.2016 15:42

будале то могу само

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

03.12.2016 16:19

Хрвати су појам ФАСИЗМА а ницега се нестиде зато ЕУ-САД и требају бас такви да их користе у региону када затреба....

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.12.2016 17:47

То це цовиц унистити док му пријатељ додик рекне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте Михајловиц

03.12.2016 17:48

Да је оваква иста табла написна цирилицом, неби били устасе вец цетници. Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@анте

04.12.2016 13:43

"За дом спремни" је Устаски поздрав којим се хрвати и данас поносе јер је дио њихове славне кољацке историје

Name

Кики

04.12.2016 14:22

Ове устасе добију најбољу локацију а оној дјеци из Приједора, сто су у куцама побијени немозе се наци мјесто нигдје за споменик.Никако. Страсно.

ОДГОВОРИТЕ