Представљамо НБА - Централ дивизија: Кливленд креће у одбрану титуле, све остало је потпуни хаос!

Пет дана уочи почетка НБА сезоне представљамо тимове из дивизије Централ.

Кошарка 22.10.2016 | 00:15
Представљамо НБА - Централ дивизија: Кливленд креће у одбрану титуле, све остало је потпуни хаос!
Јуче смо кренули са представљањем свих 30 НБА тимова. Нова сезона је пред вратима, почиње следећег уторка, а пошто што смо се јуче бавили дивизијом Атлантик, на ред је дошла дивизија Централ.

(НАПОМЕНА: бројке иза драфтованих играча су њихова позиција на драфту; код играча потписаних као слободни агенти означавају број година и износ уговора, а ознаке код играча којима истиче уговор означавају њихов статус: РФА - ограничен слободан играч, УФА - неограничен слободан играч) 

Јасно је да из ове дивизије долази актуелни првак и највећи фаворит за освајање Истока,ЛеБронов Кливленд, али Централ ће бити занимљив за праћење јер се у њој налазе прилично нетипичне екипе – Булси са Вејдом, Батлером и Рондом, Бакси с Адетокумбом на плеју те Пејсерси где је Лери Бирд променио цео тим.

ЧИКАГО БУЛС



Сезона 2015/16: скор 42-40, 9. на Истоку

Драфт: Дензел Валентајн (14.), Пол Ципсер (48.)

Слободни агенти: Двејн Вејд (2/47,5), Раждон Рондо (2/28)

Трејд: Робин Лопез (Њујорк), Мајкл Картер-Вилијамс (Милвоки), Џеријан Грант (Њујорк)

Отишли: Дерик Роуз (Њујорк), Жоаким Ноа (Њујорк), Пау Гасол (Сан Антонио), Мајк Данливи (Кливленд), Арон Брукс (Индиана), Тони Снел (Милвоки), Итуан Мур (Њу Орлеанс), Џастин Холидеј (Њујорк)

Истек уговора: Таџ Гибсон (УФА), Никола Миротић (РФА), Мајкл Картер-Вилијамс (РФА), Спенсер Синвајди (УФА), Кристијано Фелисио (РФА)

Почетком лета је изгледало да су Булси чврсто одлучили да окрену нову страницу. Послали суДерика Роуза у Никсе, Жоакиму Нои дали до знања да му неће понудити нови уговор, а пустили су и Пау Гасола. Иако су три важна играча отишла из Чикага, будућност је изгледала прилично добро – на драфту су узели Дензела Валентајна за којег се очекивало да ће отићи раније, а унутрашње снаге криле су могућност развоја Николе Миротића, Дага Мекдермота,Бобија Портиса, па и Тонија Снела и Кристијана Фелисија. Џми Батлер је добио екипу у своје руке, а искусни Таџ Гибсон, Брук Лопез, Мајк Данливи и Хосе Калдерон су гарантовали да ће тим моћи да се бори за четрвту, пету позицију на Истоку.

А онда се догодило. И док је за долазак Раџона Ронда оправдање било у томе што је он објективно у том тренутку био најбољи доступни плејмејкер на тржишту, долазак ДвејнаВејда је био против сваке играчке логике. О маркетиншкој нам је све јасно јер се ипак ради о повратку “локалног момка” у родни град, а Вејд је, без обзира на године, и даље Вејд, једно од препознатљивих лица НБА лиге.

Али играчки је тај потез био потпуно бесмислен. Осим што је значио одрицање два солидна ветерана (Данливи, Калдерон), већи проблем је био тај што сада Фред Хојберг на три позиције има играче који не могу да погоде тројку. Што је за модерну кошарку незамислив проблем. А да ствар буде гора, Хојберг је НЦАА каријеру изградио на “тричи и пуцај” кошарци, с доста тројкаша у екипи. Сада у првој петорци нема ниједног! На клупи су Миротић иМекдермот, али у првој петорци шутера - нема! Да их буде мање и на клупи, побринула се управа клуба која је пре неколико дана довела и Мајкла Картер-Вилијамса.

И док се сви НБА аналитичари питају како ће ово изгледати на паркету, припремне утакмице су показале да би све заједно могло да функционише у нападу. Рондо изгледа потпуно “унутра”, Вејд погађа споља, а Батлер има довољно лопти. Међутим, одбрана ће бити проблем јер ни Рондо ни Вејд нису више нека претња за противничке нападаче.

У ери “смалл балл” кошарке с много шутера, Булси су се одлучили на потпуно супротан приступ. Нису то направили плански, јер се плански у Чикагу ретко што ради, а сада нам остаје да видимо хоће ли овај експеримент да успе. Оно у чему смо прилично сигурни да ће Булси успети је да ће играти најружнију кошарку у лиги, барем у рангу ових тимова које ће ући у плеј-оф. Булси би, без обзира на све, требало да буду међу осам најбољих на Истоку.

КЛИВЛЕНД КАВАЛИРС



Сезона 2015/16: скор 57-25, 1. на Истоку, НБА шампиони

Драфт: Кеј Фелдер (54.)

Слободни агенти: Леброн Џејмс (3/100), Џеј-Ар Смит (4/57), Ричард Џеферсон (2/5), Крис Андерсен (1/1)

Трејд: Мајк Данливи (Чикаго)

Отишли: Тимофеј Мозгов (ЛА Лејкерс), Метју Делаведова (Милвоки), Џо Херис (Бруклин), Саша Каун (Филаделфија)

Истек уговора: Мо Вилијамс (УФА), Маркел Браун (РФА), Кори Џеферсон (РФА), Крис Андерсен (УФА), Дантеј Џонс (УФА), Џејмс Џонс (УФА)

Титула је ту, то је најважније. Све остало је мање битно. Кливленд је заборавио да је ЛебронЏејмс икада отишао из града и однео своје таленте на Флориду, а славље против Голден Стејта, екипе која је имала најбољи скор у историји НБА лиге, напокон је скинуо “проклетство” с овог града.

С обзиром да би Леброн Џејмс и друштво врло радо желели да одбране титулу, поготово у ситуацији када је Кевин Дурант дошао у Вориорсе, онда је јасно да Кавси нису смели да седе прекрштених руку овог лета. Имали су много посла јер су имали и много играча којима су истицали уговори, а успели су некако да врате најважније. Али, не и да се значајније појачају у односу на прошлу сезону.

Метју Делаведова и Тимофеј Мозгов не станују више у Кливленду, а њихов изостанак, нарочито Делијев сигурно ће да се осети. Поготово ако Кајри Ирвинг опет буде имао проблема с повредама. Уосталом, колико је танка клупа шампиона довољно говори чињеница да је Леброн морао да наговара Ричарда Џеферсона да одустане од пензије, а неочекивано појачање добили су од Булса који су морали негде да пошаљу Мајка Данливијакада је долазио Вејд. Послали су га - барем номинално - највећим ривалима.

Кливленд нема правих ривала на Истоку. Апсолутно су главни фаворит за освајање конференције, а већ сада можемо да најавимо да ће Леброн и друштво регуларну сезону користити да се не би превише умарали. Кевин Лав напокон изгледа уклопљен у тим, Ирвинг је већ доказао да је један од најбољих плејмејкера лиге, а Леброн је, иако године лагано долазе, и даље (по)најбољи играч на свету.

Кливленд у финалу? Тешко да нешто друго може да се прогнозира. Ова екипа можда нема велику дубину, али колико је она потребна када имаш оваква три суперстара?

ДЕТРОИТ ПИСТОНС



Сезона 2015/16: скор 44-38, 8. на Истоку, први круг плеј-офа

Драфт: Хенрy Еленсон (18.), Мајкл Гбиније (49.)

Слободни агенти: Андре Драмонд (5/130), Ајш Смит (3/18), Џон Луер (4/42), Бобан Марјановић (3/21)

Отишли: Ентони Толивер (Сакраменто)

Истек уговора: Кентавијус Колдвел-Поуп (РФА), Реџи Булок (РФА), Лорензо Браун (РФА), Реј Мекалум (УФА)

Стен ван Ганди је врло брзо узео ствар у Детроиту у своје руке. Брзо је довео РеџијаЏексона, нешто касније и Тобијаса Хериса и тако склонио Пистонсе с тржишта овог лета, али и неколико следећих.Међутим, искусни тренер је занимљиво сложио тим – с доминантним центром у виду Андреа Драмонда, односно брзог и нападачки потентног плејмејкера у виду Реџија Џексона.

Њих двојицу је окружио младим играчима од којих се очекује додатни искорак и језгра екипе. Можда није за шампионски тим, али Пистонси свакако, барем на папиру, имају екипу којој не би смео да измакне плеј-оф.

Али, пуно је проблема пред Ван Гандијем. Први од њих је чињеница да се Џексонповредио уочи сезоне, а други то да је Драмонд и даље има јако “мекан стомак” у нападу, првенствено због криминалних слободних бацања. Велики проблем је лани била и клупа, а сада су дошли Ајш Смит, Џон Луер и Бобан Мајрановић који би требало да помогну у том погледу. Ипак, највише се очекује од Стенлија Џонсона који је имао неколико сјајних наступа у прошлом плеј-офу и његов даљи напредак би могао да Пистонсе приближи циљу. А то је борба за сам врх Истока.

Та борба је тренутно ипак доста далеко. Пистонси не изгледају лоше, има ту доста занимљивих играча чији ће развој (и напредак) бити занимљиво пратити - међу којима је и БобанМарјановић - али некако је утисак да Џексон ипак није материјал да носи тим са спољњих позиција. Додуше, Ван Ганди је увек у стању да нас разувери па дозвољавамо да то направи и овај пут.

ИНДИАНА ПЕЈСЕРС



Сезона 2015/16: скор 45-37, 7. на Истоку, први круг плеј-офа

Драфт: Џорџис Нијанг (50.)

Слободни агенти: Ал Џеферсон (3/30), Кевин Серафан (2/3,6), Арон Брукс (1/2,5)

Трејд: Џереми Еванс (Далас)

Отишли: Соломон Хил (Њу Орлеанс), Јан Махинми (Вашингтон), Џордан Хил (Минесота)

Истек уговора: Џеф Тиг (УФА), Арон Брукс (УФА), Џереми Еванс (УФА), Џулијан Стоун (УФА)

Шта то ради Лери Бирд последњих година? Индијана је пре повреде Пола Џорџа изгледала као екипа која је у стању да изненади и дође можда и до прстена, а онда је све пропало. Након што је Џорџ изгубио целу сезону, отишао је Дејвид Вест, а с озбиљне кошаркашке мапе су нестали Ленс Стивенсон и Рој Хиберт. Претпоследњи делић је био Џорџ Хил. И њега је Бирд послао у Јуту, а из клуба је отишао и успешни Френк Фогел који је лане добио задатак да направи “смалл балл” тим, али је та идеја пропала након што је Џорџ одбио да игра на позицији четворке.

Сада је Нејт Мекмилан добио нову екипу у руке. Што се хијерархије тиче, јасно је да је овоЏорџова екипа, а сада је потребно да се пронађу улоге за остале играче. Много тога би могао да пружи прошлосезонски руки Мајлс Тарнер, који је наговестио велики потенцијал, а биће занимљиво видјети како ће се снаћи Џеф Тиг. Од Тадеуса Јанга не очекујемо много, довољно ће бити да не ради штету свом тиму, а Пејсерси на клупи имају неколико занимљивих играча који сигурно могу да помогну у борби за доигравање.

Индијана је екипа која има много упитника. Можда не толико колико их има Чикаго, али ће свакако бити занимљиво да видимо како Пејсерси мисле да дођу до доигравања.

МИЛВОКИ БАКС



Сезона 2015/16: скор 33-49, 12. на Истоку

Драфт: Тон Мејкер (10.), Малколм Брогдон (36.)

Слободни агенти: Мајлс Пламли (4/52), Мирза Телетовић (3/30), Метју Делаведова (4/38)

Трејд: Тони Снел (Чикаго)

Отишли: Мајкл Картер-Вилијамс (Чикаго), Џерид Бејлс (Филаделфија), Грејвис Васкез (Бруклин

Истек уговора: Тони Снел (РФА), Мајкл Бизли (УФА), Орландо Џонсон (УФА), Стив Новак (УФА), Џон Тери (УФА)

Милвоки је класичан пример како довођење доброг играча не мора да значи и побољшање тима. Бакси су пре две године изгледали одлично, Џејсон Кид је био у конкуренцији за титулу најбољег тренера године, а прошлог лета је дошао Грег Монро који је у Пистонсима показао ол-стар таленат. Ипак, није се све баш најбоље поклопило.

Баксима је, уместо центра/високог крила који баш и не игра одбрану, био потребнији расни шутер и то се врло брзо видело. Без обзира што је Монро имао добре бројке, то ипак није било довољно за напредак у екипи, а ни он сам није остварио напредак још тамо од друге НБА сезоне. Изгледа како су били у праву они који су тврдили да је он у НБА дошао као “готов играч”, односно да је од њега тешко очекивати раст до статуса франшизног играча.

Кад је већ тако, онда се логичним чини идеја да Бакси покушају да замене Монроа. Било је неких помињања око тога овог лета, али је он ипак остао у Милвокију. У клубу су одлучили да одиграју на другу карту – довели су више играча за ротацију способних да рашире рекет (Метју Делаведова, Џејсон Тери, Мирза Телетовић), а у последњем тренутку су се одрекли иМајкла Картер-Вилијамса да би довели још једног шутера, Тонија Снела.

Велики ударац за њихове амбиције била је тешка повреда Криса Мидлтона који ће одсуствовати са терена шест месеци, а у тој новој ситуацији могли би да видимо велики Кидов експеримент. Наиме, иако смо на нашој графици приказали Делаведову као стартног плејмејкера, врло лако би ту улогу могао да добије Јанис Адетокумбо који би ове године могао да дође и до Ол-стар утакмице. У тој ситуацији би Дели завршио на клупи (где му је, објективно, и место),Паркер на “тројци”, Монро на “четворци”, а Пламли на позицији центра. Још једна екипа о којој је тешко нешто озбиљније прогнозирати. Изгледа да је више-мање цела ова дивизија таква.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар