Нико као Јокић! По овоме је Србин најбољи у НБА...

Уочи почетка нове НБА сезоне, обелодањени су занимљиви статистички подаци из претходне. И, по “плус/минус фактору”, Никола Јокић је заиста најбољи центар.

Кошарка 22.10.2016 | 12:15
Нико као Јокић! По овоме је Србин најбољи у НБА...
“Плус/минус” фактор је реалтивно нов статистички параметар којим се за сваког играча приказује колико је његова екипа дала више или примила више поена од ривала када је баш он на паркету. Јокићев учинак од +4,8 је чак једанаести у НБА лиги, иако је у питању била његова дебитантска сезона.

“Нико као Никола”, пишу одушевљени навијачи Нагетса по друштвеним мрежама, коментаришући анализу локалног “Мајл хај спортса” која управо утврђује да је са Јокићем на паркету Денвер убојитији него када је он на клупи. А поменутих 4,8 поена датих више од противника када је српски репрезентативац у игри нешто је што ниједном другом високом играчу није пошло за руком у минулом шампионату.

Испред Јокића су све саме звезде: Стеф Кари, Расел Вестбрук, Леброн Џејмс, Кевин Дурант, а иза њега - сви НБА центри. Најбоље се котирао донедавни играч Сан Антонија Тим Данкан, који је био 14. са +4,1, док је на 17. позицији Пау Гасол, са +4.

Бобан Марјановић је, занимљиво, и поред мале минутаже чак 21. са +3,6, колико је имао и његов саиграч из Спарса Ману Ђинобили.

И минуле ноћи Никола Јокић је оставио солидан учинак: у предсезонском поразу од Оклахоме (97:87), он је био међу најбољима на терену - убацио је 11 поена, уз шут 5/8 за два, а 0/1 за три, забележивши притом и шест скокова, те по једну асистенцију и освојену лопту за 26 и по минута на паркету.

Предсезона је једно, шампионат нешто сасвим друго. А када се присетимо да је млади Сомборац као дебитант одиграо само десет мечева у којима му је пружена полусатна шанса, и да је притом имао просек од 16,5 поена, 11,4 скока и 3,4 асистенције по мечу, нема сумње да је пред њим блистава НБА каријера. Она је, заправо, већ у току, чак и без “подршке” плус/минус статистике.

Најбољи НБА играчи са плус/минус фактором у прошлој сезони

1. Стеф Кари Голден Стејт +12,5

2. Расел Вестбрук Оклахома +10,0

3. Леброн Џејмс Кливленд +9,1

4. Каваи Ленард Сан Антонио +8,3

5. Кевин Дурант Оклахома +7,9

6. Крис Пол ЛА Клиперс +7,8

7. Кајл Лаури Торонто +6,8

8. Џејмс Харден Хјустон +6,7

9. Дрејмонд Грин Голден Стејт +5,8

10. Пол Милсап Атланта +5,3

11. Никола Јокић Денвер +4,8

Извор: блиц.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кал

22.10.2016 10:24

Није ми јасно зашто га зовете "србин" шта је он крив?

ОДГОВОРИТЕ