Партијски подобни тјерају стручњаке

Бројни студенти у Републици Српској већ на првој години факултета планирају одлазак у иностранство, јер сматрају да овде немају перспективу.

Република Српска 28.09.2016 | 08:06
Партијски подобни тјерају стручњаке
У првом плану су приликом запошљавања, по оцени стручне јавности, партијски подобни, док су они стручни и политички неопредељни далеко од добијања радне књижице. Овакво размишљање је најизраженије код будућих лекара, али циљ да оду имају и они који се иоле разумеју у програмирање, грађевину, архитектуру, занате.

"Једва чекам да завршим факултет и тражим посао у некој од европских земаља, јер су доктори тамо тако добро плаћени да не морају узимати мито. С друге стране, овде не могу да се запосле ни у селима", каже бруцош медицинског факултета Н.Ш.

Млади лекар Милош Михајловић напустио је посао у Дому здравља и већ три месеца ради у Немачкој.

"Када сам плату поделио са бројем пацијената које месечно прегледам, дошао сам до рачунице да ми држава плати свега 1,8 КМ по прегледу. Нисам имао могућности да напредујем без познанстава и драго ми је што сам напустио `тамни вилајет`", каже Михајловић.

Слична ситуација је и у другим областима. Поређења ради, дипломирани васпитач у РС заради око 800 КМ, а у Немачкој је почетна плата до 2.500 евра. Пут иностранства оде најмање студената електротехнике и машинства, јер су дефицитарни на нашем тржишту рада.

Потпредседник Уније студената РС Горан Вучић каже да из Српске одлазе углавном студенти у чије је школовање држава уложила доста новца, те додаје да то није проблем студента, него система.

"Школовање студента медицине, например, годишње кошта око 1.500 КМ. Држава фактички баца новац, јер не може да их запосли", каже Вучић.

Из Републике Српске одлазе најбољи и најобразованији, што је велики губитак, сматра демограф Стево Пашалић.

"Оно што се унутар РС може поправити, а неће, јесте да се на посао примају најбољи, а не по правилу најлошији, партијски подобни студенти. Садашњи трендови ће негативно утицати на све поре и сегменте нашег друштва", каже Пашалић и додаје да је проблем направила власт која нема план за будућност.

Расте број незапослених лекара

Александар Кошпић, генерални секретар Савеза студената Медицинског факултета, каже да у здравству фали радне снаге, а ипак расте број незапослених лекара.

"Не знам да ли је узрок томе беспарица и чињеница да у буџетима немамо новца ни за њихове плате, али је за студенте то обесхрабрујуће. Зашто онда не прихватити посао у иностранству, где је почетна плата и до 5.000 евра", каже Кошпић.

Извор: Блиц

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Доктор

28.09.2016 06:52

Велики поздрав за колегу др Михајловића. Тужно је то колико ноћи нисам проспавао учећи, да данас немам прилику да се бавим оним за шта сам рођен,у свом граду и својој држави. Напросто, моје колеге и ја смо приморани да своју професионалну афирмацију тражимо ван границе. Изгубили смо сваку наду да ће стври бити боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

28.09.2016 08:28

Слазем се. Прица се да це Скрбиц бити нови декан Медицинског факултета. Ста ново мозе он донијети, осим вец добро знаног! Све по старом, а млади боље идите вани!

Name

Мајор

28.09.2016 11:44

Одмах идите вани прије него заврсите факултет,уписите га вани па изволите платити годину 35 хиљада долара .А не да добијете веома добро образовање дзабе и онда одете.

Name

Ре:

28.09.2016 12:06

Мајоре, тако је, оте ми ријеч из уста! Прво, љекар специјалиста није никакав ДОКТОР, него љекар специјалиста, можда у рангу магистра машинства или електротехнике или било чега другога. Друго, лажу да немају посла ни у селима! Зјапе празне ординације по селима, а они би сви да се набију у центар града и да до посла прошетају 5 минута. И, треће, ако ико овде може добро да заради, то су љекари! Баве се свим и свачим, а медицином и најмање. То су више трговци љековима, него љекари и то се одавно зна, а ту је проценат врло привлачан.

Name

Ре Мајор од љекара, специјалисте, и доктора медицинских наука

28.09.2016 14:45

Мало заборављас да плата љекара у УСА након одбијеног пореза иде и преко 200 хиљада долара годисње и посао је загарантован. Ти као и Милокрад поредис РС и УСА. Видис није исто, и спелује се другације! Овдје се таленти само униставају!

Name

Бл

28.09.2016 07:01

Ми смо одавно постали приватна дрзава у којој нико сем оних са одлиц им партијским и кумовским везама нема права на иоле достојанствен живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

28.09.2016 07:05

Никад неце бити боље.У БиХ зиви ситносицардзиски народ који се поистовјецује са лоповским политицарима и све би дали да могу да краду као и они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

европа треба струку

28.09.2016 07:14

Сто висе струцних оде вани насем бакиру,додику и цовицу куд це боље,они воле да је све висе подобних него струцних,посто су и они неструцни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

28.09.2016 07:20

Уз дузно постовање за све колеге морам км поставити једно питање. Сколовани сте за багателу и не ваља вам дрзава. Зар дрзава нксу и васи родитељи и остали који нису заврсили факјлтет? Нема пуно дрзава која мозе запослити толико сврсених дипломаца и зато су многи на бироу или пред одласком. Да има протеције у запослмавсњу ,има ,било је и бице. Ипак је ово наса дрзава,размислие. Није све у еурима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

28.09.2016 08:05

Какав ли си Ти доктор?

Name

Ре

28.09.2016 08:21

Не лупетај ...а у чеми је сустина?У емпатији према народу док се дјеца тајкуна возају у Поршеу у Б.Луци нпр .синови од Каје!

Name

Ре

28.09.2016 09:42

Моји родитељи сав радни вијек плаћали порез од којег сам се ја школовао, тако да се не осјећам дужан према држави. Исти ти родитељи једва састављају мјесец са платама, не могу ни замислити како ће то бити убрзо када буду у пензији. Стрпљење одавно исцурило, јер темпус фугит, а од патриотизма се не живи.

Name

Е МОЈИ ДРУГОВИ

28.09.2016 08:25

НИТ МИ ИМАМО СТРУКЕ НИТИ СКОЛЕ НИТИ ПРОФЕСОРЕ НИТИ ОНИ КОЈИ ВРИЈЕДЕ ИМАЈУ ГДЈЕ РАДИТИ А КУМОВИ СУ ПОСТАЈАЛИ И ПОСТОЈАЋЕ ДОК ЈЕ ВИЈЕКА. САМО ВАС ПИТАМ КАДА ЈЕ РАДИЛА ПРИВРЕДА БИШЕ ЈУГЕ СВИ СУ ИМАЛИ ПОСАО ПА ЈЕ БИЛО ЛАКШЕ НАЋИ АКО НЕ ОНО ШТО ЖЕЛИШ ПА МАКАР СЛИЧНО И ОПЕТ ДОБРО, ИТАДА СУ КУМОВИ СТРИЧЕВИ ПАТИЈА ПОМАГАЛИ АЛИ СЕ НИЈЕ ВИДЈЕЛО, А САДА КАДА НЕМА ПОСЛА ЈЕ З.... СТОГА НИКО НИЈЕ НЕВИН САМО СДА СВЕ УПАДА У ОЧИ И СРЕТАН НАМ ПУТ У ЊЕМАЧКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

28.09.2016 08:36

Ето вам кад сте јајаре, сто не пребијете Скрбица он вас је и дотерао ту где сте сад, не могу вјеровати да је зив, с обзиром ста је зла уцинио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.09.2016 09:22

Негативна селекција је прошла у свим институцијама. Тешко ћемо то искоријенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

28.09.2016 10:07

Срби требају СТРАТЕГИЈУ. Да се зна пут и правац, а не да народ пати због самопрокламоване "елите".

Name

НОРМАЛНО

28.09.2016 11:27

ДА НАМ БЈЕЗЕ ЉЕКАРИ ЗБОГ РАЗНИХ СКРБИЦА, БОГДАНИЦА, СТЕВАНДИЦА, ТАЛИЦА И ДРУГИХ ИЦА!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар страшни

28.09.2016 12:08

Само бјежи Кошпићу овде неће бити добро док се суштински стване не промијене. Најбоље године сам провео у рату а иначе сам дипломирании инжењер електротехнике. Сада сам старији и нездравији и за одлазак у свијетје је касно ,не године него здравље-

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

28.09.2016 13:39

Свако ко је студирао зна ста је знацио факултет електротехнике, масинства, технологије, медицине. Данас вас вас могу добити на конкурсу разни менадзменти, екологије, политицке науке. Одговорно тврд да само један озбиљан испит на ком су проф. дрзали критериј ови поменути никада не би могли полозити. Развијај се Републико Српска.

Name

С4

28.09.2016 12:12

Преименовати факултет у Факултет политичко-медицинских наука и ето им квалификације за НС РС, у којој их је сад већ 20-ак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

војо

28.09.2016 12:17

То је веома тешко искоријенити јер они су преко политицке подобности стекли факултете, магистрске, докторске титуле, цак и академија је трула. Они такви држе филзере за само њима подобне. Разумном цовјеку и постеном се не иде у такву конкуренцију јер само беспотребно губи вријеме. Сто се тиче медецине и ту настаје хаос јер ницу млади доктори са приватних факултета, техницари. Природноматематицки факултети су већ пре уништени и затрпани мноштвом тотално некомпетентних приватних факултета, као и споменутих предавача. Ти предавачи таквог кова су лаззно дошли до титула, затим до посла, а онда ставили катанац баш онима који су били бољи од њих, како они кажу доказали своје знање и струцност. Они који говоре о томе скоро да немају никакве шансе да да добију посао. Те људе треба јавно изложити да се зна ко прави те блокаде и од кода је то почело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

28.09.2016 12:35

Истина је да само страначки се долази до посла.Истина је да само са чланском књижицом СНСД можеш добити шансу за приправнички у ХЕТ,ЕПРС,ЕЛЕКТРИЧНО,БОЛНИЦА Итд.У Требињу имамо дјевојку студент генерације на мед.фак. у Београду са просјеком 9,98 и нема шансу за посао.Цура је из честите Херцеговачке породице и неће да прода образ за вечеру као поједини.Надам се у биље сутра и да сунце обасје ову нашу омладину ,да се цијени знање а не чланске карте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

28.09.2016 13:40

А у Бијељини иду све три партије.Најебао си ако ниси ниједна,шта онда.Како се запослити?Медједи једни неваспитани,искварени дјилкоси,сељацине ведре и облаче у РС.То је чињеница а све друго су последице.

Name

шумар

28.09.2016 14:00

У ЈП шуме републике српске је највећа катастрофа. Да би се запослили морате бити члан снсд,сп,днс и стоп неможе нико више. Такође да би напредовао мораш бити њихов или си нико и ништа. Тако смо дошли у ситуацију да су на кључним позицијама само подобни а не најспособнији. То је страшно и то може само код нас. Јадни смо ми са оваквом власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:др.медицинских наука

28.09.2016 23:41

Јесте плата и 200 хиљ.$ и 400 хиљ.$,слободно цијењени др.иди УСА,али цес 200 хиљ.$,и висе платити осигурање,сам себи осигурање,јер пацијенти једва цекају да направис греску,јер цес до краја зивота радити за њих,а јос цес бар 10 година врацати кредит за сколовање.Али ста има везе бицес љекар у Америци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајор

28.09.2016 23:52

Ја знам да је теско и претеско,знам и они који раде немају са цим радити,у КЦБЛ,нема па ниста,али бас ниста,знам да се записљава по парт.основи,Знам да након 8 или 10 година студирања,цовјеку додје зло од неправде,лоповлука,криминала.Али,зар заиста нико не зели снагом заједницког ума и интелекта мјењати ниста.Зар се не мозе окупити 10 незапослених др.испред болнице са транспарентима "Скрбицу лопове" и "Станетицу лопиве" (или како се вец зову?.)И онда јавно у камере казите,именом и презименом кога,како и гдје су запослили.Људи престаните се пласити,умријети се мозесамо једном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:др.медицинских наука од Мајора

29.09.2016 00:01

И не пореди ме са Милокрадом психопатом и битангом,ја не поредим УСА и РС,него,хоцу да казем да је образовање насих љекара на веома високом нивоу бар је било,и да је студирање у односу на неке земље дзаба,сам знас колико коста вани студирање.Вецина насих љекара имају јос увјек хуманост у себи,али нема одговорности за направљене греске,За разлику од других земаља гдје је све бизнис а одговорности су велике а санкције јос веце

ОДГОВОРИТЕ