Спомен-дом за погинуле борце

У селу Горње Биоско у општини Источни Стари град данас је отворен Спомен-дом за погинуле борце.

Република Српска 04.09.2016 | 16:48
Спомен-дом за погинуле борце
Општина Источни Стари Град може се похвалити да је међу ријетким општина, ако не и једина у Републици Српској, која је стамбено збринула све породице погинулих бораца и запослила све незапослене чланове породица погинилих.

Село Горње Биоско налази се на ентитеској граници Републике Српске и Федерације БиХ а у рату је овдје била прва борбена линија. За стварање Републике Српске живот је дало 19 бораца из овог села, док се двојица још воде као нестали.

,,Српски народ се овдје организовао да брани своју територију. Ровови су били у српским кућама, на српској земљи, али су нас они назвали агресорима", каже предсједник Борачке организације општине Источни Стари Град Драгољуб Дерикоња.

На питање колико је тешко било одбранити српску територију у рату, Дерикоња одговара да о томе најбоље свједочи податак да је на једног српског борца било четири борца супротне стране.

Међу 19 погинулих бораца је и отац Драгана Ћоде, који је живот изгубио 1993. године недалеко од кућног прага. Сјећање на њега и његове погинуле саборце трајаће захваљујући и новоотвореном Спомен-дому у Горњем Биоску.

,,Нама ово пуно значи. Ја не живим овдје већ 20 година, али кад дођем у своје родно мјесто драго ми је да видим да се неко брине о породицама погинулих'', каже Драган Ћодо.

Општина Источни Стари Град једна је од ријетких општина у Републици Српској која се може похвалити оним што су учинили за породице погинулих.

,,У општини Источни Стари Град стамбено су збринуте све породице погинулих бораца, а успјели смо и да запослимо све чланове породица погинулих'', истиче начелник ове општине Бојо Гашановић.

Највећи проблем општине Источни Стари Град је велика територија, а мало становништва. Само у селу Горње Биоско прије рата живјело је око 100 српских породица, а данас их је тек 10-ак.

Многи не желе да живе на ентитетској линији раздвајања, а неки су и поред значајне помоћи општине и донатора за развој пољопривреде и туризма, одлучили да бољи живот потраже у граду.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ОНИ (мртви моји из рата)

04.09.2016 15:08

Они су под земљом, Непомични леже, Њима никад лакше, Нама никад теже - Они су под земљом, Исве им је јасно, Пакао је горе, У земљи је красно - Они су под земљом, Топло им не зебу, Земља је у ствари, Само гроб на небу - Они су под земљом, ооо да ли се стидиш, Што твог крста нема, Већ Њихове видиш?!?

ОДГОВОРИТЕ