Од yу-роцк принцезе до бескућнице са дна

Рођена је у пролеће 1959. године, дуге црне косе и готово невероватне харизме, била је икона југославенског роцк анд ролла осамдесетих. Она је Маргита Стефановић Маги, чланица београдске групе Катарина Велика ИИ, касније позната под именом ЕКВ.

Забава 30.07.2016 | 14:14
Од yу-роцк принцезе до бескућнице са дна
Она је била део београдског боемско-уметничког круга, истог оног којем су припадали и остали чланови групе. Публика је у њеном односу према клавијатурама виделу праву покретачку енергију групе. Маги је била уметничка душа, школована пијанисткиња.

“У мом нормалном, стабилном животу најнестабилнији део сам управо ја. И то не због неке психичке или не знам какве нестабилности, већ због сталног тражења у свим могућим подручјима уметности и живота”, тврдила је једном приликом Маги.

Школовала се у средњој музичкој школи Јосип Славенски. Матурирала је као једна од најталентованијих пијанисткиња и добила позив за наставак школовања на конзерваторију у Москви. Њена мајка није се слагала с одласком од куће у младим годинама, а Маги је послушала мајку. Уписала је Архитектонски факултет у Београду и дипломирала 1982. године. Након завршетка факултета, заједно с дечком Срђаном Вејводом, почела је све више да се занима за подземну београдску сцену и кренула у потпуно другом смеру.

У пролеће исте године упознала је Милана Младеновића, а убрзо након тога је позвана у групу Катарина ИИ након успеха на једној од проба.



У ЕКВ остала је до 1994. године и Младеновићеве смрти.

Упоредо с радом у ЕКВ суделовала је и у стварању албума неких других југославенских бендова попут Елвис Ј. Куртовић & Хис Метеорс и Карлоwy Варy. Компоновала је музику за филмове Вера Хофманова и Плави плави.

Након Младеновићеве смрти наставила је да свира у групи Курајбери, а 1995. године формирала је групу ЕКВ и објавила албум под називом Ти си сав мој бол.

Године успеха протекле су у сенци борбе с тешким наркотицима. Зависност је добила једну нову димензију 1996. године након смрти њеног оца. Продала је породични стан и купила два мања, а остатак новца потрошила је на путовање у Индију. Све то је урадила како би покушала да се реши зависности од дрога.

Неуспешно.



Након повратка из Индије, продала је оба стана и новац ускоро потрошила. Тако је завршила на улици као бескућница. Последње године живота провела је у напуштеној гаражи у предграђу Београда и склоништу за бескућнике на Вождовцу. Крајем 2002. године умрла је у клиници за заразне болести у Београду у 43. години живота.

Шест година касније, у књизи Александра Илића, потврђено је да је због интравенозног коришћења дрога заражена ХИВ-ом.

Црна принзеца југославенског "новог вала" умрла је у нељудским условима, а иза ње остало је богато музичко наслеђе. И данас се слуша њена музика, а албуми ЕКВ-а можда су данас чак и више цењени него док су чланови групе били живи.



Извор: 24сата.рс
Фото: принтскрин

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Генерација

30.07.2016 14:44

Рип.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.07.2016 15:07

Била је страсно интелигентна,и сколована,али је дрога унистила

ОДГОВОРИТЕ