Марина: Зика, храна...! Ми смо фокусиране на посао!

Селекторка српских кошаркашица Марина Маљковић сматра да би успех на Играма био пласман у другу фазу, али се нада највишем пласману.

Кошарка 30.07.2016 | 17:15
Марина: Зика, храна...! Ми смо фокусиране на посао!
Српкиње путују у Рио де Жанеиру где су у првом плану сигурност и опасност од вируса зика.

"Стално смо у контакту са представницима Олимпијског комитета Србије (ОКС), сигурна сам да су неколико пута обишли Село и учинили да све буде спремно за наше спортисте да могу на миру да се спремају за такмичења. Речено нам је да обратимо на вирус, исхрану и здравље те понашање у Селу. Трудимо се да будемо фокусирани на наш посао", рекла је Маљковићевагостујући у емисији "Кажипрст" на телевизији Б92.

Српкиње у Рио иду као европске шампионке па су очекивања јавности сразмерна с тим.

"Очекивања нису оптерећење. Нама су две ствари битне, да наставимо да правимо резултате, да то траје што је изузетно тешко. С друге стране, реалност је да је на ОИ у женској кошарци крем светске кошаке. Свака утакмица ће нам бити као финале са ЕП у Француској, тако ћемо им и приступати. Овај процес траје четири године, то је спор процес у кошарци, па се потајно и надамо највишим циљевима. Трудимо се да останемо концетрисани, да идемо из меча у меч, да будемо вредни, пристојни. Тако смо годинама правили резултате. Оно што је реално и чиме бих била задовољна је да прођемо групу, после тога је све додатни успех", рекла је селекторка Србије.

Она је одлучила на да Игре поведе и неколико младих играчица без правог искуства са јаких турнира.

"Иако немам много година, имам много искусва као тренер. У сваком моменту размишљам о будућности јер желим да Србија настави да прави резултате у кошарци. Сматрам да су Александра Црвендакић и Драгана Станковић перспектива српске женске кошарке. Јесте велика одлука водити их на овако велико такмичење, али желим да то остане после мене и да после мене Србија настави да бележи резултате", додала је Маљковићева.

Женска кошарка у Србији је процветала њеним доласком на место селектора пре неколико година.

"Задовољна сам као и кошаркашице пажњом коју имамо у овом моменту, али не дозвољам им да у припреми за овакво такмичење лебде, већ да буду с обе ноге чврсто на земљи и буду концентрисане да земљу престављају на најбољи начин. Покушавамо да се носимо на најбољи начин с пажњом коју имамо, сваки спотиста мора да зна да се носи са таквом одговорношћу. Желимо да будемо пример за грађане и да се све више девојчица бави кошарком у Србији. Није лако се посветити томе с обизром на испуњен дан обавезама, али се трудимо да често имамо акције за најмлађе јер мислим да је то изузетно важно. Морам да похвалим кошаркашице на понашање са медијима и најмлађима", каже Маљковићева.

Она је последњих година живела у Француској где су у центру пажње терористички напади, а следеће сезоне ће живети у Турској где је такође нестабилна почитичка ситуација.

"Нажалост, осећа се тензија и страх је ушао у кости. Након терористичког напада у Паризу (новембар 2015, прим. аут), живот више није исти. Све остало би била лаж. Живо је дефинитивно другачији. Али не можемо да размишљамо о тим стварима. Радујем се Играма, одласку у Турску, не желим да страх буде приоритет", закључила је Маљковићева.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар