Глас из Хрватске: Нећемо регионалну лигу!

У коментару загребачког "Јутарњег листа", пројекат регионалне лиге је одбачен и оцењује се да би то био "повратак хрватских клубова у колонијални фудбал и оживљавање Београда као балканске фудбалске метрополе".

Фудбал 26.07.2016 | 23:30
Глас из Хрватске: Нећемо регионалну лигу!
О регионалној фудбалској лиги прича се годинама уназад. Највеће препреке оживљавању неке врсте "југословенске лиге" јесу термини одигравања утакмица, финансијски моменат, али пре свега безбедност на стадионима, јер је познато какве би све невоље могле да донесу утакмице Црвене звезде и Динама или Партизана и Хајдука (и не само оне)...

Најконкретнију изјаву тим поводом до сада дао је пре неколико дана први човек српског фудбала Славиша Кокеза, који је, гостујући на ТВ Арена спорт, рекао да би у таквој лиги победник добро зарадио, а можда би чак и донела проходност у Лигу шампиона.

За такву лигу је, рецимо, и "алфа и омега" загребачког Динама и један од најутицајнијих људи хрватског фудбала Здравко Мамић. Бар је тако причао до сада, односно претходних година.

Али, баш у Хрватској постоје и они који се жестоко противе таквој идеји.

Загребачки "Вечерњи лист" пренео је у недељу изјавуизвршног директора Хрватског фудбаласког савеза Дамира Врбановића, који је регионалну лигу окарактерисао као "магловити пројекат".

"Идеја о регионалној лиги постоји већ десетак година, и о њој сам са челницима федерација из нашег региона разговарао још док сам био председник Удружења хрватских прволигаша. Једна од кључних ствари је - шта жели УЕФА. На пример, да ли календар такмичења, као и дисциплински прописи могу да се ускладе са Уефиним. Уз то, није позната ни финансијска позадина целога пројекта, што додатно појачава његову магловитост. Ми, као Савез, немамо ништа против те идеје, то смо и рекли на недавном састанку у Москви, међутим, нисмо добили никакву понуду о регионалној лиги, па стога нисмо о томе ни разговарали са нашим клубовима", рекао је Врбановић.

У данашњем коментару у "Јутарњем листу", новинар Томислав Жидак, навео је више разлога зашто Хрватска не би требало да пристане на регионалну лигу. Пре свега, сматра, она би највише служила српским клубовима, јер би се подигли, али да она никако не иде у прилог хрватским, који, тренутно, имају знатно бољи европски рејтинг.

Жидак оцењује да се Београд "тешко мири са тиме да више није балканска фудбалска метропола".

"Нова лица, излизане, старе, компромитоване идеје, али идеја фудбалске обнове Југославије никада није умрла. Београд се тешко мири да више није балканска фудбалске метропола. Нема више 'Мадере' (кафана у којој су се окупљали звездаши утицајни у време ОНЕ Југославије), данас су Мадера - Здравко Мамић и Златко Захович. Остали каскају, слабо стоје на банкомату", пише Жидак у уводу.

Хрватски новинар примећује да су "српски клубови данас, у односу на Динамо, Хајдук и Ријеку, у европском смислу безначајни, мада Партизан повремено, попут комете, пројури Лигом шампиона и угаси се".

"Неће бити боља ситуација ни са Звездом, која се у претколу 'патила' са Малтежанима, патуљком из трећег света. Балкан, осим Динама и Марибора, данас спада у трећу лигу и Звездин представник (Кокеза) сматра да би регионална лига подигла рејтинг и донела профит", додаје новинар "Јутарњег листа".

Он даље истиче да регионална лига без хрватских клубова нема смисла јер у Хрватској се, ипак, игра најбољи фудбал на Балкану.

"Динамо, Хајдук, Ријека, Осијек најпожељније су мете идеолога регионалног здруживања, али мислим да лига 'од Вардара па до Триглава' нема перспективе. Та лига не би изазвала само револт у Хрватској, негативних реакција било би и у Србији, а елементарни циљ такве лиге је уједињење 'велике четворке', која би афирмисала Звезду и Партизан, вратила у живот два сарајевска клуба (Жељезничар и Сарајево) и донела зараду словеначким клубовима, Марибору и Олимпији", пише угледни загребачки новинар и наставља:

"Бугарски и румунски клубови незаинтересирани су за такву алијансу, а мађарским великанима диже се коса на глави од помисли да би играли у 'југословенској лиги'. Та лига, осим неких историјских конотација, била би врло скупа јер фрустрације које би је пратиле, евентуални нереди и растући хулиганизам у региону не би били безазлена пратња, за ред би морала да се стара - војска. Осим тога, зар националним лигама, које имају статус у УЕФА, одговара паралел-слалом између фебруара и маја? Регионална лига се базира на претпоставци да балканских клубова у том раздобљу више неће бити у еврокуповима. Хрватски клубови се са тим не слажу, том проклетству мора већ једном доћи крај...".

Жидак износи закључак да ће се о таквој лиги и таквом моделу, вероватно, разговарати на разним састанцима али и да је уверен да ће све остати на чашици разговора.

"Знам да идеју не би подржали ни Хајдук, ни Ријека, а Динамо је оријентисан према европским куповима. Знам да би такву лигу подржао (Словенац) Александар Чеферин, будући вероватни председник УЕФА јер све су то његови гласачи. Можда је то чак била и његова идеја, можда је Кокеза само - портпарол. Хтео сам то да питам Чеферина још у Паризу, али већ дуго заобилази тај интервју. Словенија би у таквој лиги највише профитирала и најмање потрошила, али њени клубови не би играли главну улогу. Лига је замишљена само као судар велике четворке и за нову инаугурацију Београда у фудбалску метрополу. Ако Хрватска жели опет у колонијални фудбалски однос, изволите у маглу. Али та лига ће имати и рефлекс и такву одлуку не може донети Хрватски фудбалски савез, већ само - Министарство спорта. Које је, нота бене, у оставци! И не тражите да о томе одлучује Јаница Костелић!". 

Занимљиво је да је пре неколико година, управо из Хрватске, тако су бар писали тамошњи медији, потекла иницијатива да буде формирана оваква лига, чак се причало и о термину почетка те лиге - пролеће 2015. године. Сведоци смо да се то није догодило.

Тадашњи генерални секретар ФСС Зоран Лаковић тада је, у изјави за МОНДО, одбацио твдње о томе да се на неком састанку у Будви причало о финализацији тог пројекта.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АЦО В .

26.07.2016 22:27

Комплексаси болесни...

ОДГОВОРИТЕ