Колико и коме је све дужна Српска?

О стању спољног дуга Републике Српске информисали смо се у Министарству финансија Републике Српске, а добијене податке за портал "Мондо.ба" је прокоментарисао економиста Марко Мартић, директор бањалучког Центра за истраживање и студије "ГЕА".

Република Српска 07.07.2016 | 22:55
Колико и коме је све дужна Српска?
Укупан спољни дуг Републике Српске на дан 30. април 2016. године износи 3.042,72 милиона КМ, наводи се у званичном одговору Министарства финансија Српске на упит портала "Мондо.ба" о стању спољњег дуга Републике Српске.

"Што се тиче структуре спољног дуга са аспекта кредитора, Република Српска има задужења према Свјетској банци (WБ ИДА, WБ ИБРД), Лондонском клубу повјерилаца, Паришком клубу, Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), Европској инвестиционој банци (ЕИБ), Европској комисији, Међународном монетарном фонду, Међународном фонду за развој пољопривреде (ИФАД), Развојној банци Савјета Европе (ЦЕБ), Кредитном заводу за обнову Франкфурт на Мајни (КфW), Владама Аустрије, Јапана, Кореје, Србије, Пољске, Португала, Шпаније и Белгије, као и ОПЕЦ фонду за међународни развој", кажу из Министарства финасија Републике Српске, наводећи још и да је Репубилка Српска мање задужена од већине сусједних земаља.

"Посматрајући дуг у односу на БДП земаља у региону, Република Српска је са укупним дугом од 58,5 одсто БДП-а, на крају 2015. године, мање задужена од већине земаља региона (Србија 75,5 одсто БДП-а, Црна Гора 61,7 одсто БДП-а, Хрватска 86,7 одсто БДП-а), изузев Македоније (46,5 одсто БДП-а)", кажу из Министарства финансија Српске.

Директор бањалучког Центра за истраживање и студије "ГЕА" Марко Мартић, слаже се са констатацијом да је Република Српска умјерено задужена. Али...

"Оно што је проблем јесте растући тренд задуживања и структура економије. Мале и рањиве економије су знатно више изложене ризику задужености у односу на велике (САД, Јапан, Француска, Њемачка) па тако и проценат јавног дуга у односу на БДП треба схватити условно. Дуг сам по себи и не би био проблем када би водио ка снажнијем економском расту, али када задуженост расте знатно брже од БДП-а, као што је то случај у БиХ и Републици Српској, то је онда дугорочно гледано озбиљан проблем.Уосталом, основна економска логика каже да поврат од инвестиције која се финансира из кредита мора бити већи од обавеза по том истом задужењу, а то код нас није случај", каже за Мартић.

Ко види корист од економског раста?

Центар за истраживање и студије "ГЕА" недавно је објавио одличну екномску анализу "Године враћања туђих дугова“ која је показала да се евидентни раст прихода од индиректних пореза задњих десетак година поклапа само са растом обавеза по спољном дугу, док приход локалних заједница у Републици Српској стагнира.

Другим ријечима, корист од економског раста виде само страни кредитори, а локалне заједнице, општине, градови и обични грађани у међувремену – преживљавају.

На примјер, 2006. године Република Српска је издвајала 92 милиона КМ годишње на име враћања спољног дуга док је 2015. године у ту исту сврху издвајала скоро 200 милиона КМ.

"Први на листи приоритета приликом расподјеле прикупљених средстава од индиректних пореза су отплата спољног дуга и буџети БиХ институција, па тек иза тога слиједе ентитетски буџети и финансирање локалних заједница. За општине и градове ово је најважнији извор прихода који у просјеку учествује са 60 одсто у финансирању њихових буџета.

Пројекције за наредни период показују и да градови и општине могу очекивати додатни пад прихода од индиректних пореза због преузетих обавеза Републике Српске по основу спољних кредита", каже Мартић.



ММФ-у "дођемо" 359 милиона КМ

Према подацима Министарства финансија Републике Српске стање дуга Републике Српске према ММФ-у, на дан 30. априла 2016. године, износи 359,35 милиона КМ, а односи се на дуг по ИВ Станд бy аранжману. Ради се о кредитном задужењу са роком отплате пет година, у који је укључен 'грејс' период од три године, уз тржишну каматну стопу за трансакције са ММФ-ом (тренутно 1,05 одсто). Услови отплате теку од датума повлачења сваке транше, те се износ главнице и камате по годинама разликује.

Средства кредита намијењена су за подршку буџету с циљем ублажавања ефеката свјетске економске кризе, очувања континуитета валутног одбора, одржавања фискалне дисциплине, унапређивања реформе јавног сектора, очувања стабилности финансијског сектора, побољшања пословног окружења, те финансирање буџетских издатака у 2014. и 2015. години, наводе из Министарства.

"Намјена ММФ кредита је дефинисана и подразумијева истовремену интервенцију на више подручја, прије свега на уравнотежењу буџета, али и реформи јавног сектора те побољшању пословног окружења. Нажалост, оно што је до сада видљиво јесте да је већина новца по основу ИВ Станд бy аранжмана ипак отишла на финансирање буџетских издатака, а да су издвајања за унапређење реформе јавног сектора и побољшање пословног окружења била скромна, односно, да су ти ефекти изостали.

Када је задуживање код ММФ-а у питању увијек ће се наћи присталице и критичари таквих одлука. Добро је да таква расправа постоји, међутим, оно што је реалан проблем да ми сами нисмо успјели изградити систем који неће генерисати дугове. У таквим условима и подршка ММФ-а има ограничене домете", каже Мартић.

Тешке године тек слиједе

Из Министарства финасија Републике Српске кажу да су средства по основу ИВ Станд бy аранжмана повлачена у периоду септембар 2012 - јули 2014. године, а посљедња повучена транша ће бити отплаћена у јулу 2019. године.

"Услови аранжмана су такви да ће оптерећење по основу сервисирања овог задужења бити најтеже у годинама које тек слиједе, дакле, у 2017. и 2018. години. Једноставно, након истека 'грејс' периода све обавезе по основу враћања кредита су збијене у преостале двије године и то је оно што нас очекује у блиској будућности", каже Мартић.

Нови кредит "на леду"

На сједници Фискалног савјета БиХ у мају је прихваћен нови кредитни аранжман са ММФ-ом у износу од 550 милиона евра. Међутим, овај кредит је стопиран - до даљњег. Резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди рекао је данас да је Међународни монетарни фонд одгодио кредитни аранжман БиХ јер сви чланови Фискалног савјета нису потписали писмо намјере.

"Због одгађања у потписивању Писма намјере, састанак Извршног одбора ММФ-а на којем се требао разматрати захтјев власти за одобравање Проширеног аранжмана, се морао одложити до даљњег. Елементи програма као и садржај Писма намјере су усаглашени између мисије ММФ-а и органа власти БиХ у мају 2016. До данас ММФ-у није достављено отписано Писмо намјере", рекао је Пароди.

Спекулише се да одгађање аранжмана има везе са условљавањем потписа предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића и федералног премијера Фадила Новалића на адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању.

Чекајући ММФ...

И, док неким чудом нови аранжман са ММФ-ом можда ипак буде одобрен, институције се довијају како знају и умију. Република Српска, на примјер, задужила се почетком седмице на Бањалучкој берзи за око 10 милиона марака новом аукцијом трезорских записа, а прикупљени новац планира да потроши за финансирање буџетских издатака у овој години.

"Извјесно је да Република Српска и ФБиХ немају превише опције за задуживање из спољних извора и због тога су оба ентитета једноставно принуђена да растуће обавезе финансирају из домаћих извора (емисије обвезница, трезорски записи и сл.). У Републици Српској је то израженије што се онда рефлектује на унутрашњи дуг који је сада значајно већи у односу на спољни", каже Мартић.

Овоме говори у прилог и Информација о стању јавне задужености БиХ коју су недавно разматрали посланици Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ, у којој се наводи да је унутрашња задуженост БиХ око 3,5 милијарди КМ. У овом износу ФБиХ учествује са 35,74 одсто, Брчко Дистрикт са 0,27 одсто, а Српска са чак 63,99 одсто.

Укупна задуженост БиХ тренутно износи око 11,9 милијарди КМ - на вањски дуг отпада 8,4 милијарде КМ, а унутрашњи дуг је око 3,5 милијарди КМ.

(Мондо.ба)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Миско

07.07.2016 12:41

Е сад це Нова Банка да цркне. Нема им спаса, мораце покуповати све могуце обвезнице које влада буде стампала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавран

07.07.2016 13:15

Масала

Name

07.07.2016 13:16

Само нек се гоји

Name

Ре

07.07.2016 13:33

Јаоооооооо горе од бола

Name

Опаа

07.07.2016 13:34

Назор дисе ух !!!

Name

Мица

07.07.2016 13:37

Дисе на скрге

Name

Бајага

07.07.2016 13:39

Аууу богу И народу дузни, ово нема ни у Африца а камо ли у албанији

Name

Лијевцан

07.07.2016 13:45

Неце Нова јос на бубањ,прва у реду цекања је Хyпо

Name

Ре Бајага

07.07.2016 14:06

Па зар смо ми бољи у РС од Африца И сл.??

Name

Ивко

07.07.2016 14:07

Попис је крив за ово стање казу наси лидери!!!

Name

дин

07.07.2016 17:28

Ниста се није дузно све је то ситно за три мјесеца све мозе да се отплати реце додик само незнам сто непоцне три мјесеца зацас проду и никоме ниси дузан.

Name

ММФ

07.07.2016 12:44

Како мислите вратити толике паре бас ме занима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

оло

07.07.2016 12:48

Запленити имовину свих политичара!!

Name

Но проблем

07.07.2016 14:29

Продат це мо народ И стоку, у цему је проблем??? !!!

Name

хулио

08.07.2016 07:44

Ма мајка србија стоји иза,нема проблема

Name

Укратко

07.07.2016 12:48

Дузни и Богу и свијету...... Сто у преводу знаци....писи пропало....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2016 13:10

Знамо да би то зелио али ниста од тога Мујо

Name

сваста

07.07.2016 12:48

Најбоље да смо задузенији од свих других,па нада Република је као мјесна заједница неког вецег града,типа БГ.Дали су нам новца колико и вриједимо,врло брзо цемо доци у ситуацију да це неко реци доста и овоје насе,или вратите новац.Од цега да вратимо када само ради Калдера Цомпанy и око владајуце структуре а и они неуплацују редовно плате и дрзави намете.И ми тј наси политицари се ударају у прса као ми дрзава.Од свих пресједника,министара,помоцника,савјетника,мозда има 5 који ду уцесници рата и стварали Републику Српску,а сви остали су били донатори или одмарали се по Бг и НС.Срамота и брука.Нека нас је стид и срамота заједно са насим политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

07.07.2016 12:53

Дузна је и Богу и људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо деспот

07.07.2016 15:36

Ми у радију Градиска каснимо са платама.Шефица не касни.ОНА наплаћујр топли оброк и превоз иако додје на посао два три пута мјесечно.Има и плаћене тел. рачуне. А ко даје плату и доприносе Гордани Вујић- Е О ТОМЕ ЋЕ НЕКО други.Само се Адам неће питати.

Name

делија

07.07.2016 12:53

Дузни су мени..8 плата ,20 путних троскова и бога питај колико топлих оброка и регреса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економски еxперт

07.07.2016 13:08

Питање за колеге експерте: Негдје сам цуо да се РС задузује комерцијално по дупло вецој камати оф ФБИХ. Да ли би било могуце да ФБиХ посуди 100 милиона са каматом 2.5%, Онда ФБиХ купи обвезнице РСа у вриједности од 100 милиона са каматом од 5%. Профит који ФБиХ оствари стрпа у свој будзет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

07.07.2016 13:10

ОД БОГАТЕ ДРЗАВЕ ПОСТАДОСМО ДУЗНИЦИ А ЈОС УВИЈЕК ИМАМО РЕСУРСЕ АЛИ ЊИХ ПРОДАЈУ ПОЛИТИЦАРИ КАО СВОЈИНУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехехеееее

07.07.2016 13:13

Ма пустите то , брине ме ова повреда ноге драгог нам великог вође , ухххххх одмах се сјетих још неких повреда ноге

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.07.2016 14:16

Да се ниси сјетила Тите и његове ноге.Мозда це и насем Тити ногу осјец.

Name

птице на грани

07.07.2016 13:20

лакше је одговорити на питање, коме није дужна,

ОДГОВОРИТЕ
Name

тзхц

07.07.2016 13:29

СЈЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ

Name

бане

07.07.2016 23:39

И мени су цак дузни

Name

Мики

07.07.2016 13:43

Сами се уништавамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2016 14:03

А унутрасњи И вањски фактор??? Зар Федерација није крива за ово стање??

Name

РЕ РЕ

07.07.2016 14:52

НИЈЕ.....САД СУ 1:1..........НИЈЕ СВИЈЕТ БУДАЛА.ЗНАЈУ ОНИ ДА ЈЕ ОВДЕ БИЈЕДА А НАСА ТРИ ... ИДУ НА САСТАНКЕ СА ТРИ АУТА .......СВЕ ТО ИМА СВОЈЕ.........Е НЕКА СЕ САД КУРЦЕ...

Name

Бацуска

07.07.2016 13:49

А ста је са руским задузењем. Да га нису прикрили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2016 14:37

То це браца отписати !!

Name

дзо

07.07.2016 14:22

Па лако је то ријесит похапсит ове сто су мизли будзет станковиц, скрбиц, ниниц, трисиц, калдера, кајо... И вратит дугове

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

07.07.2016 14:54

Па имам иједна земља да јој нисмо дужни. Али какав је народ такву власт и заслужује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиља

07.07.2016 14:56

Па ови се наши такмиче у задужењима, изгледа да им је криво што неко има задузенији од нас.Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

07.07.2016 15:08

Па по цијелом свијету се задузили али не и код Руса.Не да Путин лову на лијепе оци...прозрео вас је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симон

07.07.2016 15:23

Овдје само помазе једна једина ствар а тоје .СВЕ ИЗНОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

07.07.2016 15:26

Све крива србија за насу пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

07.07.2016 17:57

Било би добро због бољег прегледа ситуације да наведете дуг Белгије и пар других мањих ЕУ држава. То никад не радите. Није ми јасно због чега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струцњак

07.07.2016 18:41

Јеси ли ти био у Белгији? Јеси ли видио како су они изградјени, колика су социјална давања, колико примају незапослени, итд... Ста се у РС изградило, колика су социјална давања, колико примају незапослени... с обзиром да сви знамо одговоре, ајд ми објасни откуд РС 1 марка дуга? Гдје су те паре?

Name

Дец

07.07.2016 19:19

Увијек има опција побјећи у Србију ! Србија!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоца

08.07.2016 00:27

Руси нам никад нису дали кредит, све дугујемо западу...попусили смо...браво Додик, сад смо робови запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

08.07.2016 10:40

Нису Руси дали ни донацију, а дали би кредит да имају вишка пара, само ни њима не иде

Name

Ааааа

08.07.2016 07:37

Мени је Фадил дузан, ал не мозес багру ни на, суду да добијес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

08.07.2016 11:10

Мени је највисе дузна. Све ми је узела.

ОДГОВОРИТЕ