Мора САД-а: Путин и Си се свашта договорили?!

Председник Русије Владимир Путин похвалио је данас у Пекингу економске везе с Кином, и како је рекао, руско "свеобухватно и стратешко партнерство" с њеним суседом.

Свијет 25.06.2016 | 21:40
Мора САД-а: Путин и Си се свашта договорили?!
Путин је рекао кинеском премијеру Ли Кећијангу да су везе две земље чврсто засноване на заједничким економским интересима.

"Наши односи се заиста имају одлике свеобухватног и стратешког панерства", рекао је Путин Лију на пошетку њиховог састанка.

Иако су Русија и Кина повезане сарадњом на међуародном плану, као и културом, образовањем и на другим областима, "на један или други начин, све има економску основу", рекао је Путин.

Путин се прво састао са премијером Ли Кечијангом а потом и са председником Кине Си Ђинпингом, коме је рекао да народ обе државе има јаку жељу да "ојача и развије односе".

"Кина се противи употреби силе, претњи силом, лаком увођењу санкција и примени једностраних акција без сагласности заинтересованих страна", изјавио је председник Кине Си Ђинпинг након разговора са руским лидером.

"Ја и господин Путин сматрамо да Кина и Русија, као сталне чланице Савета безбедности УН и конструктивне снаге осигурања регионалне и међународне безбедности и стабилности, треба одлучно да се придравају циљева и принципа Повеље УН, главних норми међународног права, како би се осигурале глобална стратешка равнотежа и стабилност и чврсто бранила међународна правичност", рекао је Си Ђинпинг, преноси Спутњик.

Америчка агенција АП оцењује да се близак однос Владимира Путина и Сија Ђинпинга, као и њихова заједничка жеља да сузбију глобалну доминацију САД, сматра главним покретачем сарадње Русије и Кине.

Председник Русије је саопштио да је разговарао са кинеским колегом Си Ђипингом о заједничким напорима у борби против међународног тероризма, о Сирији и о нуклеарном проблему Сјеверне Кореје.

"Разговарали смо о посљедњим акцијама у рјешавању најважнијих светских и регионалних проблема, заједничким напорима у борби против међународног тероризма, јачању безбедности у Пацифичком региону, осигурању ненуклеарног статуса Корејског полуострва", рекао је Путин.

Он је навео да су међу заједничким спољнополитичким задацима помагање у решавању сиријске кризе и подршка миру и стабилности у Јужнокинеском мору и у Централној Азији.

Руски председник изјавио је у Пекингу да ће Русија и Кина проширити употребу националних валута у међусобним трансакцијама ради смањења зависности од спољних фактора.

"Удео руске рубље у таквим плаћањима је три одсто, док је кинеског јуана много већи - девет одсто. Притом, последњи показатељи треба осетно да порасту након отварања обрачунског центра за трансакције са јуаном у Русији", рекао је Путин на крају руско-кинеских разговора.

Након разговора потписан је пакет споразума који се тичу разних аспеката сарадње - од космоса и енергетике до туризма и испоруке жита Кини, јавио је Спутњик.

Руски председник је саопштио да су се Москва и Пекинг договорили о сарадњи и по питању развоја нуклеарне енергије у трећим земљама.

Путин је нагласио да је Кина водећи трговински партнер Русије. У 2015. години трговински обрт две земље износио је 63,5 милијарди долара. Позитивна динамика се може видети и почетком 2016. године, навео је руски председник.

Русија и Кина ће до краја године усагласити и питања о изградњи брзе пруге Москва-Казањ, трансевропској магистрали која треба да унапреди саобраћај на огромном континенту.

Путин је у Пекинг стигао у петак из Ташкента, престонице Узбекистана, где је одржан самит Организације за Шангајску сарадњу.

Путинова посета Кини долази пошто су чланице Европске уније постигле "начелан политички договор" о продужетку санкција Русији до јануара 2017, које су тој земљи уведене због украјинске кризе у марту 2014. године, а Русија је искључена и из Групе осам најразвијених економија света.

Санкције би морали да потврде и шефови држава и влада ЕУ на самиту 28. и 29. јуна. Званичници у Бриселу су рекли да су све чланице ЕУ за то да се крајем године санкције према Русији преиспитају.

Путин је у мају 2014. године посетио Пекинг, када су потписани бројни споразуми, укључујући историјски уговор о испоруци гаса вредан 400 милијарди долара.

Енергетска кичма Азије

Према речима Путина, енергетика остаје локомотива пословне сарадње две земље.

"Русија повећава обиме испорука преко руско-кинеског гасовода, наставља се реализација пројеката изградње рафинерије нафте Тјанцин, строго и по плану се гради гасовод Сила Сибира који треба да проради пуном снагом 2020. године. У току је усаглашавање услова за испоруку руског гаса западном трасом у Кину", рекао је Путин.

Он је додао да кинески партнери повећавају своје учешће у Јамалу, највећем руском пројекту за производњу течног гаса.

Извор: Агенције
Фото: АП

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мислим

26.06.2016 04:11

Али прво је са Бајом договотио сарадњу Кина је у другом плану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мислим

26.06.2016 08:47

Ти мислис да мислис, али ниста не мислис...

Name

ре

26.06.2016 11:15

Чујем да ће Путин од сад за све тражити дозволу од Сарајева

Name

није лако

26.06.2016 08:01

Кад се договоре Русија и Кина то је за Америку нагазна мина...

ОДГОВОРИТЕ