Сарајево: Оптужбе и осуде на Самиту 100

Без стабилности региона нема напретка, а на политичким лидерима је да преузму одговорност и креирају стабилан политички амбијент, закључено је данас у Сарајеву на састанку лидера у оквиру процеса Брдо-Бриони.

Босна и Херцеговина 29.05.2016 | 19:31
Сарајево: Оптужбе и осуде на Самиту 100

У заједничкој изјави политички лидери Југоисточне Европе су се сагласили да треба заборавити реторику која враћа у прошлост и окренути се ка будућности, али већ на конференцији за новинаре бошњачки лидер Бакир Изетбеговић, оправдавајући изјаву бискупа Фрање Комарице који је Бањалуку упоредио са Блајбургом, Републику Српску назвао је парадржавом.

Ако је стабилност кључ напретка региона како тумачити пораст национализма у Хрватској, питали смо након састанка лидера Брдо-Бриони процеса хрватску предсједницу Колинду Грабар-Китаровић упозоривши да национализам у Хрватској негативно дјелује на оно мало преосталих Срба у тој држави, али и на Србе у сусједству.

То смо илустровали чињеницом да је изјаву бискупа Комарице, који је упоредио Бањалуку и Блајбург, подржао потпредсједник хрватске владе и предсједник ХДЗ-а Томислав Карамарко.

Китаровићева је одговорила да не жели да коментарише изјаве званичника, јер се често извлаче из контекста, али је истакла да у Хрватској постоје одређени процеси али нема, како је рекла усташтва. По њеном мишљењу то су само спорадични инциденти.

"У Хрватској се води демократска расправа. У тој расправи ја осуђујем све тоталитаризме од усташтва, фашизма и нацизма до комунизма, југословенског комунизма који исто тако треба осудити'', истакла је Грабар-Китаровић.

Иако наше питање о хрватском национализму није било упућено предсједавајућем Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу он је на крају конференције за новинаре инсистирао да да свој коментар. Није му јасно зашто се, како каже, напада и прозива бискуп Комарица и зашто неки траже његово извињење. Упитао је да ли се може дати неко друго поређење за оно што су Бошњаци и Хрвати доживјели у Бањалуци.

"Из тог града су систематски одстрањени Хрвати и Бошњаци. Назовите то како год хоћете, поредите то са Блајбургом или нечим другим али људи су систематски од стране државе истјерани из својих домова, из Бањалуке. 16 џамија је у организацији државе, односно тадашње парадржаве, срушено. Сада је проблем нешто што је рекао Комарица'', каже Изетбеговић.

Изјава Бакира изетбеговића је за сваку осуду, сматра српски члан Предсједништва Младен Иванић и подсјећа да је то супротно уобичајеном и нормалном начину функционисања Заједничких институција БиХ.

"Апсолутно непримјерено, непотребно и неваспитано'', каже Иванић коментаришући Изетбеговићеву изјаву и додаје:

"То је само једна у низу ствари које се догађају у посљедње вријеме. Једна политичка концепција, прије свега ова бошњачка, сматра да само она има право на БиХ. Нема од тога ништа и зато не треба да их чуде моји сљедећи потези који ће врло јасно показати да није осве онако као што мисли Изетбеговић. Овакав пристип руши могућност било каквог повјерења поготово ако узмете у обзир начин на који је донесена одлука о попису. То је прво прегласавање од како је формиран овај Савјет министара али вас увјеравам да ће бити и посљедње. Онима који су били увјерени да ће овим прегласавањем обезбиједити неку промјену БиХ поручујем од тога нема ништа''.

Иначе процес Брдо-Бриони највише је пажње привукао због доласка предсједника Србије Томислава Николића у Сарајево, први пут како је изабран на ту функцију, а након два отказивања званичне посјете, а на питање да ли очекује да га дочекају као српског премијера Александра Вучића у Сребреници прије годину дана одговара:

"Надам се да се нигдје у свијету неће десити да када вам у посјету дође предсједник владе пријатељске државе доживи тако нешто. То је за нас био шок, али смо ми из тога изашли не кварећи односе са БиХ, пребацујући то на групу екстремиста. Ипак то не може бити оправдање за домаћина".

Николић је додао да ће сигурно доћи поново у Сарајево, али је на Предсједништву БиХ да одлучи да ли позив остаје отворен или не те да ли гарантују безбједност.

Први пут, на захтјев Бакира Изетбеговића због хапшења Насера Орића у Швајцарској, а потом због избора у Србији .Николић би наводно у званичну посјету БиХ требао доћи на јесен.

Пажњу јавности привукао је и сусрет Предсједника Сербије и хрватске предсједнице чија земља већ мјесецима кочи отварање поглавља 23 у преговорима Србије и Европске уније. Компромис је наводно постигнут, али...

На састанку политичких лидера Брдо-Бриони процес говорило се и о европским интеграцијама. Словеначки и италијански председници потврдили су да се Европска унија суочава са властитим проблемима и да тренутно не размишља о проширењу.

Међутим истакли су да земље кандидати и оне које желе тај статус треба да наставе са реформама како би, када се Европска унија одлучи за проширење били спремни, јер Европска уније није и неће бити комплетна без свих земаља Југоисточе Европе.

(БН телевизија)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Ј.Р.Ф.С

29.05.2016 17:36

Знаци бивса Југославија се сада зове Брбо-Бриони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо

29.05.2016 18:07

Мозе и Бриони и Брдо ипаки треба од низине па горе гледат

Name

МРТВИЦА

29.05.2016 17:55

ОВО НЕ ВАЉА НИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деспот

29.05.2016 18:17

Срби сјетите се 1914, 1941, 1991, 1992, 1995,1999, 2003 и 2008. Памет у главу и чувајмо своје државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Деспот

29.05.2016 19:28

Заборавио си амебе, па камено доба, бронзано доба, Римљане, Хуне, Крстаске ратове, Славене, Отомане итд... Гдје ти цовјеце зивис??????

Name

ре

29.05.2016 19:53

Које државе? ??? Имас само крњу Србију,ни она није цела.Добро сте их чували

Name

Словен

29.05.2016 20:25

За ово сто се десава криви су једино и искљуциво само Срби. Док се Срби свадјају око политике (цитај власти), мисеви су поцели да се повампирују и да нам раде о глави. Многе ствари је кроз историју требало мозда другације ријесити, поцевси од ослободјења ових територија од Турака и Аустријанаца, па до стварана несретне Југославије. Јос тада је требало ту дрзаву назвати Србија и то од Триглава па до Дјевдјелије! Па нек онда слободно говоре како су Срби хегемонисти и окупатори. Овако од три народа у тој краљевини СХС сад направисе 7! Друга је греска била братство и јединство након Другог свјетског рата, јер је требало руку помирења фасистицким издајницима и сарадницима прузити тек након зестоке казне сваког од њихових ко је имао иоле знацајнију улогу у Јасеновцу, разнима јамама и другим гробницама, јер један Блајбург је мини размјера за она звјерства која су они уцинили.

Name

ПШ

29.05.2016 21:09

Заборавио си 1918. г. када је створена краљевина срба , хрвата и словенца. Она је за србе најтрагичнија.

Name

Деспот

30.05.2016 05:15

Гдје ја живим? У својој држави Републици Српској, а гдје бих друго.

Name

Сенад

29.05.2016 19:01

Оцигледно је да ови који имају власт у рукама а себе називају неким функционерима и политицарима немају ниста друго да понуде Осим вјеците свадје која се на залост преноси и у народ , на тај нацин вец 20 година владају и праве нас болесним у мозак , заиста докле висе ??????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

29.05.2016 19:57

Док је наопако насадјеног народа и страног фактора који нас разваљује већ 25 година.

Name

Драган

29.05.2016 20:45

Тако је.докле више да слушамо ове будале наше.само распиривају мржњу и то користе да се обогате.кад требају новац да узимају одмах се договоре без проблема!а кад треба да усвоје неки пројекат за земљу онда го..а једу!

Name

Ре Сенад

30.05.2016 00:23

Браво Сенаде! И нек наставе кад смо глупи. То је једино ста нам могу понудити, да се даље свадјамо, расправљамо и мрзимо.

Name

јордан

30.05.2016 06:05

Свака цаст....само сто луди народ то не види.

Name

ПОЛИТИКА КУРВА

29.05.2016 19:54

НИКОЛИЋ СЈЕДИ С ТАЧИЈЕМ ЗА СТОЛОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

29.05.2016 20:00

Далио је Изетбеговиц иста слагао када је рекао да је 1992-95 у Бања Луци срусено 16 дзамија иако рата/гранатирања уопсте није било?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

29.05.2016 21:21

Срби су увијек за некакав компромис,а муслимани и хрвати,кад виде да би могло да крене на боље,поцну са сирењем мрзње,дољевају уље на ватру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

29.05.2016 21:36

Сјетите се и 2009.10.11. Када нам Додик,Дјокиц и Павиц у талу са (ц)ургузом умањисе а неком и укинусе инвалиднине РВи-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

29.05.2016 22:20

Нико од привредника РС није позван..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

30.05.2016 04:20

Политичари су људи који зиве од национализма и мрзње !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

30.05.2016 04:53

И Сарајево је Блајбург, тамо нема Срба, све сте протјерали из како кажете мултинационалног града и онај који има крије се као миш од мачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

30.05.2016 05:24

Повампириле се хусташе (на босњачком), па ето одмах и њихово цвијеће (љиљани) прозвали. Кирба кирба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакире и Колинда???

30.05.2016 05:43

Бакире, шта је са србима из Сарајева што су системски протјерани? Колинда, ови натписи који се врте задње седмице по Загребу гдје се позива на истребљење срба, то су исто спорадични инциденти? Почистите прво у свом дворишту, па онда идите у туђе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јордан

30.05.2016 06:03

Ово је типицна додикова молба бакиру да мало заталаса ситуацију..боље да срби мало заволе свог владара а босње исто тако свог него да се и једни и други сјете да немају ста јести..еее мој глупи народе ста вам политицари раде.

ОДГОВОРИТЕ