Пријатељске: Нова побједа Енглеза, Хрватска лоша!

Тандем Манчестер јунајтеда срушио Аустралију у Сандерленду. "Ватрени" минималним резултатом победили Молдавију.

Фудбал 27.05.2016 | 23:30
Пријатељске: Нова побједа Енглеза, Хрватска лоша!

Маркус Рашфорд био је стрелац на дебију за Манчестер јунајтед - како у Лиги Европе, тако и у Премијер лиги - а дао је гол и на првом наступу за сениорску репрезентацију Енглеске и то већ у трећем минуту.

Вејн Руни у 55. минуту је повисио на 2:0, а коначних Енглеска - Аустралија 2:1 поставио је Ерик Дајер аутоголом 15 минута пре краја. Асистент код оба поготка домаћих био је Рахим Стерлинг.

Изабраници Роја Хоџсона су пре победе над "кенгурима" у Сандерленду истим резултатом савладали Турску на стадиону Манчестер ситија (стрелци Кејн и Варди), а последњу проверу имаће 2. јуна на Вемблију против Португала.

Репрезентација Хрватске ће током мини-припрема за Европско првенство одиграти само два меча.

У другом ће противник бити Сан Марино, а у првом је у Копривници побеђена Молдавија - 1:0 (1:0).

Једини гол дао је Андреј Крамарић у деветом минуту, а "ватрени" су од тог тренутка до краја утакмице имали још три шансе и у све три ситуације погодили оквир гола.

Медији у суседној земљи пишу о "антипропаганди фудбала" и подвлаче да ни "тешке ноге", ни то што нису играли Модрић, Ковачић, Манџукић, Ракитић и Срна није оправдање, јер су и Молдавци дошли без осам-девет чланова својих најбољих клубова, који се ових дана боре за национални куп и титулу.

Победу у контролном дуелу пред ЕП забележила је и селекција Словачке, која је у аустријском Велсу била боља од Грузије са 3:1.

Посебно добру партију пружио је нападач холандског Виљема другог, Адам Немец. Он је постигао два гола, у петом и 56. минуту.

Стрелац трећег поготка за словачку селекцију био је Адам Зрелак у 70. минуту, а пораз Грузије ублажио је Леван Кенија само минут касније. 

Ривал Хрватске у Д групи континенталног шампионата, селекција Чешке у аустријском месташцу Куфштајну торпедовала је нејаку Малту са 6:0.

Занимљиво, свих шест погодака за Кнедличке постигли су различити фудбалери. Мада, велико је питање колико Малта представља било какав озбиљан репер.

Са друге стране, ако је циљ селектора Чешке Павела Врбе био да распуца екипу, онда је задатак у потпуности испуњен.

Јарослав Плашил је у 15. минут начео ривала, шест минута касније погодио је Милан Шкода, а трећи гол дао је Роман Хубник у 40. минуту.

Давид Лафата је у 74. минуту повисио на 4:0, седам минута касније прецизан је био Томас Неи, док је коначан резултат поставио Патрик Шик у првом минуту судијске надокнаце.

Ужас од репрезентације: Холанђани за 90 минута једном шутнули на гол... И дали га! Република Ирска пропустила прилику да слави, Северна Ирска се озбиљно спрема за ЕУРО.

Срећно у Француској, ми остајемо кућама. Транспарент који су холандски навијачи донели у Даблин, да поздраве репрезентацију Републике Ирске и пожеле јој срећан пут на Европско првенство можда најверније описује кроз какву кризу пролази троструки вицешампион света. Популарном Орању ни прошлогодишња промена селектора није помогла да се стабилизује, селектор Дени Блинд је уписао тек први реми на осам сусрета откако је преузео палицу од Гуса Хидикна, али игру није поправио - 1:1.

Муке Холанђана на Авива стадиону најавио је Шејн Лонг. Нападач Саутемптона је био најспретнији у 30. минуту, после снажног ударца главом Џона О’Шеја искористио неуиграност и незрелост последње линије тима и лако савладао Јаспера Силесена. Голман Ајакса у тој ситуацији није могао ништа, али је до краја меча спашавао Холанђане и спречавао домаћина да постигне други гол.

Ирци су доминирали, имали више од игре, опасно претили из прекида и чинило се да гостима неће помоћи чињеница да су значајно реконструлисали репрезентацију (без Ван Персија, Робена,Хунтелара и Снајдера први пут после септембра 2013). Блиндов тим је био у већем делу меча безопасан, неактиван, али је пред крај притиснуо, па је после доброг убацивања Џетра Виљемса шпиц ПСВ-а Лук де Јонг из првог шута Холанђана у оквир гола погодио циљ - 1:1.

Република Ирска ће пре одласка на ЕУРО - где ће играти у Групи Е против Шведске, Белгије и Италије - у уторак угостити Белорусију, док ће Холанђани послужити као спаринг партнери Пољацима (у среду) и Аустријанцима (у суботу).

Никад у историји Северна Ирска није учествовала у завршници европских првенстава. До овог лета. А судећи према томе како игре и какве резултате бележи, далеко од тога да ће у Француској важити за тоталног аутсајдера. Ирци су на Виндзор парку у Белфасту лако разоружали борбену, али неефикасну селекцију Белорусије и наговестили да на смотру најбољих репрезентација Старог континента долазе са огромним самопоуздањем - 3:0.

Можда партија селекције Мајкла О’Нила није била лепа за гледање, јер је ривал имао већи посед лопте, али је Северна Ирска радила оно што је суштина фудбала. Давала је голове. Први већ у шестом минуту преко Кајла Лафертија, који је јубиларну 50. утакмицу за државни тим крунисао поготком, да би пред крај првог дела, у 44. нападач Квинс Парк Ренџерса Конор Вашингтон искористио велику грешку голмана Андреја Горбунова.

Била је то потврда да је Белфаст неосвојив, пошто под вођством Мајкла О’Нила Ирска на свом терену не зна за пораз на свом терену безмало три године, још од септембра 2013. кад ју је поразио Португал у квалификацијама за Мундијал. Победу домаћина оверио је Виљем Григ у 88. минуту.

Ирци ће у Француској, у Групи Ц, за противнике имати Пољску, Украјину и Немачку. Генералну пробу за турнир имаће наредне суботе са Словачком.

 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар