Велика грешка на турској новчаници

Професор Азиз Санџар наишао је на већини занемарљив, али научницима веома занимљив проблем, који се налази на турској новчаници од пет лира.

Свијет 26.05.2016 | 22:45
Велика грешка на турској новчаници

Турско-амерички биохемичар Азиз Санџар, уједно и добитник Нобелове награде за хемију због свог рада на мапирању процеса поправка ДНК, указао је на грешку стару више од седам година.

Наиме, на новчаници од пет лира ,која је у оптицају од 2009. године, налази се лик историчара Ајдина Сајилија, као и симболи планета, атома и двоструке спирале молекула ДНК, а проблем лежи управо у њој.

Како је објаснио професор Санџар, на новчаници се налази спирала позната као З-ДНК, једна од могућих структура двоструке спирале, која је увијена с леве на десну страну. Проблем је у томе што је у стварности спирала увијена с десне на леву страну.


 
Неисправна и исправна презентација молекула ДНК
 

Иако грешку могу приметити само познаваоци материје, то није спречило Централну банку Турске да већ пет година игнорише Санкарове сугестије. Наиме, професор је још 2011. године споменутој институцији упутио писмо у ком је изложио своје опажање.

Професор још чека одговор.

Извор: Клиx

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

26.05.2016 21:14

Греску НИКО лако НЕ признаје ПА тако исто ни Централна Банка ТУРСКЕ!

ОДГОВОРИТЕ