71 година од страдања у Јасеновцу

У Спомен-подручју Доња Градина, на гробном пољу "Храстови", служен је парастос за невино страдале жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини .

Република Српска 08.05.2016 | 13:00
71 година од страдања у Јасеновцу

Додик: Злочин у Јасеновцу је опомена свима нама

"Прије 71 годину овдје је живот побиједио смрт, али истина ни до данас није успјела надгласати лаж", казао предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању 71. годишњице од страдања жртава усташког злочина у логору Јасеновац.

"Много и често говорим разним поводима и различитим приликама, али данас би најрадије да ћутим. Смирено да погнем главу над једним од највећих злочина над једним народом. Овдје је почињен најтрагичнији догађај у новијој српској историји. Људи су на најсвирепији начин убијени само зато што су друге вјере и нације", казао је Додик.

"Прије 71 годину овдје је живот побиједио смрт, али истина ни до данас није успјела надгласати лаж. Можда зато јер се о Јасеновцу не говори довољно, иако би о њима требало говорити више и чешће и на сваком мјесту. Ко ће друго то радити, ако не ми".

Казао је да свијет и данас ћути о овом злочину. Додао је да се мртвих и страдалих мора сјећати. Казао је, такође, да је Република Српска настала из потребе народа да се осјећа слободно.

"Када смо изгубили слободу, били смо убијени. Сви који би жељели да објасне догађаје из наше прошлости а да не спомену Јасеновац, не могу схватити све оно што се десило у скоријој прошлости. Република Српска је настала из потребе народа да се осјећа слободно. Нико нема право да се игра државом која је тако скупо плаћена", и додао:

"Ми не можемо живјети под сталним притисцима на Српску, само желимо права која су нам загрантована Дејтоном. Желимо да будемо уважени у оној мјери у којој дозвољавају наше надлежности".

Николић: Не заборавити ниједно зло кроз историју, јер се зла понављају

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је Дан побједе над фашизмом - 9. мај највеличанственији дан у историји савременог човјечанства и да мудри људи не заборављају ниједно зло које се кроз историју десило, јер је јасно да се зла понављају.

"Србија наставља најљепшу и најплеменитију традицију Југославије, јер је увек била на правој страни, увек је са Русијом заједно ратовала. Поносна је што је била учесник у победи против нацизма и то никада неће заборавити", истакао је Николић.

Он је за "Спутњик" истакао одлучујућу побједу Совјетског Савеза над свјетским злом - фашизмом у Другом свјетском рату.

"Да се Црвена армија зауставила на својим границама, питање је како би се други ослобађали, па и ми, који смо ратовали против Нијемаца, имали бисмо много више жртава да није дошла Црвена армија, са искуством, наоружањем и жељом да стигне у Берлин, навео је Николић.

Николић је истакао да Србији треба јака Русија у случају када неко хоће да се директно умијеша у оно што би требало сама да ради, кад хоће да јој одузима територију.

"Не треба нам руска заштита ако у историји будемо гријешили, али нам треба заштита ако неко хоће да нас нападне из чиста мира, као `велики свјетски делилац правде, демократских начела, принципа, уређења земље`", додао је Николић.

Он је ракао да ће Војска Србије, док је он предсједник, обиљежавати побједу над фашизмом и да тај дан треба обиљежавати весељем.

"Ту, наравно, треба имати меру, то не сме да нас свађа. Ми смо једни другима све опростили", додао је Николић.

Осврћући се на геноцид који су усташе починиле у Доњој Градини у Другом свјетском рату, гдје је на најбруталнији начин убијено више од 360.000 Срба, Николић је рекао да Србија опет сарађује са Хрватском и нуди јој руку пријатељства.

"Нудимо јој руку пријатељства ако је то могуће и ако је желе. Нудимо им да им то не спомињемо више, али би требало да они спомену. Јер, неко мора да спомиње зло, неко мора да спомиње победу. Ако то неће поражени, победник има право да помене. Али би и поражени требало да спомене, обележавамо дан када је ослобођен тај и тај логор", додао је Николић.

Делегације положиле вијенце на гробном пољу "Тополе"

Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Томислав Николић положили су данас вијенце на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина невино страдалим жртвама усташког злочина- геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини. Вијенце су положиле и делегације јасеновачких логораша из Републике Српске и Србије, Народне скупштине Републике Српске, делегација Владе Српске, коју је предводила премијер Жељка Цвијановић, као и делегације Владе Србије и Израела, израелског града Модина и града Бањалука.

На гробном-пољу "Тополе" вијенце су положиле и делегације општине Козарска Дубица, СУБНОР-а, Републичке организације породица погинулих, заробљених и несталих, Борачке организације Републике Српске, Савеза удружења ратних војних инвалида, Удружења "Ветерани" и Савеза логораша Републике Српске. Вијенце је положио и Велимир Сакан, изасланик члана Предсједништва БиХ из реда српског народа Младена Иванића, делегације Парламентарне скупштине БиХ, Савјета министара БиХ, Вијећа народа Републике Српске, амбасадори Руске Федерације, САД, Њемачке, Француске, Велике британије, те Делегације ЕУ.

Вијенце су положиле и делегације Министарства одбране БиХ и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, делегације Рома из Републике Српске и Србије и делегација Српског националног вијећа из Хрватске.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије. Према процјенама стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.

Извор: Срна/Н1

Фото: Н1

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

раx

08.05.2016 09:10

Е то је демократска и европска Хрватска па они су имали и логоре за децу јадни су

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.05.2016 09:38

Исти лоби, који је крив за 1. и 2. Свјетски рат, влада Европом и сад.

Name

коњ

08.05.2016 10:00

Хрватска је једина држава на свијету која је имала логор за дјецу - Јастребарско, у коме је убијено око 20 000 српске дјеце. У протеклом рату у Сарајеву је било 127 концентрационих логора смрти, а на подручју Федерације преко 500 логора смрти за Србе. То су званични подаци, логора је било и више. Изгледа да су нама Србима логори суђени...

Name

за коња

08.05.2016 10:41

Овај твој ницк ти бас одговара.Извињавам се коњима.Испаде Федерација величине као бивша Русија.Јадан не био преброј шта си написао и остао жив.Кад тако причаш подкријепи аргументима, оним што си прочитао.И који је то документ.Рекла казала не долази у обзир.

Name

рацио

08.05.2016 13:49

Злочине које су хрвати и њихове подгузне муве тзв бошњаци чинили над србима (па и над својим народом) нису појмљиви нормалном уму. Хоћете да расправљамо да ли су побили 20000 или 10000 дјеце. Да ли је то бит пребројавања жртава.

Name

за коња

08.05.2016 14:56

Ти си збиља коњина

Name

Дадог

08.05.2016 09:12

Назалост сви обецавају да це градити музеје,костурице и разне објекте намјене спомен обиљезја на страдале јадну дјецу,уопсте зивље Српског,Ромског и Јеврејског народа. Да ли то толико коста,да ли има намјера и зеља да се направе ти комплекси,или је то само прица.Тврдим сигурно да би сваки приватник дао одредјену колицину,потребног градјевинског материјала да се направе спомен собе и многи други објекти у име страдања насе родбине, пријатеља, познаника, непознаника. Народе Републике Српске, апелујем на вас и молим вас, устанимо и дајмо свој глас, допринос да се под хитно поцне несто градити, да имамо гдје дјецу насу одвести и показати гдје смо страдали и од ције руке, погане и затроване нације. Брацо Срби, Роми и Јевреји дајмо свој глас за градњу и обиљезавање.Додјите, изадјимо и показимо да нису заборављени а ни дусманима опростени злоцини над насим немоцнима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја с Козаре

08.05.2016 10:14

Нико од политичара што нас лажу и учени људи који за паре просипају памет, није крив за ови србску срамоту. Ми смо криви, ми обични смртници, што подржавамо и бирамо такве људе. Док су они једини и незамјенљиви, то ће тако бити. На њихову срећу а нашу несрећу.

Name

лијан

08.05.2016 10:09

Вјецна им слава И хвала!!! Никад да се организује превоз из насе регије Сарајевско романијске,срамота!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга другар

08.05.2016 11:35

Неће Леми да квари коалиционе односе са ХДЗ-ом. Лакше му је изгледа поклонити архивску градју из Јасеновца...патриота човјек.

Name

Миско

08.05.2016 13:36

Ја мислим да се мртви у гробовима окрецу кад тај цовјек додје да скрнави јасеновацки комплекс. Све могу да разумијем али да народ аплаудира цовјеку који је у НАТО транспортерима одвезао комплетну документацију у Хрватску?

Name

лијан

09.05.2016 05:09

Аплаудирати на оном светом мјесту је свакако лудост,а поготово оном мајмуну!?!?!?

Name

Аирпорт

08.05.2016 11:38

Европејци

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац РС

08.05.2016 11:50

ЗАСТО НИКО НЕ ПИТА ДОДИКА СТА БИ СА ЈАСЕНОВАЦКЕ КЊИГА ОДНОСНО ГРАДЈЕ. О ТОМЕ СЕ СУТИ. ДА ЈЕ ТО НЕКО ДРУГИ ПРОДАО АМЕРИКАНЦИМА ТО БИ БИО ХАОС У Р.С. ОВАКО ОН МОЗЕ ДА РАДИ СТА ХОЦЕ СВИ СУТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБЦ

08.05.2016 13:10

САМИ СЕБИСМО БРУКА.КАКО РАДИМО ТАКО НАМ И ИДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рециклаза

08.05.2016 13:22

Узасне твари су радили злоцинци, под изговорима идиотским. Туга и цемер.Никада никоме то ниста добро донијело није. Зло цинити а добром се надати,то не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стидим се

08.05.2016 13:26

Предати документацију о Јасеновцу а данас дрзати овакав говор је манипулација, лаз и дно дна. Овде код нас није никада било некога да се стварно искрено побрине за зртве вец само сврха у лицне и политицке поене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја..

08.05.2016 14:39

Како данас, на овом тужном мјесту као ехо одзвањају ријечи овог Додика, човјека који је предао архивску грађу као захвалност оним који су га на транспортеру довели да нас докрајчи! А луди народ од среће не трепће очима и гледа га као заштитника!

Name

Пендула

08.05.2016 13:27

Покој дуси свим страдалим у Јасеновцу! У РС се задњу деценију јако форсира ова несреца сто нас је задесила 41/45 !Цини ми се да је све висе политицко ориентисано !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.05.2016 16:06

Зато што "смрди"...од Новог до Брчког они опет мјеркају...као да чекају тренутак.

Name

ММГ

08.05.2016 13:37

Молио би ове све људе који овако брутално коментирису ове злочине који су се били одвјали,да не размишљају као они,јер какао коментирису чинио се да су гори од оних,

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

08.05.2016 14:16

Може ли неко да ми каже ко је ујканима продао архиву из Јасеновца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја издао

09.05.2016 05:43

Знамо , знамо да је Додик тај, "чувар Српске", дао америма комплетну јасеновачку грађу, која је била похрањена у архиву Републике Српске, па амери микрофилмовали за себе и онда све предано НЕОВИСНОЈ РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ. И још нешто ако имало здравог разума има у српском народу под хитно градити меморијални Центар у којем ће бити сабрана комплетна звхерства над србима од стране усташа.

Name

дзоо

09.05.2016 04:11

Ста јуце прица онај турцин на отварању ферхадијиданас онај блетно николиц гори од њега и на крају иста внаог

ОДГОВОРИТЕ