У Бањалуци преминула Јадранка Стојаковић

Позната кантауторка Јадранка Стојаковић преминула је у уторак у Бањалуци.

Република Српска 04.05.2016 | 07:56
У Бањалуци преминула Јадранка Стојаковић

Јадранка Стојаковиц неколико година је живјела у Бањалуци, а дуже вријеме боловала је од мултипла склерозе.

Готово да нема човјека у републикама бивше Југославије који не зна пјесме Јадранке Сојаковић „Све смо могли ми“, „Што те нема“ и „Има нека тајна веза“. Ова некадашња југословенска звезда, а касније и успешна кантауторка и сликарка у Јапану, живјела је у Дому за старе „Каритас“ у Бањалуци.

Болест моторног неурона, која јој је установљена након пада на бини 2009. године, из дана у дан одузимала јој све више снаге.

Јадранка је била веома популарна од стране својих колега који су се свим својим напорима трудили да јој обезбједе што боље лијечење.

Међу њима се недавно нашао и бард српског глумишта Петар Божовић који је одржао хуманитарно вече за Јадранку одигравши своју монодраму. Колики је заправо значај Стојаковићеве музике на еx Yу сцени потврдили су и музичари попут Жељка Јоксимовића, Маје Татић, Хариса Џиновића, Романе Панић и многих других који су такође хуманитарним концертима допринијели да Јадранка добије адекватно лијечење.

"Не могу више да свирам, али често сањам музику. Живим цијели живот с њом и као да имам концерте док спавам. Још могу да је осјетим, још могу да је чујем", рекла је недавно Јадранка Стојаковић.

Рођена је 24. јула 1950 у Сарајеву, гдје је и почела са својом јединственом музичком каријером. Током касних 1970-их почела се бавити обрадом севдалинки старих градских љубавних пјесама, као и обрадом поезије српске пјесникиње Десанке Максимовић у новом музичком аранжману.

Радила и примјењену музику за телевизију (Дјечије емисије Телевизије Сарајево), те написала уводну тему 14. Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године. Од 1988. живјела у Јапану, до повратка 2012. године.

Мјесто и датум сахране биће саопштени накнадно.

Извор: Независне новине

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мара

04.05.2016 06:03

....Лака јој земља !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИП

04.05.2016 06:12

Спокојна буди Јадранка. Насла си мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

04.05.2016 06:14

То је била тако топла и дивна особа. Искрено ми је жао што више није међу нама.Хвала свим добрим људима, њеним колегама који су покушавали да јој помогну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРЕТЕЊЕ

04.05.2016 06:32

ЉУДСКА ГРОМАДА ЈЕ ЈАДРАНКА. ОБИЉЕЗИЛА ЈЕ МУЗИКОМ ВРИЈЕМЕ НЕКОЛИКО ГЕНЕРАЦИЈА. САУЦЕСЦЕ ПОРОДИЦИ. НЕ ПОСТОЈЕ РИЈЕЦИ ДА СЕ ОПИСЕ ГУБИТАК ЈЕДНЕТАКО ПЛЕМЕНИТЕ ОСОБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

04.05.2016 06:50

Много ми је жао Јадранке, била је велики умјетник. Одрастали смо уз њене пјесме. Имала је красан И специфичан глас. Поред тога, често се питам како то да у позним годинама живота та жена нема ништа.Сви велики умјетници завршавали су исто или горе него она, али давно, сад, чини ми се да висе није тако. Знам да је остала без стана у Сарајеву ( кажу да није новца да га откупи ).Увијек је била подстанар, никад пребијене паре није имала. Смјештај у Дому су плаћале колеге И Каритас је помагао.Није имала здравствено осигурање, па су је ставили на списак РТРС-а И добијала је нешто од њих.Не разумијем, тако позната, толике године у Јапану (пјевала је њихову химну), радила концерте по бијелом свијету И на крају ништа. Нека јој је лака црна земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

04.05.2016 08:31

О преминулима само најљепсе а код ове особе је тога уистину било много. Није моменат Сања дати одговор(е) на твоја питања, зато само кратко. Зивимо у новој и пребрзој ери за нас многе из прослог вијека и сасвим другог (збрињавањуцег) система, са свим посљедицама које из тога произилазе. Уз то задња десавања народа на насим просторима била су толико поразавајуца да је мало ко могао на вријеме и добро ријесити кљуцне ствари, када је цесто зива глава била највеци успјех. Само овај примјер: један од највецих свјетских умова Рембрандт ван Ријн зивио је и умро у не малим дуговима измедју осталог сто није знао (про)цијенити резултат свог рада, нити наци праву струцну подрску по том питању.

Name

валтер

04.05.2016 06:52

Нек ти је лака земља !

ОДГОВОРИТЕ
Name

исмет

04.05.2016 07:04

Лака јој земља

Name

Карадоз

04.05.2016 07:04

РиП

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

04.05.2016 07:09

Легенде не умиру...а ти си Јадранка легенда..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

04.05.2016 07:42

Нека ти је лака црна земља. Почивај у миру ЛЕГЕНДО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

04.05.2016 08:35

Опрости нам Јадранка што смо те неправедно заборавили кад ти је требало помоћи. А ти си била дио Сарајева. Збогом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим о њеној мајци

04.05.2016 10:47

Игром слуцаја сам је упознала. Људи у селу код Цазина нису знали да је мати Јадранке Стојаковиц уцитељица њиховој дјеци. Јадранка је лицила на своју маму и то пуно. Сарајево које дотицни помиње се свело да ли је неко Муслиман или није. Нема то висе везе нити са Србима. Мрзња коју је рат само избацио на отворено кљуца у срцима многих Босњака. Да ли це та мрзња издобрити видјет це за пар година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

04.05.2016 14:02

Напусти нас Јадранка,одласком на вјецни мир.Њене пјесме њена људска дјела зиве у нама,тако за нас је зива док смо ми зив.Породици моје сауцесце.