Нема гледања утакмица у Лестеру! Зашто? Зато што је то - Енглеска!

Лестер је желео да утакмице са Јунајтедом и Челсијем преноси уживо на "Кинг Пауер" стадиону. Забрањено им је. Разлог ће вам најбоље описати зашто је Енглеска - Енглеска и Премијер лига - Премијер лига...

Фудбал 01.05.2016 | 22:00
Нема гледања утакмица у Лестеру! Зашто? Зато што је то - Енглеска!

Тотенхем није успео, Лестеру недостају још три бода и последња три кола да освоји титулу.

А, то значи да би "лисице" до једног од највећих подвига у историји спорта, с обзиром на све околности које владају у енглеском фудбалу и шире, могле већ у недељу, у 15.05, победом на славном "Олд Трафорду" да постану прваци Енглеске.

Први пут у историји клуба, који се пре две сезоне вратио у Премијер лигу после дугог одсуства, а прошле једва изборио опстанак, у претпоследњем колу и то захваљујући невероватној серији победа на пролеће 2015.

И док град од 840.000 становника не спава данима ишчекујући да Италијан Клаудио Ранијери и његов храбри састав заврше сезоне сезону из снова, распоред и сплет околности довели су до тога да ће само 3.000 срећника са купљеним улазницама за "Олд Трафорд" моћи да прате уживо меч са Манчестер Јунајтедом и присуствују, можда, "овери" титуле првака.

Потом, Лестер у претпоследњем колу дочекује Евертон, што би такође могла да буде утакмица у којој ће бити освојена титула, али пред 32.000 егзалтираних фанова на "Кинг Пауер" стадиону, да би у последњем колу "лисице" гостовале Челсију на "Стамфорд Бриџу", где ће опет само 3.000 навијача бити на трибинама.

У клубу су желели да награде власнике сезонских улазница за верност и да у Лестеру поставе огроман видео бим, преко којег би десетине хиљада фанова гледало скупа утакмицу са Јунајтедом, међутим – одбијени су!

Глатко...

Можете ли да претпоставите који је разлог навело руководство Премијер лиге? Разлог какав само у Енглеској можете добити и који у великој мери објашњава како систем функционише и на основу чега ће сви премијерлигаши бити награђени енормним бонусима од ТВ права, након што је БТ Спорт платио преко пет милијарди фунти за преносе Премијер лиге у сезонама које стижу.

Дакле, "Телеграпх" доноси причу о томе да Лестер неће моћи да позове своје фанове на стадион у недељу, јер ће тако бити оштећени власници локалних пабова, који остварују профит продајући пића и храну навијачима широм Енглеске и од тих прихода касније плаћају скупу претплату, од које се БТ Спорту враћа огроман новац уложен у куповину права за ТВ преносе.

Ланац никако не сме да буде прекинут, чак ни у граду у чијем урбаном делу живи пола милиона људи.

Иако овај разлог звучи бизарно, он савршено осликава разлику између Енглеске и Премијер лиге с једне стране, и велике већине фудбалских земаља у континенталном делу Европе, па и шире.

Просечна цена једне пинте пива у Енглеској је 3,2 фунте, односно 4,16 евра. Претпоставка је да би бар 20.000 људи дошло на "Кинг Пауер" и тамо купило два, три, па и више пива (од чега би зарадио Лестер, а не локални власници пабова), а ако 20.000 људи попије, у просеку, три пива пре, за време и по завршетку утакмице (замислите колико ће се тек попити ако Ранијери узме титулу на "Олд Трафорду"), ради се о приходу од око 250.000 евра само од пива, без хране и других пића, итд.

Притом "БТ Спортс" нуди и опцију "паy пер виеw" где је могуће платити само пренос једне утакмице, уколико нисте загрижени навијач и немате претплату за целу сезону, а познато је да се многи "лигхт" фанови укључе у праћење спорта тек када сезона достигне климакс, па су и они потребни код својих кућа, а не на стадиону, где би све било бесплатно.

Исто ће важити и за затварање сезоне и гостовање у Лондону. Иако у Лестеру о томе не желе ни да размишљају, није искључено да ће и на тој утакмици "лисице" играти за титулу.

"Кинг Пауер" биће закључан у потпуности, осим што ће у ВИП сектору на трибинама бити отворена три угоститељска објекта, "Кит Велер Лаунџ", "Вокерс Хол" и "1884 Спортс Бар", који укупно могу да примет 1.600 навијача, који ће платити пет фунти да уђу (три је цена за малолетне), уз шта вам следује једно бесплатно пиво.

Остали ће морати у центар града, где ће власници барова бити и сами награђени због успеха локалног клуба.

Иначе, оно што је остало од дневних улазница за меч са Евертоном, 7. маја, распродато је за 90 минута, а исте секунде пар улазница понуђен је "онлине" за 15.000 фунти!?

Коментари / 0

Оставите коментар