Пијацу Маркале погодили муслимани?

Члан Судског вијећа Хашког трибунала које је првог предсједника Републике Српске Радована Караџића осудило на 40 година затвора Мелвил Берд из Тринидада и Тобага навео је у издвојеном мишљењу на дио пресуде који се тиче Сарајева да постоји основана сумња да је минобацачка граната на сарајевску пијацу "Маркале" испаљена са положаја под контролом муслимана.

Република Српска 25.03.2016 | 14:52
Пијацу Маркале погодили муслимани?

- Када се узму у обзир сви фактори, сматрам да постоји основана сумња да је минобацачка граната на пијацу "Маркале" у Сарајеву испаљена са стране која је била под контролом муслимана. Под тим околностима, мишљења сам да оптужени мора бити ослобођен ове тачке оптужнице - навео је Берд у издвојеном мишљењу на првостепену пресуду Караџићу.

Вијеће којим је предсједавао О-Гон Квон из Јужне Кореје и у којем је уз Берда био и судије Хауард Морисон из Велике Британије прогласило је Караџића кривим за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници, злочине у Сарајеву, узимање талаца и злочине у више општина, али се Морисон и Берд нису у потпуности сагласили са пресудом.

- Већина се сагласила изван сваке разумне сумње да је граната  која је погодила пијацу "Маркале" 5. фебруара 1994. године испаљена са територије под контролом Срба и од стране српских војника. Ја се не слажем са овим налазима - навео је Берд.Појаснио је да су истражиоци Уједињених нација, који су анализе завршили шест дана након експлозије, утврдили да нема довољно физичких доказа да би се доказало да је једна или друга стране испалила гранату.

- Истражни тим УН-а у ствари говори да постоји оправдана сумња у то да су гранату испалиле српске снаге. Свједок тужилаштва Берко Зечевић је, пак, био мишљења да је граната могла бити испаљена само са позиција Срба. Постојао је јасан и несумњив конфликт у доказима које су представили свједоци тужилаштва. Тај конфликт сеже до саме сржи случаја које је представило Тужилаштво. У оваквој ситуацији става сам да је већина требала ријешити овај конфликт у корист оптуженог - сматра Берд.

Нагласио је да су управо докази тужилаштва показали да су мјерења и процјена угла пада гранате били непоуздани усљед нарушавања кратера. Подвукао је да су постојали различити наводи свједока и о броју пуњења гранате, али да је већина у коначној анализи закључила да је граната имала пуњење веће од једног или два и да је стога стигла са положаја српске стране.

- Ако је граната и испаљена са већим пуњењем, мјесто њеног испаљивања може се одредити једино ако се израчуна прави угао пада, што је према ријечима свих истражилаца који су били на "Маркалама" било немогуће - навео је судија у издвојеном мишљењу.

Берд је истакао да, без улажења у валидност резоновања, свједока, његова забринутост лежи у томе да оптуженом никада није дата прилика да се изјасни о том питању.

- Као резултат тога ово питање није никада у потпуности представљено као спорно, а било би праведно према оптуженом да буде обавијештен о томе и да његово мишљење буде саслушано. Одлука донесена под овим условима била би са недостацима јер нарушава основни принцип правде - истакао је Берд.

Додао је да је већина примијетила да је свједок одбране припадник УНПРОФОР-а Мишел Готије рекао да је Армија РБиХ могла користити покретне минобацаче, али да нису били убијеђени да је било могуће да Армија РБиХ пуца на тржницу из мобилног минобацача, а да не буду виђени.

- У овом случају у питању је флагрантна спекулација - наводи Берд.Нагласио је да је већина у судском вијећу одбила исказ заштићеног свједока КW-586 да је муслиманска страна намјерно гађала "Маркале" да би изазвала међународну осуду Срба уз образложење да му недостаје кредибилитет.

- Већина је утврдила да је тешко да би неко у позицији КW-586 могао имати приступ састанцима тако високог нивоа на којима се расправља о тако осјетљивим стварима. То је велика спекулација јер не постоји ни атом доказа који би подржао овакав закључак. Штавише, свједок је дао објашњење које тужилаштво није могло неутрализовати или му се супротставити. Стога не видим добар разлог да сматрају да свједоку недостаје кредибилитет - истакао је Берд.

Према званичној верзији, коју је дискредитовало више угледних свједока на суђењу Караџићу и генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу, минобацачка граната на пијацу "Маркале" у центру Сарајева, испаљена је са српских положаја и убила 68, а ранила 144 особе.

Независна комисија утврдила је да не постоје јасни докази ко је одговоран за испаљивање гранате.Војни положајиМелвил Берд је напоменуо да је већина у судском вијећу као доказ да је граната на "Маркале" испаљена са српске стране прихватила то да је Седми батаљон Прве пјешадијске романијске бригаде посједовао минобацаче у подручју Мрковића, а да Армија РБиХ није имала минобацаче у подручју Грдоња.

- Додали су да је свједок Славко Генго, командант Седмог батаљона, свједочио да је Армија РБиХ ватру углавном отварала са подручја барака Јајце и са Кошева, а не из Грдоња. Имам озбиљних потешкоћа да схватим како је овај доказ могао убиједити већину да изван разумне сумње закључе да је граната испаљена са подручја на ком су били Срби - нагласио је Берд.

Извор: Глас Српске

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Рале

26.03.2016 14:09

Свој народ убијали,то су ти муслимани. Наравно и истина је да су они убили своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сели

26.03.2016 14:17

Денис. И ти вјерујеш у то?

Name

нс

26.03.2016 14:20

Ово је био ИСИЛ у пеленама

Name

Е мој Рале

26.03.2016 16:04

Која си ти сировина?!?

Name

Е моја сировино

26.03.2016 18:08

Иди на Маркале па погледај ста мозес видјети са пијаце. Једна једина граната да падне бас на пијацу на којој је било на стотине људи и јос та граната да буде српска. Какав идиот треба бити па то тврдити. То једино мозе муслиман бити.Једино ако су на њој написали гдје треба да падне, то је могуце.

Name

СРБин

27.03.2016 19:12

Рале 100% си у праву. Сви знају да су Маркале подвала. И нека знају да неце проци.

Name

ПУРГЕР

28.03.2016 10:35

ДА ЛИ СЕ ИКАД ИКО ПИТАО ЗАСТО СУ ТУДЈМАН И ИЗЕТБЕГОВИЦ УМРЛИ ОД РАКА А МИЛОСЕВИЦ ОД СРЦА. А ГДЈЕ СУ КУЦАН, РАЦАН,...СВА ТРОЈИЦА СУ ОДРАДЈИВАЛИ ПРЉАВИ ПОСАО ЗА НАЛОГОДАВЦЕ И МОРАЛИ ДА ПРЕРАНО ОДУ. ПРЕВИСЕ СУ ЗНАЛИ, А ТО НИЈЕ ДОБРО

Name

истина стопостотна

26.03.2016 14:16

У ТАЈ ИСКАЗ НЕ ТРЕБА СУМЉАТИ КАО ИНА ТУЗЛАНСКУ КАПИЈУ КАО ИНА ДРУГУ ОФАНЗИВУ НА НЕВЕСИЊЕ КАДА СУ АЛИЈА ИРАМИЗ ДРЕКОВИЋ СПРЕМИЛИ У СИГУРНУ СМРТ ДЕВЕСТО СВОЈИХ НАЈБОЉИХ БОРАЦА ОД КОЈИХ СЕ ДВИЈЕСТОТИНЕ НИКАД КУЋИ НИЈЕ ВРАТИЛО ЖИВО ПОГЛЕДАЈТЕ ФИЛМ СЛОМ ЧЕТВРТОГ КОРПУСА АРМИЈЕ БИ Х

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре истина стопостотна

26.03.2016 15:20

Посјети школу предшколског узраста да би могао коментарисати.

Name

аа

26.03.2016 15:27

Мало смо вам витезове избусили, а опет цемо ;)

Name

;)

26.03.2016 15:45

Не само да смо бусили витезове, него и хануме, ај уздравље

Name

Србин

26.03.2016 21:46

Баш тако,док човјек говори истину и о монструозној исламској политици против Срба а данас и против остатка свјета,треба да подсјети школу,исламску или ону у хагу.

Name

Дерим

27.03.2016 12:57

Друзе, није битно ста си написао, вец како си написао.Назалост, и твоју и насу, моје дијете од 6 година је писменије од тебе.Поради мало на свом правопису.Без љутње, намјера ми је искрена.

Name

рибар

26.03.2016 14:53

Уопште је глупо размишљати да једна минобацачка граната може убити 68 људи и при томе ранити још 144. То господо не може урадити ни хаубица. Реално би било да погине десетак људи, да буде рањено још тридесетак, што од гелера, што од близине експлозије(пуцање бубних опни). Ништа ново, као да се не зна одакле је паклена машина активирана у Васе Мискина, како су убијена дјеца на Добрињи, како.......? Ја сам за искрено помирење, али да се никад не заборави, помирење, али тек кад се стварне чињенице о рату и карактеру рата објелодане. Неће са но то дуго чекати, доћи ће због џихадиста из Европе врло брзо права истина о Изебеговићу, зеленим береткама, Туђману и свима који су донијели оволико зло свим народима. Ја сам спреман прихватити одговорност наших појединаца за рат у бившој Југославији, да ли су то спремни муслимани, о хрватима да и не говоримо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

26.03.2016 14:53

Муслимани си зналу да немогу себе побједити,зато су се окренули мединском рату, а да би добили наклоност свјетски медија морали су убијат и своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

26.03.2016 14:53

Каква сумња...то је тако.Добро прокоментариса "нс":ИСИЛ у пеленама...цак је ИСИЛ уцио од водјства босанских муслимана.Убијати свој народ...какви су то мозгови

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

26.03.2016 14:55

Циљ не бира средство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куки

26.03.2016 15:02

Као што су неки рекли да по сарајевским парковима закопани убијени српски цивили.Има са свих страна манипулација тоје тако ал не треба претјетивати и нешта што није доказано тврдит да зо јест тако. Извињавам се Бн телевизији ако је нештане примјерено ја мислим да је уреду то је само моје мишљење о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

кај

26.03.2016 15:14

Кад вец све знас колико је убијених у Јасеновцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО ВАС СЛУСАМ

26.03.2016 15:34

БРАЦО МОЈА ЗНАТЕ ОНУ ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ ЛИЈЕПО ЈЕ ОНАЈ ИЗ ЦИЕ НАПИСАО ПЛАЦАЛИ САМО АЛИЈИ И МЕСИЦУ ОФИЦИРИМА ЈНА ДА СЕ ЗАРАТИ ПАРЕ СУ БИТНЕ Ј... НАРОД СТОКА ВИДИТЕ СТА САМИ СЕБИ РАДЕ ЗАР МИСЛИТЕ ДА ГОНИЦИ КАМИЛА МОГУ ПОСТАВИТИ НЕПРИМЈЕТНО СТОТИНЕ КИЛА ЕКСПЛОЗИВА.КАД.ХОЦЕ И ГДЈЕ ??????? ЦИА СНАЈКА.ЦИА

ОДГОВОРИТЕ
Name

непознат сирој јавности

26.03.2016 15:48

Браво на коментару, а ви остала СТОКО балканска тзв велики срби и муслимани кад цете доци памети?

Name

Цосиц

26.03.2016 15:47

Исто тако су и Вуковар разрусили хрвати,па рекли да су срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2016 22:49

Треба погледати само пописе становништва. Није тешко закључити која је држава скоро етнички чиста или у којим градовима се промјенила национална структура становништва.

Name

дамир

26.03.2016 15:50

Ето муслимани се поубијали сами па људи истина се не мозе сакрити

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

26.03.2016 15:53

То је сурова истина,босњаци су зртвовали,мир,људе градјане да би створили дрзаву по својој мјери то и дан данас раде и зеле.Цетри експерта су дала идентицно мисљење и став о пијаци маркале.Правда је спора али достизна.У то будите сигурни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре схоwман

26.03.2016 16:14

И зато нам лидере осудисе као ратне злоцинце ??!

Name

ре дамир

26.03.2016 16:43

У праву си.Прво су се тукли у Запдној Босни против Абдића,а сада се туку у Сирији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

26.03.2016 17:24

Исто као И у Украјини!?

Name

!!!

26.03.2016 21:49

У Украјини су на западној страни католици идиоте,али ти то и волиш јер су за тебе сви Крсташи и тако те ислам научи да мрзиш Крсташе

Name

??!!

27.03.2016 19:18

У Украјини је сразмјерно мало католика. Римокатолика је тек 1,7%, а Гркокатолика око 12%. Идиота потражи у огледалу.

Name

Мд

26.03.2016 18:06

Немогу да верујем да су то муслимани урадили они су кукали до неба да се боре против Срба тортама и колачима откуд њима минобацац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиједи

26.03.2016 18:40

Па и птице на грани знају да су турци сами себе гадјали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејв

26.03.2016 19:09

Стари не с..ри. мозда није , мозда јесте.. Тога нема у праву, само фацти, или су је испалили муслимани или срби, нису македонци...мука ми је од овог хага, покусавају се опрати за злодјела према србима, па нека тзв издвојена мисљења..

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

26.03.2016 19:49

Ми Срби смо поносни сто смо Срби,а ви остали будите оно сто јесте,а време це показати ко је какав народ,а то сто нас свет хоце приказати у другом лицу,то је њихово лице,али Србин има и лице и налицје,е зато сам поносан Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еx

26.03.2016 20:12

ГЛУПАЦИиииии.СЈЕТИ ТЕ СЕ КЛИНТОНА/ФАШИСТЕ/ ДА НИЈЕ БИЛО АЛИЈЕ НЕБИ БИЛО БОСНЕ,ПА ЗАКЉУЧИТЕ ЧИЈЕ ЈЕ ТО МАСЛО,МАЗГОВИ НИСТЕ НА ФУДБАЛСКОЈ УТАКМИЦИ.-НЕМА АЛИЈЕ САД!!!!,КЛИНТОН ЈЕ ПОСТИГАО ЦИЉ УБУЈАЈ ТЕ СЕ МЕЂУСОБОМ БАГРО БАЛКАНСКА ДАЛИ ОВАКО ИЛИ ОНАКО БИТНО ЈЕ ДА СЕ УБИЈАТЕ!!ТО ЈЕ ЦИЉ ФАШИСТЕ-ЖУЋЕ КЛИНТОНА,ДАБОГ ДА ГА ЖИВОГ МРАВИ ПОЈЕЛИ И БИЛО ИМ МАЛО,И ТРАЖИЛИ ДРУГЕ МУ ИЗ ПОРОДИЦЕ. ЖУЋО,ЖУЋО,СЈЕТИ ТЕ СЕ КАКО ЈЕ ПОСИЈАНА МРЖЊА. ВИ СЕ СВАЂАЈТЕ МАГАРЦИ ТУПАВИ,НИСТЕ НА НОГОМЕТНОМ СТАДИОНУ. ДА НИЈЕ ТАКВИХ НЕБИ НИ БИЛО ОВАКВОГ ЗЛА,ЈЕР МЕЂУНАРОДНИ МЕШЕТАРИ НЕБИ МОГЛИ РАДИТИ ТО ШТО РАДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

26.03.2016 21:31

Тако је.

Name

Професор

26.03.2016 22:00

Једно је само сигурно а то је да распадом СФРЈ још ништа није завршено и границе ће се мјењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

27.03.2016 05:35

Хало луди народе ми морамо овде зивјети заједно,дајте да радимо И нормално зивимо,а монструми на свим странама морају одговарати!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

27.03.2016 14:17

ре лијан:Може,али ти буди први,па етикетирај свог монструма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

27.03.2016 18:33

Ааа, сваста. Зар ми сад одједном вјерујемо Хаском трибуналу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

27.03.2016 18:38

Гдје се крије Херенда Неџад - Брко, припадник терористичке организације ''Шеве''? Ко му је обезбједио лажни идентитет, када се за њега поуздано зна да је убио осам заробљених војника ЈНА у Великом парку, Бошка и Амиру на Врбањи мосту, да је снајперисао дјецу и жене у црнини по Грбавици и Ковачићима. О томе пишу и свједоче бошњаци бивши припадници АИД-а.Тужилаштво БиХ ћути, зашто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сахбаз

27.03.2016 22:07

Јапанци су по српској идеологији успјесно испробали нуклеарну бомбу у хиросхими 6. авг. 1945 коју је конструисао тесла а онда су американци бацили бомбу на нагасаки 9. авг. 1945 да појасне свијету праву истину

ОДГОВОРИТЕ
Name

мило тило

28.03.2016 06:50

Нико крупно ко турцин не лазе цуди ме само како Европа овим исиловцима даје подрску кад су једни од бројних у Сирији где убијају људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

друг

28.03.2016 08:27

Исто сада муслимани кажу у Јасеновцу убијено 1000 Срба који су били у КП Југославија. И тако у недоглед. А овом доле што каже да су муслимански генерали послали 900 бораца у смрт, па шта си очекиво јаране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицибан

28.03.2016 11:21

Ево ја сам муслиман и казем да је у Јасеновцу највисе страдало Срба, Јевреја, Рома и других. А понајмање је страдало муслимана ( мада је њих било и у нацистицким јединицама - хандзар дивизија и у партизанима). Ех сад, проблем је да се признају злоцини једни над другима, да бисмо ако је икако могуце наставили зивит једни крај других или заједно. Јер ако овако се настави, не води ницему или само у ново крвопролице.

Name

ја

28.03.2016 09:26

Кји сте ви боленсици. Је ли ико од вас покушао да прочита пресуду или барем дио који се односи на Маркале? Вама је истина оно што вам Глас Српске пласира за истину. Једнио у чему се судац Баирд није сложио са осталим судијама по питању Маркала је пуњење гранате која је испаљена. Његово мишљење се раликује од других само по том питању јер је он био мишљења да је граната имала додатно пуњење. Ако ико од вас интелектуалаца зна енглески нека прочита у Пресуди на страници 1703, тачку 4253. која каже "Тхус, фор алл оф тхе абове реасонс, тхе Цхамбер, бy мајоритy, Јудге Баирд диссентинг, ис персуадед беyонд реасонабле доубт тхат тхе схелл тхат струцк Маркале маркет он 5 Фебруарy 1994 wас фиред он оне оф тхе хигхер цхаргес анд тхус цаме фром тхе СРК-хелд территорy, хавинг беен фиред бy СРК солдиерс. Wхиле тхе маркет итселф маy нот хаве беен делиберателy таргетед он тхат специфиц даy, тхе мајоритy финдс тхат тхе СРК форцес делиберателy таргетед тхе ареа ароунд ит ин фулл кноwледге тхат тхере wере но милитарy таргетс тхере анд ин рецклесс дисрегард оф потентиал цивилиан вицтимс тхат суцх фире wоулд цаусе"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

28.03.2016 14:46

Био сам на минобацацу, никада једна граната није погодила циљ. Маркале нису могле бити ни слуцајни погодак, јер кота Маркала се не мозе прецизно одредити. Пијаца је на таквом мјесту, наравно ко зна да је могуце из птиције перспективе погодити. Смио бих свој зивот дати на локацији слицној маркалама да неко гадја, гарантовано да не би погодио не од прве него мозда и цетврте.Маркале нису на ливади него у рупи. Само је Хаски суд могао закљуцити ко је бацио гранату, али није могао доказати то је сигурно.

Name

Са

28.03.2016 09:42

Катарза србина спасава

ОДГОВОРИТЕ
Name

ен

28.03.2016 12:34

Бајни аналитичари, радите нешто а не само лупетете. Ви се ухватите негог оваквог и ко пијан плота. Замолио бих вас да прошитате задње цитате књиге "великог оца # Добрице Ћосића а везано за истине, лажи итд и све ће вам бити јасно. А да вам само још кажем прошле су 92 и остале године кад је ЈНА оставила оружје, зна се коме. Нисам сигуран у сљедећем рату чија би мајка прела вуну. Зато радите нешто оканите се више ко је кога и гдје је ко кога, готова ствар све се зна, је..... вас овај из неког тамо Тобага и тр.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ја

28.03.2016 12:39

На многа питања о масовним и појединачним погибијама грађана Сарајева, у периоду 1992 до 1995,могли би дати одговоре припадници злочиначке организације Шеве, а прије свих Херенда Неџад-Брко и једноруки експерт за експлозиве Мирза Јамковић. Херенде већ дуже вријеме нема, негдје је вани под лажним идентитетом, зашто није тешко дати одговор. А и једноруки експерт за експлозиве се већ више година не експонира у јавности, зашто??? Одговор није познат само за неупућене.

ОДГОВОРИТЕ