Бијељина: Максимовић преузима СДС?

Врх СДС-а понудиће посланику ове странке у Народној скупштини РС Златку Максимовићу преузимање челне позиције у Градском одбору СДС-а Бијељина у замјену за његово одустајање од кандидатуре за градоначелника Бијељине на предстојећим локалним изборима. Ако Максимовић одбије ову понуду, биће избачен из странке, али и из фотеље директора бијељинског Дома здравља, сазнаје Пресс.

Република Српска 13.02.2016 | 14:20
Бијељина: Максимовић преузима СДС?

Како за наш лист откривају одлично обавијештени извори из врха највеће опозиционе партије у РС, лидеру СДС-а Младену Босићу, као и већини чланова предсједништва те странке, дозлогрдили су Максимовићеви вишемјесечни покушаји да се преко појединих медија и полузваничних канала промовише као противкандидат Миће Мићића за градоначелника Бијељине. Управо због тога, Босић ће, тврде наши саговорници, ускоро одржати састанак у четири ока с Максимовићем и изнијети му понуду "која се не одбија".

"Од када је Мићо Мићић најавио да ће се кандидовати за још један градоначелнички мандат, Максимовић се никако не смирује и на све начине покушава да оспори његову кандидатуру. Прво је у одређеним круговима почео да јавно прича о томе да ће напустити СДС и самостално се кандидовати за градоначелника Бијељине уколико Младен Босић и врх странке поново подрже Мићића, а затим основао и Удружење грађана "Успјешна Српска", за које многи предвиђају да би до одржавања локалних избора требало да израсте у политичку странку. С обзиром на то да су локални избори пред вратима, врх СДС-а одлучио је да коначно "пресијече" ствар и Максимовића врати у оквире страначке дисциплине, или би, у противном, добар изборни резултат у Бијељини могао доћи у питање због сукоба који већ предуго тиња између Мићића и Максимовића", истичу наши саговорници.

Они тврде да ће страначко "дисциплиновање" побуњеног СДС-овог функционера бити по принципу штапа и шаргарепе, односно да ће Максимовићу бити понуђена награда у виду постављања на мјесто шефа бијељинског СДС-а уколико престане са причом о својој кандидатури за градоначелника, или му, у противном, слиједи жестока одмазда, избацивање из странке, па чак и из фотеље директора Дома здравља у Бијељини.

"С обзиром на то да Максимовић не обавља ниједну значајну функцију унутар свог матичног страначког одбора, Босић је спреман да му понуди да замијени Мићу Мићића на челу ГО СДС-а Бијељина. Више од тога неће добити јер ни Босићу, нити било коме другом у врху странке не пада на памет да се конфронтирају са Мићићем, који је СДС-у обезбиједио безброј изборних побједа у другом највећем граду у РС. Уколико не пристане на понуђено, Босић ће дати одријешене руке Мићићу да се сам обрачуна са Максимовићем, што би подразумијевало и његову смјену с мјеста директора бијељинског Дома здравља, односно са позиције захваљујући којој је Максимовић и успио да се прогура до позиције народног посланика и за себе обезбиједи пристојан медијски простор", кажу извори Пресса.

Саговорници нашег листа из врха СДС-а, који су инсистирали на анонимности, истичу да јучерашње саопштење Максимовићевог Удружења "Успјешна Српска", којим се демантују наводи чланице ГО СНСД-а Милице Марковић о томе да ће "Успјешна Српска" тражити да Младен Босић поднесе оставку због контроверзног усвајања механизма координације, представља први знак спремности Златка Максимовића на компромис са врхом странке.

"Јавно ограђивање од изјаве Милице Марковић показало је да Максимовић не жели даље продубљавање сукоба са Босићем", закључују наши саговорници.

Извор: Прес РС