ФБИ у шоку: Штребер хаковао ЦИА-у

Највећи сигурносни стручњаци у САД-у били су увјерени да ће брзо ријешити случај хаковања директора ЦИА-е и ДХС-а, а након вишемјесечне истраге шокирали су се када су сазнали ко стоји иза тих напада.

Свијет 13.02.2016 | 14:00
ФБИ у шоку: Штребер хаковао ЦИА-у

Током посљедњих мјесеци на удару хакера нашао се шеф ЦИА-е, Министарство државне безбједности, Бијела кућа и ФБИ те су се хакери успјели докопати бројних маилова и приватних података које су доwнлоадали са сервера.

Ови су напади и крађа осјетљивих података били не само изузетно опасни за америчке тајне службе, већ представљају и велику срамоту за ЦИА-у и ФБИ, због чега су се у истрагу и потрагу за овим хакером, односно хакерима укључили највећи стручњаци за цyбер сигурност који су предвиђали брзо рјешавање овог случаја.

Али, према информацијама ЦНН-а, истрага се одужила те је тек након вишемјесечне истраге у Енглеској ухапшена особа за коју сумњају да стоји иза ових напада те су се у ФБИ-у шокирали када су сазнали ко је 'злогласни' хакер који је приступио приватним маиловима неких од најмоћнијих људи САД-а.

Наиме, ријеч је о '16-годишњем штреберу' (у хакерском свијету познатији као 'Црацка') који је до сада фантастично скривао трагове свог дјеловања те је он наводно на челу хакерске групе назване 'Црацкас Wитх Аттитуде' (ЦWА) која је преузела одговорност за дио тих напада. На страници Мотхербоард тврде како су у сриједу разговарали с овим младићем који је пуштен на условну слободу након што је у уторак провео седам сати у затвору током којих је одбио одговарати с истражитељима, а иако су му одузети сви електронички уређаји, он је још у сриједу навече могао комуницирати путем интернета (користио је рођаков пријеносник), али након тога више ње одговарао на новинарска питања.

'Невин сам док ми се не докаже кривица па немам разлога за бригу', рекао је овај младић чије име није објављено, а ФБИ и енглеску полицију оптужио је рекавши да му 'покушавају уништити живот'. Хакери из ЦWА с којима су новинари Мотхербоарда разговарали кажу како их хапшење два њихова члана неће зауставити, већ да ће наставити с још јачим нападима. Такође, они сумњају како је Црацка ухапшен јер га је неко одао, а забринути су како би полиција ускоро и њима могла покуцати на врата.

НН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хага Вага

13.02.2016 13:17

Мали паметно себи нашао добар посао. Такви не труну у затворима, него раде за циљеве својих напада. Одавно опробана метода да се увалиш радити у те њихове државне институције.

ОДГОВОРИТЕ