Разоткрићемо све криминалне афере!

Након првих привођења и саслушања осумњичених у афери везаној за Павловић банку, коју је покренула опозиција у Републици Српској, предсједник СДС-а Младен Босић рекао је у Дневнику БН ТВ да очекује од правосуђа БиХ одговоре на питања да ли је у поменутој афери било криминала или не.

Република Српска 12.02.2016 | 20:15
Разоткрићемо све криминалне афере!

“Очекујем да институције које су задужене за провођење реда и закона раде свој посао, односно, коначно почну да раде свој посао. Јасно и познато је свима да смо ми добивши материјале који су везани за кредит који је узео Милорад Додик за куповину виле у Београду, те материјале прослиједили надлежним институцијама, прије свега да одговоре на то на који начин је кредит затражен и добивен годину дана након што је Додик, прије тога, такође преко Павловић банке уплатио паре за куповину виле", каже Босић.

Наша улога је била да ту документацију која је дошла до нас предамо даље истражним органима и ми од њих очекујемо да дају одговоре на све то. Да ли је све то у реду или није, очекујемо да каже правосуђе, односно у овој фази Тужилаштво”, поручује Босић.

Босић сматра да афера у случају Павловић банке није једина која оптерећује друштво, те да је правосуђе Српске својим нечињењем било саучесник крупног криминала у Републици Српској.

Ми би жељели да покренемо разне афере које оптерећују политички и економски живот Републике Српске. То су афере милионских размјера, око Балкан инвестмент банке о којим цифрама се ради. То је милијарда марака која је изнесена из Републике Српске. Оно што је интересантно правосуђе Српске, односно Тужилаштво Републике Српске три године ништа није урадило да покрене, по налазу Девизне инспекције тај случај и практично је сада остала још једина могућност правосуђе БиХ да отвори тај случај, што се и дешава. На тај начин, својим нерадом, Тужилаштво Републике Српске отвара могућност институцијама БиХ да улазе у случајеве које они неће да процесуирају”, каже Босић.

“То је процес који ће очигледно трајати извијесно вријеме, али надамо се да је овим посљедњим акцијама почело нешто да се дешава на том пољу. То је био један од главних разлога зашто смо ушли у власт на нивоу БиХ, да размрдамо то ситуацију и да се крене са расвјетљавањима”.

“Да ли је Павловић или било ко од људи који су ухапшени крив или не, чућемо у самом процесу. Не желим да прејудицирам било шта, али очекујем да дају одговоре на питања која су сада отворена”.

Одговарајући на оптужбе власти у Српској да су српски министри у Савјету министара БиХ усвајањем документа о Механизму координације са ЕУ издали интересе Републике Српске, Босић је подсјетио да је механизам координације усуглашен још прије три године у Бриселу.

“Наше инсистирање из Републике Српске је било да онемогућимо било какво прегласавање или доношење одлука без Републике Српске и у овом механизму, о коме причамо сада, уграђен је механизам да ниједна одлука не може бити донесена ако за то није Влада Републике Српске као један од учесника. Одлуке би се доносиле консензусом.”

“Касније се искомпликовала ситуације јер је, прије свега хрватска страна тражила да се у читав механизам укључе и кантони. Ово што је сада донесено као Механизам координације на нивоу Савјета министара БиХ јесте нешто што апсолутно није против интереса Републике Српске, напротив, ништа се не може донијети без сагласности и актуелне власти у Српској”.

“Чини ми се да власт у Српској и Милорад Додик улажу све напоре да се овдје не деси ни један корак напријед па ни када је ријеч о базичном ставу као што је предаја Апликације за чланство у ЕУ. На неки начин коче све позитивне процесе у Републици Српској”.

“Уколико они не прихватају ово што је договорено, очекујемо да кажу шта је то што би требало промијенити. Ми још нисмо чули ни један аргумент зашто је тај механизам неприхватљив за Републику Српску. Уколико ти аргументи постоје, врло лако ћемо се договорити и донијети нови закључак Савјета министара и свих других органа. Значи, не ради се ни о каквим издајама интереса Републике Српске, ради се о покушају да се напокон покрене Република Српска и БиХ са мртве тачке, односно из блата у којем се сувише дуго налази”.

О оцјени предсједника Додика да не постоји друштвени консензус за одржавање референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Босић каже да није изненађење да референдум неће бити одржан.

“Ми смо упозоравали још када је био приједлог у Народној скупштини да Додик неће провести тај референдум. Морам да поновим да је политички кукавичлук сакривати се иза леђа опозиције. Таквим својим приступом, Додик дерогира капацитет народне скупштине Републике Српске. То је својеврсно урушавање уставног положаја Народне скупштине, која би требала да буде највећи демократски орган Републике Српске. Није само нарушен ставни положај Скупштине, него и Уставног суда Републике Српске, који је потврдио одлуку о референдуму. Додик на овај начин урушава читав демократски систем у Српској желећи да га сведе на одлуке једног човјека и то полако прелази у једну врсту диктатуре. Ми смо га позвали да распише тај референдум, а чланови СДС-а и ја ћемо гласати”.

“Он очигледно под притиском споља не смије то да уради. Претпостављам да су и ове паре које обећава ММФ и које су неопходне за преживљавање Владе Републике Српске један од разлога зашто се Додик поново понизио и повукао ту одлуку”.

(БН ТВ)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Драган

12.02.2016 19:21

Цепај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта да цепа?

12.02.2016 20:39

ДРВА!

Name

ДНК

12.02.2016 22:35

Рокај Младјо снсд ганг!

Name

Михаило Микић

13.02.2016 00:01

Док СРБи расправљају о криминалу и тако губе време муслимани и хрвати праве себи државу коју желе да прошире и на РС!

Name

Пикси

13.02.2016 07:29

Михаило, то не зависи од њих. И они имају пуно проблема. Одлуку о територијалној организацији доносе велике силе, и крај. Ако се само опиремо и не нудимо ништа паметно логично је да нас "среде". А то је до нас, да будемо организовани у,складу са здравом логиком, а не мафијашки.

Name

камелеон

12.02.2016 19:22

Ко ће Павловићу платити одштету ако не буде осуђујуће пресуде.Сјетимо се Иванића, Шаровића, Бјелице и др.БиХ до сада теба да исплати више од 4. милиона марака за промашене судске поступке против појединаца. Лако је описивати афере али их треба доказати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

несхваћен

12.02.2016 21:07

Ово је велика разлика од процеса у случају Шаровић, Иванић и други, а огледа се у чињеници да у овом случају нису учествовали странци, односно нису они водили процес.

Name

ре несваћен

13.02.2016 10:09

Да у праву си, странци су тада имали посебан интерес да елиминишу из власти,ове које сам побројао, због некооперативности и кочења еуропског пута бих, владавине права и бла, бла,бла.Данас они не петљају своје прсте у било шта, јер су увидјели да је бих демократска и правна држава.Јели да је ово смијешно.

Name

васке

12.02.2016 19:23

Председнице подрска, само по праву и слову закона,правда је спора и достизна! Подрска за правог лидера и цовјека који је модернизовао политицку сцену у РС али и сире, а није се лако издици из блата и муља који су створили примитивци окупљени око Слоге! Поздрав власеница

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

12.02.2016 19:25

Господине Босицу треба тако и ту се са вама слазем али ста це мо са криминалцима у вадим редовима као сто је Мицо Мициц а има их јос много?Прво морате смеце помести испред своје куцепа онда ици даље. Поздрав од бивсег борца за РС, незапосленог лица и огорценог дрзављанина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеехан

12.02.2016 20:50

И ја сам борац,и једва једем.Додик је пред камером узиво рекао да це нам укинути сав додатак ако се будемо много зезали.Исто је пред камером рекао да му је драго сто он није био борац.о цему прицамо ми пријатељу.докле

Name

српски соко

12.02.2016 21:00

Господине Босицу...на залост и унасем СДС-у има доста криминалаца, отерајте дјубрад да се неби десио Калиниц, др Дуниц и слицни.

Name

јово

12.02.2016 19:42

ЦРНИ БОСИЦУ КО ОД ДОДИКОВИХ ЉУДИ ЈЕ ОСУДЈЕН-ТО СТО ИХ САСЛУСАВАЈУ НЕ ПИЈЕ ВОДЕ ИВАНИЦ,САРОВИЦ,ЦОВИЦ СУ БИЛИ ОСУДЈЕНИ АЛИ ДОДИК ЈЕ ПРЕВЕЛИК ЗАЛОГАЈ СА МАСИНЕРИЈОМ КОЈУ НЕМОЗЕС ДИРНУТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозе, мозе..

13.02.2016 03:05

Саровиц никада није осудјен. Сво вријеме је био у притвору и то због наводног прикривања Карадзица. А ако је могао Санадер засто мислис да не мозе Додик. Па за њега је Санадер мајка Тереза...

Name

херцеговац

12.02.2016 19:43

Само тако можете вратити повјерење гласача јер досада СзП није радио ништа конкретно. Мало процесљајте и своје редове

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС ПОПОВИ

12.02.2016 19:47

Мало се Босицу запитај ста цете радити са хиљаду радника компаније Павловиц. Додик је криминалац ниста ново,као и вецина политицара који никад запосленог радника нису имали и не знају ста му је дати плату,него цекају само датум да треце на банкомат,а плату им обезбједи јадни народ.Окани се Семберије без нас те не било нигдје. Сутра је блокиран павловица пут и мост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД ПОПОВИ

13.02.2016 03:08

Босиц се бори да радници Павловиц банке не продју као радници Бобар банке. Само слијепац то не види..

Name

Мирко

12.02.2016 19:51

Е мој народе ала смо наивни,нема ниста од тога они су се намлатили лове и сад овим хапсењем покусавају нам замазат оци,бице оно:"тресла се гора родио се мис"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

12.02.2016 20:07

Сви сте ви иста банда. Само прицате. Имали сте довољно времена и ниста тј никог нисте ухапсили. Ни Додикове, ни своје. Годинама у назад причате о аферама и мислио сам да имате све спремно а ви ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

12.02.2016 20:15

Новинари су велики број вец разоткрили. Васе је само да искористите механизме које имате И да дјелујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поглед са стране

12.02.2016 20:24

Само их клепајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

12.02.2016 20:37

Андрија Кулиц це да долија тузиластву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нас цовек

12.02.2016 20:40

Па разоткри и то одакле Мици Мицицу стамбена зграда ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војник РС

12.02.2016 21:10

А шта ће бити са шумама борцима које је обећао СДС? Шта је са грчким горивом које је продавано по 5КМ тада.Шта је са приватизацијом и лажним ваучерима? Шта је са познатим убиствима и пуштањем убица на слободу? Што само гањате Додика? Шта је са Зградољубом Давидовицем, Николом Соирицем? Чадјом, Врећаром, Микеревићем, Шаровићем,Шкрбићем, Радмановићем. Са друге стране шта је са Дудаковицем, Бакиром, Орићем...све њих треба у радне логоре и паре вратити народу, али фора је у томе да ММФ поставља такве људе који краду од народа а задузују дрзаву тј народ по вецим каматама а укредени нобац опет дрзе по ММФ бqнкама по мањим каматама и то вам је сва мудрост рупе без дна у коју идемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисти видио ВРС

13.02.2016 06:56

Да ти брат казе.Нико се од нас није борио да добије било ста у рату.Они сто су сверцовали они су то увјек хтели и данас су на власти.Да је била нека корист у питању ја никад небих узео пуску.

Name

Невјера

12.02.2016 21:11

Хапсите лопове из позиције, опозиције или нестранацке. Лопов је лопов,ма које вјере био.Када то видим, мозда ово безнадје утихне у мени ....до тада..... за мене је све ово понизавање насег народа које је незапамцено у историји ових простора, јер.....ако мене понизава окупатор, странац....па то је логицно, он је непријателхј, али.....када ме понизава и унистава мој, Србин...е то је болно до дна дусе.Господо политицари, ако немате саосјецања према своме народу, а немате......Сједите заједно позиција и опозиција и дајте оставку.....ако имало сазаљења имате према овом рањеном, излудјеном, палом ( а прије вас ) поносном народу, немојте да нас малтретирате и понизавате висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.02.2016 21:26

БОСИЦУ СВЕ СИ У ПРАВУ,АЛИ МОРАС ДОСТАВИТИ И ДОКАЗЕ ПРОТИВ НАЈВЕЦЕГ ЛОПОВА И КРИМИНАЛЦА МИЦЕ МИЦИЦА У СЕМБЕРИЈИ.ТАЈ ГЛАВОЊА СЕ УГРАДИО У СВАКИ ПОСАО У БИЈЕЉИНИ.МИЦУ МЕНСТРУАЦИЈУ ПОД ХИТНО ПТОЦЕСУИРАТИ И СТРПАТИ У ХАПС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

раноранилац

12.02.2016 23:31

Наравно, нема заштићених.

Name

Наопако

12.02.2016 22:11

Узрок биједи на овом плодном простору је тај, сто је код нас све наопако постављено. У сколама изгледа као да су уценици ту због професора, на салтерима, као да су странке на услузи слузбеницима, па у складу инверзији у насим умовима, политицари се понасају као да они дају плате народу, а народ никако да схвати да политицари и разноразни дрзавни паразити зиве од такса, пореза, паркинга,камата......итд...итд...које народу отимају из уста и основних потреба њихове дјеце.Насу дјецу лисавамо нормалног зивота како би насе,зарадјене новце пласљиво и понизно даривали за њихова луксузна возила, дневнице, виле по бијелом свијету, фабрике, јавна,фиктивна и остала предузеца, луксузне проводе, забаве, путовања њихове дјеце,..и свих осталих блиских бескицмењака, полтрона и нељуди. Нисмо ми нормални,ипак. Потребан нам је колективни психијатријски третман. Када це нас Балканац да схвати да би ови паразити били гладни уколико би ми рекли.....нема висе?! Немамо новаца за порез, за аутобуске карте дјеци до сколе, за паркинг, за телефон, ...итд....заврнути цесму исто као сто су они нама заврнули.....али то је немогуце овдје. Засто? Због ради полтрона! То нам је национална слабост,па зато једни другима не вјерујемо и не моземо да се организујемо.

ОДГОВОРИТЕ