Креће рукометна НБА лига?!

Ова лига намјерава да преузме примат од Лиге шампиона, Европске рукометне федерације (ЕХФ), а била би уређена по концепту америчке НБА лиге.

Остали спортови 15.02.2016 | 19:00
Креће рукометна НБА лига?!

Вијест да би се ускоро могла формирати нова Премијер лига у рукомету, унијела је пометњу у овом спорту, током недавно одржаног Европског првенства у Пољској. Ова лига намјерава да преузме примат од Лиге шампиона, Европске рукометне федерације (ЕХФ), а била би уређена по концепту америчке НБА лиге.

Један од оснивача је агент за играче и савјетник Волфганг Гутшчов, директор и предсједник Упавног одбора приватне компаније Премиер Леагуе Хандбалл, чије је сједиште у Цириху.

„Иако није било никаквог службеног позива клубовима да се прикључе Прермијер лиги, нити је старт такмичења планиран прије сезоне 2018./19., реакције су невјероватне и већ смо постали тема жестоких дебата. Оно што је нама важно јесте да је интерес велики. Дански привредник Јеспер Нилсен обавијестио ме је да ће само за Премијер лигу оформити нови клуб у Копенхагену“, каже Гутшчов у разговору за интернет страницу хандбалл-wорлд и наставља:

„С обзиром да тренутно постоји неколико врхунских тимова, реалан број за прву сезону наше лиге је 12 клубова. Ако буде више клубова који испуне ригорозне услове нећемо имати ништа против проширења. Циљ нам је да рукомет из провинције преселимо у свјетске метрополе и од њега направимо свјетски популаран спорт. Не желимо да играју само клубови из Европе, него и из Јужне Америке, Азије и осталих континената.“

Наравно, Гутшчов је свјестан да је пред њим и његовим тимом тежак посао, јер ће календар Премијер лиге требати да усклади са међународним календаром у којем су осим клупских и репрезентативна такмичења. Ипак, увјерен је да ће успјети и да ће од рукомета створити много популарнији спорт, него што је то сада случај. У плану су и одређене измјене рукометних правила, како би се отклонила могућност манипулације са судијским одлукама, што често нарушава углед рукомета у свијету.

Премијер лига би, према ријечима Гутшчова, била много профитабилније такмичење од конзервативне Лиге шампиона у којој су новчане награде за клубове учеснике, у односу на трошкове, мизерне.

Коментари / 0

Оставите коментар