Тегелтија: Сви једнаки пред законом

Корупција је рак рана БиХ, а захтјев грађана за борбу против корупције је сасвим оправдан јер представља тежњу за бољим животом. Људи желе да одговорне виде иза решетака. 

Република Српска 11.02.2016 | 22:40
Тегелтија: Сви једнаки пред законом

Оправдано сматрају да корупција кочи развој БиХ, а процесуирањем одговорних шаље се порука да смо сви једнаки пред законом, наглашава предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија гостујући у емисији Пулс БН ТВ.

Хапшење власника “Павловић банке” усталасало је јавност БиХ. Тегелтија каже да од свега не треба правити ефуорију, те да без сумње хапшење Павловића представља владавину права, а то подразумјева да су сви једнаки пред законом.

“Поступци који се воде против људи који располажу новцем и моћи показује опредељеност институција да никог не поштете истрага, радњи и активности које неко предузима, а које стварају сумњу да је почињено неко кривично дјело”, каже Тегелтија.

Сви морају бити једнаки пред законом, јасан је Тегелтија.

“На све се морају примијенити исти правни стандарди, иста правна правила, колику год они моћ имали у друштву у којем живимо”.

Хапшење предсједника СББ-а Фахрудина Радончића не представља државни удар, додаје предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

“Правосуђе није ту да врши државне ударе. Правосуђе поступа по важећим законима о кривичном поступку у БиХ. Све што правосуђе ради је већ предвиђено као мјера или радња у кривичном поступку”, тврди Милан Тегелтија.

Правосудни систем суочава се, каже он са свакојаким притисцима. Објашњава да они најчешће долазе од носиоца извршне власти.

“Неприхватљива је ситуација у којој чланови Предсједништва БиХ дају изјаве којима сугеришу правосуђу какве одлуке у ком предмету да донесу. Ја као човјек могу да разумијем да се људи међусобно познају, да имају међусобне симпатије или пријатељства, те да имају одређене политичке интересе. Међутим, превасходни интерес свих у БиХ мора да буде владавина права”, каже он.

Без владавине права БиХ нема шта тражити у Европи. Нисмо задовољни оним сто се до сада урадило на пољу сузбијања корупције, каже Тегелтија и додаје да за бољи рад нема препреке, довољно је да систем адекватно одговори свим изазовима. Правосуђе не може само да проводи истраге. Потребна је и политичка воља да се институције оспособе и да се не кочи њихов рад, истиче предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БЛУКА

11.02.2016 23:08

БРАВО ТЕГЕЛТИЈА ТРЕБА ДА БУДЕМО СВИ ИСТИ НЕМА ПОВЛАСТЕНИХ УЗДАМО СЕ У ТЕБЕ ДА ЦЕС ПРОЦИСТИТИ СУДСТВО ОД КОРУМПИРАНИХ СУДИЈА И КРЕНИ ОДМАХ ОД НАЈКОРУМИРАНИЈЕ ОЛГЕ МАЛЕСЕВИЦ УЗЕЛА ЈЕ МИЛИОНЕ ОД КРИМИНАЛАЦА ЗА НЕСУДЈЕЊЕ ЗА НАЈТЕЗА ДЈЕЛА ДАВАЛА ЈЕ КАЗНЕ МИНИМАЛНЕ А ЗА ГЛУПОСТИ АКО НИЈЕ ИМАО НОВАЦ ДОБИЈАО ЈЕ ОКРИВЉЕНИ ВЕЛИКЕ ГОДИНЕ РОБИЈЕ СМЈЕЊУЈ РУКА ТИ СЕ ПОЗЛАТИЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре блука

12.02.2016 03:03

Све си у праву судија Олга Малесевиц воли новац висе од зивота суди по правди само дрзавним празником тј када не ради а када добије новац највеце злоцине минимизира а ако недобије новац од ситног криминалца онда га осуди као да је побио пола града то знам из лицног искуства одвратна је

Name

Сумњиво лице

11.02.2016 23:19

А како то да правосудје није радило посао скоро никако а сад одједном раде и прековремено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуј како

12.02.2016 02:51

Глупо питање..па ко је до сад био у врху сипа-е..?ко је коцио истраге??Ста мислис због цега је милокрад побјеснио кад је изгубио сипу и остале позиције на дрзавном нивоу ;)

Name

Пикси

12.02.2016 00:43

Овај као онај Пироман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек

12.02.2016 05:40

Теско Капи на целавој Глави и Цизмама на кривим Ногама. ..ТХЕ ЕНД. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.02.2016 05:47

БРАВО доста је било лопова и пљацкаса!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајка

12.02.2016 19:04

Сви исти пред законом,ха ха ха сви имају иста права,ха ха ха.Па то нема ни у цртаном филму.То никад неце бити могуце цак ни у најбољим друственим уредјењима.Сад сви фурају исти фазон (мислим на овако састављене прсте) као по неком наредјењу.

ОДГОВОРИТЕ