Грађани Модриче упутили писмо Додику

Акционари Рафинерије уља "Модрича" и грађани Модриче упутили су отворено писмо предсједнику Републике Српске Милораду Додику које вам у наставку преносимо у цјелости.

Република Српска 11.02.2016 | 12:15
Грађани Модриче упутили писмо Додику

Отворено писмо Милораду Додику,

Напутањи политичког успињања, од посланика БиХ, бизнисмена у ратном вихору, до громадне фигуре предсједника, важнапотпора Ти је била Рафинерија уља Модрича. Да би се домогао врха власти, слаткоречиво си нам обећавао европске плате, будућност и нашој дјеци, просперитет Модричи и Републици Српској, ако се прода Рафинерија и још неколико стратешких предузећа. Централни дио Твоје предизборне патриотске агитације свакако је била „прича" о малим и средњим предузећима, као будућности привредног и свакогнапретка.

Данас Ти се приписује улога главног заговорника грозне идеолошке подвале грађанима Републике Српске – да нам не требају велика предузећа, каква имају и мањи народи, рецимо, Словенци, који су такође преживјели транзицију, али сачували Горење, а вриједни Нијемци имају Мерцедес, Јапанци Тојоту итд. Сценариј је реализован: Рафинерија продана, при чему уговори о новим власницима имају третман државне тајне. Од тога је профитирала само мала група појединаца у самој Рафинерији, али вјероватно групе изван, неупоредиво више. Пољопривредно добро „Петар Мркоњић" је дато под концесију - Талијану, а Модричани постали свјесни и те економске штете, када су увидјели да млади агрономи, воћари, ветеринари итд. Бесциљно „бауљају" у потрази за послом, које је својевремено било стјециште тих кадрова.

У Модричи су данас и бабе свјесне да смо колонија других. Сва индустрија је уништена, непроизводимо ни чачкалице. Пшеницу и Пролом воду купујемо из Србије а бијели лук, из далеке Кине. Упућени кажу да су то резултати Твоје патриотске изборне „стратегије" о малим и средњим предузећима, - као „свијетлој будућности народа" коју си управо Ти сервирао, а неупућени народ прихватио, не питајући претходно умне људе како ћемо опстати у конкурентској борби са великим народима и крупним компанијама, супротстављајући се искључиво дућанима и предузећима патуљцима, статуса доо. Од увоза, -и сам добро знаш, расту само џепови увозника.

Данас је Рафинерија уља само сјенка некадашње. Иако се у регистру води као АД, претворена је статусно у класичан погон, да апсурд буде већи –гигант подређен фирми (Оптима Група), статуса доо. Сваким даном је билансно сиромашнија, са кумулативним губицима од 55 мио. КМ, губи тржиште, отпушта раднике итд. Чаробна формула, чијом примјеном се генерише такво стање је уговорни одноц између Рафинерије -„Извршиоца" и Оптиме - „Наручиоца" (пирамидалне фирме). По клаузули о „извршној преради" сировина, уграђеној у спорни уговор, Оптима има статус и добављача и купца. Рафинерија наплаћује само услугу прераде сировине, у индустрији конфекције познато као „лохн" послови. Зато дивидендама акционара нема ни трага, јер се на тај начин исисава и умјесто добити, књижи се губитак. Једноставно, класични рецепт који користе мултинационалне компаније у колонијама широм Африке, Азије итд.

Апсурди се, међутим, умножавају. На свјетлост дана се појавио и нови уговор између Рафинерије и приватне стране фирме, о услужној исхрани запослених. Послије више деценија рада, испоставило се да купус, пасуљ и сл. Запосленим у будуће треба да припремају странци јер Српкиње Милица, Петра и остале – то не умију. Циљана „мета" и ове „генијалне идеје" је значајан годишњи приход, умјесто домицилној фирми, треба да се се сели из Републике Српске.

Кажи нам, у којој европској фирми „услужну" исхрану запослених врше странци, а не домицилна правна и/или физичка лица? Заиста, нормалан човјек да се распамети?

У потрази за објашњењем стања у Рафинерији, обраћали смо се ученим људима и питали их шта значе појмови као, нпр., клаузула о услужној преради, трансферне цијене и пирамидална фирма. Вјеровао или не, нико неће, неумије или се боји да нам растумачи ове појмове. О овоме, као риба у води, ћути и директор Пореске Управе РС, иако зна да се на овај начин „исисава" обртни капитал, и још важније – прикрива порез на добит, а нафтна привреда свуда у свијету доноси профите, а не губитке, као у несретној Републици Српској.

Предсједниче, хеликоптером често идеш у Србију и сваки пут прелијећеш и Рафинерију. Молимо Те, спусти се, само 100 метара ниже, у наш круг. Објасни нам шта се то код нас дешава, ако већ немаш времена да се дружиш с нама. Не улазимо у нагађања колико се, као прва личност, осјећаш одговорним за своје (не)чињење према грађанима Републике Српске. Нама си, међутим, несумњиво дужан да објасниш до које границе иду наша понижења, јер си управоТи, а не ми, продао Рафинерију. Било би, иначе, ружно да нас сада избјегаваш.

Стављањем потписа на продају, имао си само један циљ-количину новца. Продајући Рафинерију, заборавио си, да продајеш и њен, деценијама стицан имиџ, тржиште БиХ и (Балкана), и коначно–продајеш „живедуше"-нас раднике и нашу будућност под изговором да ће нам свима бити боље. Сада изјављујеш да су Закон о приватизацији државног капитала из 1998. године наметнули странци и да Ти лично због криминалне приватизације не сносиш одговорност. Ако је то тако зашто не промијениш тај закон и спасиш од пропасти 30-так предузећа која још увијек до краја нису опљачкана. Остварујући краткорочну корист, - кажу упућени, направио си неизмјерљиву, дугорочну економску штету, само са одложеним дејством, коју тек сада препознајемо.

У случају и Рафинерије и Пољопривредног добра „Петар Мркоњић", да не набрајамо више, људи са скромним знањем препознају радње описане у Кривичном закону.

Зато је ово писмо јавно. Правила лијепог понашања налажу да се на јавно писмо, јавно и одговори. Господине предсједниче, надамо се да наше главобоље, ни Теби, ни Твом окружењу, не представљају непремостиву препреку да их отклониш, јер зато у стручном штабу вјероватно и имаш 17 савјетника.
Ради како знаш, сопствене грешке отклањај, само нас спашавај.

Фебруар, 2016. године

АКЦИОНАРИ РАФИНЕРИЈЕ УЉА „МОДРИЧА" и ГРАЂАНИ МОДРИЧЕ.

НАПОМЕНА: Акционари и грађани покренули су иницијативу предсједницима клубова политичких странака у СО Модрича да скупштина разматра стање у Рафинерији уља Модрича.

Као што Вам је познато, у Општини Модрича власт има СНСД, а поменута иницијатива је игнорисана.

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

сасарс

11.02.2016 11:29

Милорад додик и његове хорде зла су нешто најцрње што нам се десило откад постоје Срби западно од дрине.... А да ли су младен иваниц, младен босиц, дарко бабаљ, огњен тадиц......много бољи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал се некад добро јело!

11.02.2016 13:33

С Додиком и његовом бандом, не може се поредити нико и ниједна друга.

Name

Рис

11.02.2016 20:37

Сва она друга багра је била на власти и само нису успјели рафинерију да раскопају јер су радници стали на улазу са покојним М.Јелицем и нису дозволили ,ја незнам ко је ово писао писмо и мислим да није уреду.Она багра пре све донације је покупила од граадјана сто су требали добити ,то је зива истина.

Name

ПД

13.02.2016 07:02

А се оцекивало од једног неуког цовјека као сто је госп. Додик?

Name

модрицанин

13.02.2016 15:57

Ре Рис: Је ли и покојни Јелић био са том 'багром' 13-14 година? Како је он зарадио богатство?

Name

Перо Симић

11.02.2016 11:57

И мени је обећао да ћу бити директор РТРС...па шта

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

11.02.2016 13:41

Па ста хоцете власт има СНСД јер сте ви тако гласали хахахаха сад узивајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕСО

11.02.2016 13:51

Зашто нисте изашли на улице или истјерали све општинске одборнике из Модриче. Прво истјерајте директоре из рафинерије. ПИТАМ ВАС ДА ЛИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ИМА СРБИН КОЈИ ЋЕ ВЛАДАТИ ПОШТЕНО?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

тех.висак

11.02.2016 14:47

И ја сам једна од радника Рафинерија уља Модрица и са 35 год стаза сам технолоски висак.Питам Додика јели мо то успјесна приватизасија гдје прије приватизације било 600 радника а сада400.У овој фирми домаци(радници) се отпустају а они који су досли после рата они су подобни и дата им је сва влас да они одлуцују кога це послати куци јер су они пољи поданици и улизице овим Русима који су сад Рафинерији који су досли са циљем да сто висе отпусте радника.Отпустили све раднике на боловању,тако дасад и кад су болесни несмију на боловање.Радници несмију проговорити,опсти је мобинг а на то сво руководство цутии бори се за себе.Мој примјер као тех.висак гдје је мој сеф и.о упразњено 2 радна мјеста а није ми дао зато сто сам му се супроставила због неких ствари,и гје сам рекла да је оставио своје лхубимице и оне који му цуте а ради ста хоце,а да је зло јос веце директор је упознат са тим и на то цути.Да су се радници дигли на вријеме па све ово истјерали несто се могло, а сада нико ниста несмије јер се боје за посо.Преминерка се стално хвалу повецана запосленост дами је само знати гдје ,асваки дан пљусте откази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лајковачка пруга

11.02.2016 17:53

Можда сте закаснили да му се обратите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

11.02.2016 19:42

Рафинерија је за ове задње 24 године изнедрила двадесетак милиионера и пар мултимилионера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

11.02.2016 20:21

Ето вам васи Руси у рафинерији Модрица.све криминалци и лопови као и врх рс-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

раф наф

13.02.2016 21:38

ста казес за нас онај недретник Рикун додје сиротиња све наплати провизије од изводјаца заради милијоне лопов и он води неку политику безбједнодт.Украде и звјезду са неба.глуми пред насим полицијом да је подтрн а он лопов.Продаје нафгу из Рафинерије у бацвама себи у дзеп.Зена носи дијаманте и педесет хиљада бунде а досла ко клосарка у Брод.Сто се неиспита његово богастбо колико је из Словеније пренио ЕУРА куда ходају како бахато тросе паре.Плацено Сименсу 9000000 роба није стигла.Нову инсталацију кидају постављају другу за прање пара.Регрес од Москве одобрен 1200 км он наредјује 800 да се радницима исплате разлику себи у дзеп на тада 1400 радика па видите колило а сада нас има.око 700 све су отпустили и иде поново ових дана 150 вани виска радни.Рикун се хвали ово је.моје отвсра пумпу у Бајној Луци само.лијепи наљепницу и испаде он је саградио.Невидјени лоповлук и криминсл је од.стране руса.Посаљите пореску па да се види јадна нам мајка ста раде и како краду.Како губитак рафинерије ако.се дневно по 5о цистерни прода горива по 25 тона па видите колико трба да има.користи дрзава а љети и по 100 за 24 сата које су.ту паре Лазу и народ раднике дрзаву а узимају себи у дзепове.Ста радити и овај јад негледати Мозак свега је криминалац Рикун а лазе насу полицију да је неко и несто он обицни пензијонер са 320 еура

Name

Зис

11.02.2016 20:58

Данас на рафинеријином паркингу мање аута него прије рата???Мислим на паркинг за запослене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незадовољан радник

11.02.2016 22:24

Људи дивимо устанак истерају ово руско смене из рафинерије. Народе почели смо главе а они нам дају отказе из дана у дан прво треба смије ити златна таласима председника синдиката у рафинерије уља модрица који је њихов цовек а онда овај руски сајам истерати из рафинерије и почети са њом сами да управља о народе устанак сто прије

Name

Модричанин

12.02.2016 12:29

Нека је Пери Дугићу добро, сада се професорски смије на факултету са отпремнином колико инжењер заради плате за 6 година. Саучесник Руса у свему овоме, доказ за то је да само његову фамилију до деветог кољена коју је запослио у Рафинерији нико не смије да дира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бумернг

13.02.2016 14:40

Како год је уништио нас, нек му се тако врати у његовој кући. Мада, ми од тога немамо ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прави Модрицанин

13.02.2016 15:07

па зар јос постоји то пољепривредно добро сто се спомиње у тексту ...како знам на тој земљи су никле избјеглицке куце И свињци који смрде на километре пс доци це вријеме кад це се поставити питање ко је И како дијелио ту земљу.. а за рафинерију ....да не прицам види се из прилозеног

ОДГОВОРИТЕ
Name

прослост

13.02.2016 16:30

Просла су она времена када су свакодневно они прелијепи камиони из Белгије и Холандије цекали пред улазом у рафинерију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрвар

13.02.2016 16:37

Да ли би ми дали да косим траву у рафинери...требам крмке ранит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуско

13.02.2016 21:48

лопов до лопова а најави је Николај Петровиц Рикун покро изводјаце по Броду сада краде у Оптими у набави глав.продају нафте а и звјезду на небу да мозе укро би.Глуми невинасце смије.се а гледа те у ови и лазе Он растјета све људе који га пробале.да је узео лову одма си тех.видакСтарац са 68 година разумије се у финсије.Диплому има само осмогодисњу и дуги рад на броду.Слаган измислит то јр његово одлицје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица

13.02.2016 21:58

драги пријателки и код нас као и код вас су радници отпустени мозфа на прсте препројати инзињере а то код нас у Рафинерији у Броду.је урадио Николај Рикун све да га немогу откуцати.како краде и ста је украо Сви у Рафинерији прицају сат од 15000 хиљада ко му је купио као провизију за посао намјестен.цовјек неписмен незна се потписат али здипит лову знаОн има полицију и раде како он казе јер их је свију узео под своне отктиље лсзе на постен народ пријети полицијом.Засто нрма пореске да испита ове лоповлуке па Рафинерија је гора од Бираца од.банака то су мале маце у разлику од нас.И ми као и ви у Модфиви имамо теске проблеме а гдје и од кога их тразити фа помогну

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре новица

13.02.2016 23:53

Па ви волите брацу русе...

Name

Ханисте БЛ

13.02.2016 22:25

Ви људи тразите да вам он одговори на ово васе писмо.Он је добио пикслу за рафинерију,а за вас га заболе.Црвени кмери су ту на власти,само ви гласајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник рафинерије

15.02.2016 07:26

Поштујемо ситне акционаре Рафинерије уља Модрича који су нам до прије неколико година били руководиоци односно директори. Знамо све њихове вриле и мане које смо добро осјетили на својој кожи. Један од њих свима нама добро знан који не заслужује ни да му се име помене, препознаће се сам, има приватну фирму више од петнаест година преко које је изнио на различите начине из рафинерије само он зна колико новца. Има пословну зграду у центру Модриче. Приликом одласка у пензију добио отпремнину од 50.000 КМ. Питамо се шта му треба још, можда да заснује нови радни однос и да настави по старом што му не би било тешко. Добро су нам познате његове методе руковођења засноване на терору и злостављању ради остварења своје користи. Не знамо како се то тада звало, а и до данас мишљења смо није нађен адекватан израз. Кажемо хвала ти немој се борити за раднике у рафинерији, довољно је било 40 година и превише, не поновило се. Радник рафинерије

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијета

15.02.2016 18:21

Банда невидјена

Name

Наставник српског језика

17.02.2016 15:59

Није ни чудо што вас отпуштају па овдје нема ниједног писменог да зна двије реченице да састави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наставник српског језика

17.02.2016 16:03

Није ни чудо што вас отпуштају па овдје нема ниједног писменог да зна двије реченице да састави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијета

17.02.2016 16:52

Бас тако, у праву сте наставнице српског језика

Name

Радник

18.02.2016 07:14

Једно од главних начела у организацији савременог привредног пословања је да сваки радник мора да заради своју плату. Код нас то многи још не схватају или неће да схвате. Многи људи су склони да користе изразе за које не знају право значење. Помислити, а камоли јавно рећи да се над радницима рафинерије спроводи мобиг и да су они преплашени је ноторна лаж. Ни један послодавац се неће одрећи доброг и квалитетног радника. Рафинерија уља Модрича као друштвено одговорна компанија поштује основна начела савременог пословања према свим својим радницима, као што су: редовна исплата личног дохотка, исплата регреса, обезбијеђен топли оброк, редовно спровођење систематских љекарских прегледа, испитивање опреме у складу са законском процедуром, захтијевање од радника да носе заштитну опрему и поштују мјере из области заштите на раду и заштите животне средине. Можда је то мобинг, можда је мобинг захтијевање од радника да носе радна одијела и заштитне шљемове. Што се свугдје у свијету подразумијева, код нас представља проблем. Треба гледати како ради сав нормалан свијет, а не правити проблем тамо гдје га реално нема. Рафинерија је била, данас је, а и биће здрава средина која представља жељу многих модричана да раде у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Група радника РУМ

18.02.2016 21:00

Прије приватизације Нафтне индустрије Републике Српске у септембру 2007. године Рафинерија нафте у Броду двије године уопште није радила, на бензинске пумпе Петрола скоро да нико није ни свраћао, а Рафинерија уља Модрича је производила готове производе док у покретање производње базних уља и парафина скоро да нико није ни вјеровао чак је било приједлога да се постројења демонтирају и продају као отпадни метал. Након пуштања у погон линије за производњу базних уља и парафина у Рафинерији уља Модрича скоро тридесет година није било значајније инвестиције у процес производње, а новац је негдје одлазио. Након приватизације Нафтне индустрије од стране руске компаније Зарубежњефт односно Нефтегазинкор у току 2008. године покренута је производња у Рафинерији нафте Брод, започела је реконструкција бензинских пумпи широм Републике Српске које постају објекти у које потрошачи поново почињу да вјерују. У Рафинерији уља Модрича у периоду од септембра 2008. до фебруара 2009. године извршен је капитални ремонт постројења за производњу базних уља и парафина и енергетских постројења на шта је инвестирано око 6 милиона КМ. Производња базних уља је покренута у априлу 2009. године, а убрзо након тога прве цистерне базног уља из модричке рафинерије су кренуле на тржиште широм Европе. У периоду од 2009. до 2014. године на реконструкцију резервоара, замјену цјевовода, реконструкцију грађевинских објеката и модернизацију производних постројења у циљу побољшања енергетске ефикасности и смањења негативног утицаја на животну средину инвестирано је око 10 милиона КМ. Извршена је реконструкција резервоара чији је складишни капацитет око 82.500 тона, замијењено је преко 50 км цјевовода различитог пречника, замијењена је комплетна термоизолација, реализован пројекат поузданог снабдијевања сировом водом, оптимизована потрошња енергије и многи други пројекти који су од мањег или већег значаја за управљање производним процесом. У јулу мјесецу 2015. године пуштено је у погон постројење за производњу мазива – Нови Блендинг чији је капацитет 40.000 тона годишње. Нови Блендинг представља посљедњу ријеч технике у овој области и то је најсавременије постројење за производњу мазива у региону. Вриједност инвестиције је износила неколико десетина милиона КМ. Модричка рафинерија је једна од ријетких фирми у Босни и Херцеговини која велику пажњу поклања коришћењу обновљивих извора енергије и заштити животне средине тако да је у посљедње двије године пуштена у погон фотонапонска соларна електрана од 100 кW и топлотна пумпа којом се у значајној мјери смањује потрошња топлотне енергије за гријање грађевинских објеката. Вриједност ове двије инвестиције износи преко милиона КМ. Не смије се заборавити да су скоро све радове у рафинерији изводиле домаће фирме и један мали број фирми из земаља у окружењу. Модричка рафинерија годишње преради око 65.000 тона базне уљне сировине у току године која се у облику хидрокрекованих базних уља и парафина пласира на тржиште БиХ, земаља у региону, али и у земље Европске Уније. Производња моторних и индустријских уља, мазивих масти, функционалних течности до приватизације износила је на годишњем нивоу до 12.000 тона, а након приватизације има тренд повећања и сада се креће преко 15.000 тона годишње. Сви знамо да је још увијек еконмска криза и рецесија и да су привреде много јаче од наше у проблему, да су велике турбуленције цијена нафте на свјетском тржишту и да су заустављене многе инвестиције што није случај са модричком рафинеријом. Не треба много размишљати да би се дошло до закључка да се значајна финансијска средства инвестирају у опрему и постројења која остају у Модричи, као и да је велики број домаћих привредних друштава ангажован у рафинерији приликом извођења радова. Са овим начином рада овај привредни субјекат има свијетлу будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мјесец

18.02.2016 21:54

Гдје су вам те силне паре од производње Базних уља,и одакле вам онда толики губици?Ако вам је та производња донијела толику корист засто отпустисте раднике?По васој прици вама цвијетају рузе а акоје тако добра ситуација како ви писете невидим разлог засто отпустате раднике.Мозете ви писати ста зелите а зна се колико је радника отпустеноу Модрици и Броду.засто неказете колико вам је радника само дало отказ,а да им је било тако лијепо како ви писете вјероватно неби отисли.Базна уља су радила и прије рата али констнтно а не као сада 1мјес. ради па 2-3мјес. неради и тако то иде. Док су радили константно од цистерни ниси могао проци, а радници су имали добре плате ,а колико вам сад имају плате?Вецина нема ни просјек републике и ви цете несто да прицате .Има група људи (руководилаца)који имају добре плате и они ово и пису како је све екстра.Питајте раднике пакераја ,транспорта и вецине дали су задовољни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

иди на мјесец

19.02.2016 08:40

Информације које износите су благо речено паушалне, нетачне и острашћене. Прије свега у РУМ примани су радници на разноразне начине (превасходно по политичкој линији) и ти исти радници нису зарађивали ни за доручак. У великом систему какав је РУМ многи су се скривали иза других и сада је то њихово "знање" испливало на видјело.Сваким даном у РУМ се све више ради о организационој шеми и тачно дефинисаној расподјели посла. РУМ има доста вриједних и поштених радника, које сва руководсва која су пролазила РУМ поштују али такодје има још који опструишу посао и рад на све могуће начине док млади људи по Модричи чекају на посао.

Name

Дуга

19.02.2016 15:01

Има њих јос увијек у РУМ који не зараде доруцак,али назалост такви јос увијек су ту вреднији радници и са знањем су морали отици.Истина да је примано странацки и ко је требо и ко није па због таквих су отисли они који су после рата били ту да то одрзе и оцисте па ови кад су досли онда они који су им то одрзали они нетребају.Људи сватите да је ствар у томе да руководиоци одлуцују о нецијој судбини по принципу овај ми је добар није ми се замјерио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тотално лудило

22.02.2016 08:36

Ста реци,коментарисао би овога сто прица о сљемовима и како се све редовно исплацује.све је то истина,нема ста,а дал је нормално да радник који све то постује и ради ко коњ добије плату испод републицког просјека у фирми која вази за једну од најбољих у дрзави рс.па ко то има веци просијек од рафинеријиних радника.имају гузоње кое незнају ста прицају ал зато знају да просипају празне прице и да паметују како је све дивно.јесте дивно.полтрони,добро вам је док нерадите и паметујете и ститите криминал,зато и имате позиције да дрзите раднике под пријетњама и мобингу.дабогда и васој дијеци било ко.нама.

ОДГОВОРИТЕ