„Аве, Цезаре“ за почетак Берлинала

Филм браће Џоела и Итана Коена „Аве, Цезаре“ с Џорџом Клунијем и Скарлет Јохансон у главним улогама у четвртак ивече отвара 66. Међународни филмски фестивал у Берлину.

Забава 10.02.2016 | 12:53
„Аве, Цезаре“ за почетак Берлинала

На овогодишњем Берлиналу, које траје до 21. фебруара, биће приказано и пет српских филмова. У селекцији такмичарског програма Форум биће филмови Влажност редитеља Николе Љуце и документарац Дубина два Огњена Главонића.

Биће такође приказана мањинска копродукција, филм Зринка Огресте С оне стране, и кратки играни филм редитељке Катарине Станковић Четири угла круга. Очекује се и приказивање филма Желимира Жилника Марбле Асс.

Фестивал ће ове године одати почаст легендарном британском уметнику Дејвиду Боувију, преминулом 10. јануара, приказивањем филма у којем је глумио, Тхе Ман Wхо Фелл то Еартх из 1976. године.

На фестивалу ће бити приказан и филм у којем глуми такође недавно преминули британски глумац Алан Рикман. Организатори су навели да ће Рикману у част бити приказано остварење Разум и осећајност (1995) америчког редитеља тајванског порекла Анга Лија.

На фестивалу ће бити приказан и први немачки филм о Ани Франк, једној од најпознатијих јеврејских жртава холокауста.

Дас Тагебуцх дер Анне Франк (Дневник Ане Франк) у режији Немца Ханса Штајнбихлера, биће премијерно приказан ван званичног такмичарског програма.

Нацизам ће бити једна од тема овогодишњег фестивала, а књига Дневник Ане Франк, коју је написала за време скривања од нациста, једно је од најзначајнијих књижевних дела које описује живот Јевреја током нацистичког периода у Европи.

Жири за доделу главне награде, Златног медведа, предводиће америчка глумица и трострука Оскаровка Мерил Стрип.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар