"БиХ нема право на Суд и Тужилаштво"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да БиХ нема право на Суд и Тужилаштво, те да Српска никада не смије да им да додатну снагу, иако данас, нажалост, неки то чине.

Република Српска 08.02.2016 | 07:38
"БиХ нема право на Суд и Тужилаштво"

Додик је нагласио да је прича о Суду и Тужилаштву БиХ наметнута у оквиру једне стратегије међународне заједнице која је дошла у БиХ да имплементира Дејтонски споразум јачајући улогу високог представника и проводећи план унитаризације и централизације БиХ.

"Истовремено док то раде, нама говоре да они то не чине, и ми би наивно требали у то да вјерујемо, а, када узмемо у обзир све оно што су до сада урадили, видимо да су то политике централизације БиХ и да нема готово ниједне активности странаца које би ишла на афирмацију децентрализованог модела или афирмацију провођења Дејтона који је у суштини децентрализација", истакао је предсједник Српске.

Он је додао да, као предсједник Српске и лидер највеће политичке партије у Српској - СНСД-а, нема тај луксуз да на БиХ гледа другачије већ као на страну која не доноси ништа добро Републици Српској.

"Док год имате ситуацију да тај суд и тужилаштво изузму предмет против Насера Орића из бијељинског тужилаштва, заледе га седам-осам година, ништа не раде на томе, па онда видео-запис у коме Атиф Дудаковић наређује да све што је српско буде спаљено и убијено и не буде процесуиран, наравно да ће се постављати питање да ли сте ви за БиХ у којој нема ничега што је српско. Ако нисте, ви сте одмах, према њиховим критеријумима, лош момак. Ја волим да будем лош момак за њих", истакао је Додик за требињску Херцег телевизију.

На питање да ли је оптужница против лидера СББ-а БиХ Фахрудина Радончића монтирани политички процес или је у БиХ заживјела правна држава, предсједник Српске је нагласио да БиХ по дефиницији није правна држава, те да она по Уставу, односно Дејтонском мировном споразуму, нема право на судове и тужилаштва и да се не би требало навикавати на то.

Додик је подсјетио да је правосуђе у искључивој надлежности ентитета и, према томе, БиХ не може никада бити правна држава и није ни предвиђена да то буде.

"И Суд и Тужилаштво су институције које су инсталисане само да би се прогањали Срби, а понекад се тек приведе и неко друге нације да би се касније рекло да је то било без основа, као што ћете видјети и у случају Фахрудина Радончића, само да би се замаглила та прича да су Срби у 90 одсто случајева предмет прогона у тим институцијама", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ има карикатуре од Суда и Тужилаштва, који су политички мотивисани и злоупотријебљени у сваком процесу, па вјероватно и у овом против Радончића.

"Политичка димензија онога што раде везана је за моћ међународне заједнице која се путем Суда и Тужилаштва обрачунава и са политички неподобним људима и са људима који у неком процесу нису били политички ангажовани на идејама које они договарају, а најмање се обрачунавају са оним што јесте стварни криминал", истакао је Додик.

Он је оцијенио да је могуће да је и ово један политички договор да се скрене пажња на моћ Суда и Тужилаштва, па се приведе Фахрудин Радончић, подигне једна потпуно несувисла оптужница у којој се наводи да је он спречавао извршење правде на неким тривијалним питањима, а одједном нестане сва она прича о убиствима и другим тешким кривичним дјелима.

"На крају тог судског процеса видјећете ослобођеног Радончића и његовог сарадника Бакира Даутбашића и онда ће ови причати како Суд и Тужилаштво нема селекцију, а у суштини је порука сасвим јасна", оцијенио је Додик.

Говорећи о коалицији СДА и СББ-а, те тврдњама да никада није била јача упркос хапшењу Радончића, Додик је рекао да су ту коалицију направили странци и да њена судбина не зависи од лидера те двије партије.

"Странци су направили ту коалицију и странци то и држе. Кад су је правили нису ни питали лидере него су рекли да морају. Сада када би они из неког разлога то и развалили, ови им кажу да не смију ни да дирну", рекао је Додик.

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Шта петљаш

08.02.2016 07:12

Ма ОК, што браниш српски корпус од унитаризације, само ниси ОК унутар Републике Српске, зато треба да одеш, нестанеш са политичке сцене и обавезно ОДГОВАРАШ. Јер кредити не иду од суда и тужилаштва из Сарајева, криминал у Републици Српској произлази од наше власти на челу које си ти, а не из Сарајева. Ти заташкаваш и игноришеш криминал, не збориш ни о једној милионској афери како би доликовало једном предсједнику. Наше судство, тужилаштво и полицију обликујеш према дебљини своје коже и наравно истовремено на сва звона звониш о угрожености Републике Српске, њеном рушењу од ДОМАЋИХ ИЗДАЈНИКА. Па издао си ти нас давно, издао си и жртве Јасеновца, дајући архивску грађу хрватима преко америке, па што неби онда и нас живе сад издао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перхан

08.02.2016 09:56

Тако је.Ал капоне у бувару.

Name

Србуј Баја, па макар народ не имао ста јести!

08.02.2016 07:27

Кријес се иза народа, сад су ти Срби угрозени, осјетио си да си готов, негирас дрзаву БиХ сваких седам дана кад ти то пасе, кад ти пасе говорис да је БиХ неупитна, дај одлуци се висе, не једемо ми Срби то твоје лазно Србовање, наплатио си ти то добро, добро ти зивис, зиве твоја дјеца, унуцад, кумови и мафијаси повезани са тобом, а како зиве остали у овој насој РС, она је наса није твоја, долази дјаво по своје, са дјавлом си суровао и готово је Баја!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРГА

08.02.2016 07:28

МИЛЕ МИЛЕ КАД СИ ГЛАСО ЗА ОВАЈ СУД БИО СИ МОЦАН А САД КАД СИ ТИ ЈЕДАН ОД СЛЕДЕЦИХ ЗА БАЈБУКАНУ СМЕТА ТИ И КУРТА И МУРТА Е НЕМОЗЕ МИЛЕ И ЈАРЕ И ПАРЕ ИЗВИНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зајебантз

08.02.2016 07:28

Референдум хитно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миг

08.02.2016 07:42

Папагај. Па мјењај,зови Србе на опструкцију дрзавних установа,побуна,балвани и то..немас ти му.а за то,Миле царе мој.

Name

неурални

08.02.2016 08:33

Ево о чему треба референдум: хттп://www.цапитал.ба/ексклузивно-литванци-пљацкали-власт-помагала-и/

Name

Ре: Зајебант

08.02.2016 08:34

Па он то хоце, није њему до сто БиХ има Суд, вец ако га укине нема ко да му суди. Мислис Суд РС би покренуо несто против Додика ? Никад!!!

Name

ЛАКИД

08.02.2016 07:29

СТА ЈЕ С ТЕБЕ БОЛАН....ТАЈ СУД И ТУЗИЛАСТВО РАДЕ ДВАНАЕСТ ГОДИНА, КО ЈЕ ГЛАСАО ДА СЕ ФОРМИРА, И СТА ЈЕ САД НЕВАЉА, АКО НИЈЕ ВАЉАО ЗАСТО СТЕ ДОЗВОЛИЛИ ДА ХАПСИ БОРЦЕ КЈИ СУ СТВАРАЛИ СРПСКУ И УЦЕСНИКА РАТА, АКО НЕВАЉА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ И НИЈЕ НАДЛЕЗАН ОНДА НИЈЕ НАДЛЕЗАН НИТИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЦИНЕ, АЛИ ЈЕ СМИЈЕСНО ПРАВИТИ РАЗЛИКЕ ИЗМЕДЈУ ГРАДЈАНА , НЕКОГ МОЗЕ ДА ПРИВОДИ ИСПИТУЈЕ И ХАПСИ А НЕКОГ НЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семерац

08.02.2016 07:35

Теби не помазе ни тренутно љепило скроз си одлијепио.трабуњас без везе умислис у својој глави па народу просипас лази од нацијонализма се не зиви окрени се будуцности окрено те бог дабогда гдје трба а то је у лудницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

08.02.2016 07:36

Нека има специјално тузиластво РС-а које никад није никога оптузило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тwиттер

08.02.2016 07:41

Нас Предсједник изгледа као да је Тwиттеру. Дневно по 5-6 изјава да. Изгледа да нема ста друго радити, вец нас Тwиттовати сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.02.2016 07:46

А сто то ниси рекао пре него сто си гласао да се направи тај суд?Обецали су ти да тебе неце дирати па ти слагали....хахахах...

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцег

08.02.2016 07:47

А ко је гласао за то,да нису слуцајно ови сто их ти данас називас издајницима. Само да знас немају сви кратко памцење

ОДГОВОРИТЕ
Name

е бас они

08.02.2016 07:49

Е бас они имају право,због тога се и борис да их укинес да ти неби судили,али немоцан си небитан си на том нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

конобар

08.02.2016 07:50

ја нисам за референдум ја сам за прогласење независности.док се спроведе референдум тамо амо онао ујутру у седам само реци сада смо независни па да видимо ста це бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не чините то

08.02.2016 09:46

Та би независност трајала само 24 сата +-јер би у том времену на РС навалили сви они који зеле цјеловиту БиХ и у том налету би се десиле и олује и разно друго невријеме тако да би РС отисла у историју као и Р СК.

Name

Ре не цините то

08.02.2016 11:05

А који је твој интерес у томе? Мало морген би навалили. Знам масу момака из федерације којима се фућка је ли РС независна или није. Она је "де факто" и независна а то што ти мислиш да би неко наваљивао ако би била и "де јуре" то је твој проблем. Никаквог наваљивања неби било нити се тренутно та независност мозе извести.

Name

Врбас

08.02.2016 07:54

Образовани и напредни дио Републике Српске, они који виде шта ти овдје радиш, имају право да се ријеше криминалца и његових пајташа. Кад неће да вас похапси такозвано тужилаштво РС, похапсиће вас неко други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плава вода

08.02.2016 07:58

Ста се деси када један социјалдемократа постане националиста из интереса.Овај цовјек којег у Федерацији зову "референдум ефендија"а он сам себе промовиса у "главног бају"или у "политицку громаду" својевремено је избацио легално изабраног предсједника РС Николу Попласена из зграде у којој је смјестена ова институција,био је за то да у БиХ буде институт један цовјек један глас,да буде један предсједник на нивоу БиХ,био је за Венс-Овенов план у којем нема Републике Српске и да не набрајам даље.Сада гусла прицу о томе како је он једини борац за српске интересе,а нас народ казе ко једном превари преварице опет.Док народ грца у проблемима и једва одрзава голу егзистенцију,он сваки дан несто изјављује,само да бих скренуо пазњу са главних проблема у РС.Док он и његови трабанти не знају где ста имају,ти народе стењи,пати и трпи,заслузио си када неко други размисља твојом главом.Само докле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

08.02.2016 08:00

Наравно, најбоље је да поред приватное полиције, управе, медија имаш и приватно правосуђе. У ствари лупам глупости, Баја већ и има приватно тужилаштво и судове у РС, само још да се укине овај државни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

08.02.2016 08:02

Када би којим случајем питали Додика странци или босњачки политичари да изабере који одјел суда БиХ да се укине или одјел за ратне злочине или одјел за корупцију привредни и организовани криминал, шта мислите који би то био?

ОДГОВОРИТЕ
Name

он

08.02.2016 08:09

Додик силни да им одмах укине тај њихов БиХ суд итузиладтво.Па да висе никада не прицамо о томе. Нема потребе висе за референдумима он то мозе урадити без икога.Ја силни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браћа

08.02.2016 08:16

Де си краљу од свих политичара волим овог лика он је мени оно бас моћан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б.лука

08.02.2016 08:23

Кази несто баја и о својим оптузницама које су заледјене десет година у судовима које ти контролисес у Р-су.Зато непостоји за тебе суд БИХ јер те једино мозе процесуирати тај суд.Несмета суд БИХ постеним србима немој се ти зато секирати,јер се ти себи бојис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринут

08.02.2016 08:32

Била ова изјава коректна или не, она не даје право никоме да отудјује имовину РС! Дакле Проблем се своди на избор институције која мозе процесуирати Васе лицне прекрсаје. Посто суда "за сада" нема (постојеци је приватизован) Власт краде и капом и саком. Па која је Васа улога била ових 10 година у стварању "правне дрзаве"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

08.02.2016 08:48

Референдум али одма дупли!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.02.2016 13:22

Ја сам вец гласао ста сад даље треба радити да ми одговори баја.

Name

ДПС

08.02.2016 09:12

Јели тебе ко ста питао јаране.Бери гљиве око своје њиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

08.02.2016 09:14

Пуко си као кокица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

08.02.2016 10:00

Де нам прочитај тај твој чувени Дејтонски споразум, да се мало и ми образујемо! Да видимо шта пише у твојој копији и упоредимо са нашом! Ту децентрализацију можеш својој баби проводити, скупа са својом браћом по лоповлуку Драганом и Бакиром! Немате појма колико сте близу да висите по бандерама, скупа са вашим копијама из Дејтона залијепљеним на чело! Ваше вријеме пролази, народ полако схвата да се од хоџа и попова не живи, него од пара. Милошевић је наспрам вас тројице био "бог", сви знамо како је завршио. Када надлежности "ентитета" буду као што по логици требају (самостално уређење паркова, постављање саобраћајних знакова и одвоз смећа), све остало на државни ниво, тек тада ће народ да ужива. Када људи дођу и уложе свој новац у привреду, када порези подмире плате и пензије. Нема ништа без развијене привреде, и без укидања 856000 министара и секретарица! Имамо најгоре телевизије на планети, приказују филмове старе 45 година, не могу послати новинара ни до Мостара да направе репортажу јер НЕМАЈУ ПАРА! Едукативни и квалитетни медији требају паре да плате најбољи програм, а то могу једино КАДА ЈАКА ПРИВРЕДА ПЛАТИ ДОБРЕ ПАРЕ ЗА РЕКЛАМИРАЊЕ СВОЈИХ ПРОИЗВОДА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех Миле

08.02.2016 10:14

ДУПЛИ СТАНДАРДИ. То је ОК шта је изјавио Додик, али кад дођемо на реално стање унутар РС све пада у воду. Не може се пљачкати свој народ и причати о патриотизму у исто вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

08.02.2016 10:35

Суд и Тужилаштво БиХ није предвиђено Уставом, наметнуто је од стране високог преставника, завртањем руку и смјенама српских кадрова ( прије свега кадрова СДС- због ко фол ратне прошлости).Па хајде што је основано, можда је и требало али што ради тако као што ради. Зашто не процесуира злочине Армије БиХ, начињене према Србима?. Сутра када наши унуци буду видјели број пресуђених Срба и Бошњака, рећи ће па стварно су припадници нашег народа чинили злочине а Бошње су били мала невинашцад. Подршка предсједнику, можда ће ово цимање референдумом пробудити одговорне у Суду и Тужилаштву БиХ, да почну да раде посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има рјешење..

08.02.2016 10:37

Мјеродаван и надлежан је прије свега суд партије. Нарочито за оне у првим партијским саффовима. Изван и изнад свих других, суд над судовима. А за ове БХ судове и тужилаштва, посла би се могло наћи код оних што нису чланови партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац РС

08.02.2016 10:48

КАД СУ ТВОЈИ ПРЕДМЕТИ БИЛИ У ТУЗИЛАСТВУ БиХ И ПРЕДАТИ НАСЕМ СУДУ ОНДА ЈЕ ТО БИЛО О.К. САДА КАД ТРЕБАС ОДГОВАРАТ СУД НЕВАЉА. ЗНАМО МИ ДА СИ У ПАНИЦИ АЛИ ОДГОВАРАТ СЕ МОРА XА СВА ЗЛА КОЈА СИ ПОЦИНИО ОВОМ НАРОДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

08.02.2016 10:52

ЛАЗНО СРБОВАЊЕ ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ БИЗНИС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

информатицар.

08.02.2016 11:44

35 коментара а само 7 коментатора, али смо јаки.

ОДГОВОРИТЕ