Насер Орић савјетник министра бораца ФБиХ

Насер Орић, ратни командант Сребренице и особа против које је у току судски процес на Суду БиХ за убиства заробљеника у Братунцу и Сребреници, почињена 1992. године, нови је савјетник федералног министра за питања бораца и инвалида Отаџбинског рата, Салке Букваревића.

Босна и Херцеговина 29.01.2016 | 22:55
Насер Орић савјетник министра бораца ФБиХ

Именовање особа сумњиве ратне прошлости за савјетнике у Федералном министарству за питања бораца и инвалида Отаџбинског рата је, изгледа, постало пракса, пише Вечерњи лист БиХ.

Након што је бившег министра Зукана Хелеза савјетовао Бесим Хоџић који је у рату био комадант логора у бугојанској Гимназији, у којем је био заробљен и мучен велик број Хрвата (неки од њих су га јавно прозвали за злодјела која је радио те тражили његову смјену), новог министра Салку Букваревића од овог мјесеца савјетоваће особа против које се води судски поступак.

Како “Вечерњи лист“ сазнаје, прича о именовању Орића за савјетника у овом министарству траје већ неко вријеме, а сада су се очито стекли услови да процедура буде приведена крају. Занимљиво је да се именовање Насера Орића на ову важну дужност догађа у вријеме почетка суђења на Суду у БиХ.

Подсјетимо, Суд БиХ је средином септембра прошле године потврдио оптужницу којом се Насер Орић и Сабахудин Мухић терете за злочине против ратних заробљеника почињене на подручју Братунца и Сребренице.

Орић, бивши командант јединица Армије БиХ у Сребреници, и Мухић, припадник тих снага, оптужени су да су 1992. у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности. Оптужени су 19. октобра прошле године пред Судом БиХ негирали кривицу. Орићеви адвокати су 9. октобра поднијели поднесак Хашком трибуналу, од којег су затражили да нареди Суду БиХ обуставу поступка за ратне злочине у Сребреници против њега јер му се већ у Хагу судило за те злочине, након чега је 2008. правоснажно ослобођен кривице.

Трибунал у Хагу је 11. децембра одбио захтјев Орићеве обране за обустављање поступка. У образложењу одлуке је наведено да је Орић у Хагу ослобођен кривице по командној одговорности за убиство једне особе у ПП Сребреница и шест особа у згради општине, док му се тренутно на терет ставља да је лично убио једну особу у селу Залазје, као и да је, с још једним припадником Армије БиХ, учествовао у убиствима двије особе у Братунцу.

Орић се брани са слободе, уз ограничено кретање - само на подручју ФБиХ и обвезно седмично јављање надлежним полицијским службама. Он је 26. јуна изручен БиХ из Швајцарске, гдје је ухапшен 10. тог мјесеца по потјерници из Србије. Његово изручење из екстрадиционог притвора тражила је Србија, али и БиХ, након чега је швајцарски суд одлучио у корист БиХ.

Извор: Вечерњи лист

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

карамболка

29.01.2016 08:52

Јесмо ми добро луд народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

миливоје

29.01.2016 10:06

Не буде ли Додик расписао референдум да се одлуке муслиманског суда из федералног Сарајева прогласе неважећим на територији Републике Српске, остаће упамћен као већи издајник од Вука Бранковића.

Name

Ми сами

29.01.2016 10:25

Ово це највисе стете нанијети том министарству и самој БиХ у коју се куну....Али те будале сто владају појма немају ни о цему.А мени све једно да сте и Павелица именовали.Само код мене буди јос вецу мрзњу према БиХ.А како брате да ми буде мила кад некига коме се суди за убијање нас Срба именујете у та нека министарства...

Name

Ја

29.01.2016 11:32

@миливоје Глуп си као и Милорад ти, паразиту!

Name

марко самардзиц

29.01.2016 11:53

Па ста су то политицари бољи од овог монструма!?

Name

Одмах

29.01.2016 08:58

Одмах именовати Ратка Младица за савјетника министра у Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

29.01.2016 09:15

Па потпуно иста ситуација. И једном и другом се суди за ратне злоцине. Ни једном ни другом јос није пресудјено

Name

мира

29.01.2016 09:18

Одма би сребреничке плач...чке отрчале у Њујорк пред зграду УН да протествују. Али џаба им, остаће истина да је Младић херој и генерал без мрље, а Орић бивши пандур који вади очи и пече женску дјецу на ражњу. Докле иде понижавање српских жртава, ово је невјероватно.

Name

ни слично

29.01.2016 10:02

Генерал Младић није вадио очи људима, клао и пекао женску дјецу на ражњу. Крволок Орић јесте.

Name

Братунцу

29.01.2016 09:00

И шта има ту лосе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2016 09:20

Нема ништа, само што се из буџета финансира осумљичени савјетник за клање и убијање.

Name

камелеон

29.01.2016 09:01

Идеалан начин финансирања осумљичених ратних злочинаца.Да то раде друга два народа, дигла би се кука и мотика-Мунира Субашић и њој слични глумци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјеверица

29.01.2016 09:14

Сто пута сам рекла а и поновићу: Дајте га оним родитељима чију је ћеркицу испекао на ражњу, да му они суде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак_Приједор

29.01.2016 10:12

Нити га симпатисем нити подрзавам ову одлуку ако је истинита. Медјутим невјерујем да је икога испеко на разњу и замолио бих вас да неизмисљате неке прице. Ако имате неке доказе исто вас молим да их одма прилозите суду. Сваста сам и цуо и видио у рату али да је неко неког другог на Разњу испеко то ми је несто сасвим ново.

Name

Ре: Бошњак_Приједор

29.01.2016 10:48

Ово за печење људи на ражњу ти говори лице које је некад било запослено на истраживањима ратних злочина. Он и његови људождери из Сребренице су испекли и неког човјека на ражњу, звао се Ненад Ранковић, или тако нешто. Све је то забиљежено у бившем Документационом центру за истраживање ратних злочина, и никада неће бити процесуирано. Жао ми је што су и нормални Бошњаци залуђени пропагандом о "геноциду". Тужно је живјети у лажима и мислити да су истина. Али нисте Ви криви, нисте ви покренули ту Гебелсовску лавину лажи, па нема смисла Вама да пребацујем. Свако добро!

Name

срб_приједор

29.01.2016 10:55

Из пера народног умјетника: "...Ђе ђевојка с двадес' љета на ражњу је набијена; сва јој кожа испуцала љутим огњем запаљена; Насер бјежи а Алија америчку помоћ иште; узалуд Ратко Младић већ ступио на бојиште..."

Name

Први пут?

29.01.2016 11:06

Па прва зртва на подруцју Фоце је био Србин кога су тада комсије Муслимани (данас Босњаци) пресрели у суми, заклали, покусали да га одеру и на крају набили на разањ и оставили изнад ватре После су се питали откуда злоцини над муслиманима тог краја Херцеговине. Послије тога је тек поцео рат, па су онда на самом поцетку рата јединице тзв армије бих упали у село Јосани а и побили на десетине зена дјеце и старих људи. Неколико дјеце која су убијена тАј дан, инаце је била у питању слава Св Никола, су имала по 4-5 година. И никад нико није оптузен од стране тзв "суда" бих. И онда ми се просто смуци кад видим ... и један једини коментар који подрзава било ста везано за суд бих, и било коју наметнуту нам институцију.

Name

Недјо2

29.01.2016 16:45

Јеси ти стварно вјеверица или медју ногама имас вјеверицу и занима ме хоце ли угристи јави.

Name

Босњак_Приједор

29.01.2016 09:49

Срамота. И ако се казе да је цовјек невин док му се не доказе кривицно дјело сматрам да је ово велика брука. Цовјеку се суди за ратни злоцин а не за крадју сока у супермаркету и ту ја видим проблем. Како год ми (Босбјаци,Хрвати,Срби) сањали да би хтијели да ова дрзава буде или небуде цињеница је да су и срби и хрвати (као и обрнуто) насе комсије и да зивимо у дрзави Босни и Херцеговини и њеним ентитетима (да неби било љутње) Тако да је ово самар у лице свима који покусавају да из овкве дрзаве и оваквог устава уцине најбоље за себе, своју породицу и своју околину. Неподрзавам ово нипосто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

30.01.2016 01:47

Све су то ратне приче, а очевидаца нема нигдје ни са једне стране. Истина ће морати прије или после да се зазна, али ИСТИНА обично касно стиже. Суђење Насеру Орићу је био испит за тужиоца И суд БиХ на коме су они пали. Нема ту нигдје правде. Све су политичке игре. Због тога Народ у БиХ треба да зна да међу грађанима БиХ нема по националном ОПРЕДЕЛЕЊУ ни бошњака ни хрвата. Сви сте ви међусобно завађени СРБи православне, исламске или римокатоличке вјере.

Name

сноуден

29.01.2016 10:04

Он је бар у свом народу јеба.га код нас је цовјек био у Зенгама а носилац функције града Бања Лука...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахмет

29.01.2016 11:04

Побјего ко задња јајара хеликоптером. Што се мене тиче, он није никакав херој него јадо и кукавица.

Name

007

29.01.2016 10:13

Још да смјесте Дудаковића и Махмуљина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фадил

29.01.2016 11:29

Ратни злочинац,шверцер,пљачкаш,и кукавица. Ако није крив што је бјежо хеликоптером ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јак

29.01.2016 11:29

И онда ће се утврдити да је оптужница са грешком(као и код Фахре) јер наше тужитељство и наши судови имају ужасно лоше кадрове који не знају радити свој посао. Осим тога, стално се жале да им неко пријети. Па зато имају огромне плате, да , између остаог, трпе и страх. Мислим да се протестима, који се организују у заштиту Орића и Фахре, више радују судови и тужилаштва, јер јадни они ни једну оптужницу не знају довестидо краја, него ова двојица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

знају

29.01.2016 20:18

Знају они тацно ста раде. Муслимани се не осудјују, само се хапсе зарад представе и стварања неког лазног осјецаја равнотезе ''да се власи не досјете'' и не би ме цудило да је хапсење Фахра само димна завјеса за припрему удара на неког Србина.

Name

тузла

29.01.2016 11:40

Назалост зивимо у назови земљи у којој је све ненормално али смо сами криви за то подрска суду и тузиластву бих надам се да це свако одговарати за своја дјела и недјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзингилинги

29.01.2016 11:46

Све ја разумијем да они Орица цувају јер је њихов, и знају да је злоцинац, али како један неписмењак мозе бити било коме савјетник?, цовјек који не зна да састави простопросирену реценицу, један улицар и сибицар, али ми смо таква дрзава, будале су на врху и примитивна стока, тако је у Федерацију и РС, али ми смо то и заслузили, ми и х бирамо, зивио Додик и СНСД, да унисте ово мало стоке сто је остало!.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

29.01.2016 12:36

Докле це ова спрдња на рацун Српског народа да траје???Најбоље да се у миру разидјемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ливно

29.01.2016 13:18

Ма да се разиђемо, како било, било у миру, било у рату. Само да више немамо посла једни са другима.

Name

Анте

29.01.2016 14:43

Ниста Ливњак од разлаза сваста сте пробали па нисте успјели за инат и теби и онима из Б.Луке а сто се тице вас из Ливна остасте и ви у Босни СРЕБРЕНОЈ.

Name

Михаило Микић

29.01.2016 23:13

Част појединцима али Босни СРБа мало има. Већином су Југословени исламске вјероисповјести који су постали Црни Арапи ВЕХАБИЈЕ или безбожници!

Name

Србин

29.01.2016 23:12

Занима ме једно како ли је за ко курс за посао добио потврду о не казњавању а тренутно се против њега води поступак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

30.01.2016 15:10

СРБИНЕ, нису муслимани као Православни СРБи који се држе још увијек као пијан плота комунистички закона о морално политичкој подобности!

Name

заједништво

30.01.2016 06:30

Ово је срамота њедна од зајдница није спремна да осуди своје злочинце а нароћито бошњаци. Већ их тетоше и ухљебљује. За овакву државу нема спаса. Изругивањем жртвама на овакав начин не води ка миру и просперитету. Да је правде тај ратни злочинац не би шетрао ко манекен већ би трунуо иза решетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

30.01.2016 10:12

Овде сви знају све о злоцинима,убиствима,разњевима,итд??? Па драги суседи пријавите се за свједоке јер судјење је поцело. Овај интернет је стварно избацио највеце будале на поврсину.

ОДГОВОРИТЕ