Болница у ИС: Нова година, стари проблеми

Прошлу годину у Источном Сарајеву обиљежили су и проблеми болнице Касиндол.

Република Српска 02.01.2016 | 19:01
Болница у ИС: Нова година, стари проблеми

Радницима су касниле плате,доприноси се не уплаћују већ годинама,а често недостаје лијекова и основног медицинског материјала. Нажалост све се наставља и у 2016.години.

Нова година,стари проблеми.

Радници болнице у Источном Сарајеву последњу плату добили су крајем новембра и то ону коју су зарадили још у септембру.Без исплаћене октобарске,новембаске и децембарске плате дочекали су Нову годину,а по свему судећи без тих плата дочекаће и Божић.

,,Имали смо чврста обећања да ће октобарска плата бити исплаћена до Нове године,али од тога није било ништа. Видјећемо да ли ће бити неких уплата у прва два радна дана ове године или ћемо чекати да прође и Божић.Све је под упитником. Имамо само обећања,али изгледа да само на томе и остаје'', каже доктор Тања Јовичић предсједник Уније Синдиката болнице Источно Сарајево.

Од обећања се не живи,кажу радници болнице,али предсједник Републике Српске уочи Нове године упутио им је још једно обећање. Није обећао плате радницима већ поновио оно што становницима Источног Сарајев обећавају скоро 20 година.

,,Влада је донијела одлуку да изгради болницу у Источном Сарајеву. Ствари ће кренуту када дозволе временски услови, односно када почне грађевинска сезона и трајаће онолико колико буде потребно. Добићемо један озбиљан болнички капацитет'', изјавио је прије неколико дана у Источном Сарајеву предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Становници Источног Сарајева већ 20 година чекају озбиљан болнички капацитет,али су до сада добијали само празна обећања.
Почело је још у рату са Белим анђелом, али шта је било са донацијама за тај пројекат зна једино тадашњи министар здравља Драган Калинић.

Затим се наставило са донацијом Владе Грчке,међутим новац коју су браћа Грци 1998.године послали за болницу у Источном Сарајеву тадашњи премијер Републике Српске Милорад Додик потрошио је за изградњу спортске дворане у Александровцу за потребе кошаркашког клуба Игокеа.

Обећања су и даље стизала,обично у изборним годинама,али Источно Сарајево још није добило болницу достојну човјека.
У међувремену смо, умјесто болнице, добили зграду за смјештај функционера, која зјапи празна. За њу је потрошено 26 милона марака, али 20 милона за нову болнцу и даље нема.

Ако се настави са лажним обећањима поставља се питање да ли ће,када се једног дана и изгради,имати ко у њој да се лијечи и да ли ће бити стручног кадра за болницу.

,,Већ сада медицинске сестре најављују одлазак,углавном за Њемачку. Вјероватно ће одлазити и љекари тако да ћемо бити принуђени да размишљамо и о томе да ће људи одлазити и тражити боље и сигурније радно мјесто'', истиче доктор Тања Јовичић предсједник Уније Синдиката болнице Источно Сарајево.

Ресорно министарство у менаџемент болнице здушно се труде да отјерају и оно мало квалитетног љекаског и медицинског кадра из Источног Сарајева. 

Осим што им не исплаћују плате за последња три мјесеца и доприносе за последњих 5 година новом систематизацијом планирали су отпуштање још 15 љекара.

Болничка одјељења спајају се и групишу па се на тај начин болница спушта на нижи ниво и смањује обим услуга.
Све то правда се уштедама, али ако већ говоре о новцу поставља се и питање трошења средстава.

Са подруја Источног Сарајева годишње се у Фонди здравства Републике Српске уплати 46 милиона марака, а за потребе три Дома здравља и Болнице врати се око 20 милиона.

Шта је са преосталих 26 милиона марака? Ко и како троши тај новац?

Погледајте прилог из Дневника 2 БН ТВ

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

дм

02.01.2016 18:03

Ваљда су је добили прије Нове године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

02.01.2016 23:15

НАВОДНО ПРЕДСЈЕДНИЦА ЖЕЉКА ИЗЈАВИ ДА СУ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ РЕДОВНЕ, АЛИ ДА КАСНЕ - МА ШТА ТО ЗНАЧИЛО... У СВАКОМ СЛУЧАЈУ МОГУЋЕ ЈЕ ДА ЈЕ И ТО ДЈЕЛО НЕКАКВОГ ПРИКРИВЕНОГ УНУТРАШЊЕГ НЕПРИЈАТЕЉА КОЈИ ЈЕ У ОПАСНОЈ СПРЕЗИ И ДОГОВОРУ СА ОНИМ ПРИКРИВЕНИМ СПОЉНИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА... АЛИ ПЛАТА СТВАРНО НИЈЕ ИСПЛАЦЕНА И КАКО САД СТВАРИ СТОЈЕ НЕМА ИСПЛАТЕ ДО СРПСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ... А НАКОН ТЕ ИСПЛАТЕ НЕМА ВИШЕ ИСПЛАТА, ЈЕР СЛИЈЕДИ БАНКРОТ...

Name

марко самардзиц

02.01.2016 19:09

Бице темељи до избора,тако нам И треба кад нам невидјена багра обнаса власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

02.01.2016 19:17

БОЛНИЦА ИСТОЧНО САРАЈЕВО ЈЕ ТУГА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, МИЛОРАД ДОДИК СЕ УВЈЕК ТАМО ВРАЋА КАО ДА ИДЕ НА МЈЕСТО ЗЛОЧИНА, МИСЛИМ ДА ЈЕ ИЗГУБИО ПОЛА МОЗГА НА ПУТУ ДО КАСИНДОЛА... НЕКИ КАЖУ ДА ОСЈЕЋА ДА ГА ЧЕКА СОКОЛАЦ И ПСИХИЈАТРИЈА ЗАТВОРЕНОГ ТИПА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјахо Курта да узјаше Мурта

02.01.2016 22:28

Колико се ја сјецам у И. Сарајеву је од 1992. године, па на овамо увијек био СДС на власти. Такодје до 2006. године на републицком нивоу био СДС на власти. А Касиндо катастрофа. И остаце катастрофа ко год да додје на власт, јер они сто имају пара љеце се у Србији или даље у иностранству.

Name

Ко те пита

02.01.2016 19:50

Па ето, кад буде саградјена болница, надам се да це имати одјељење за психицке болеснике. Прица се да је предједник пук`о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

02.01.2016 20:02

Шта се више глупирате, има још законских рјешења, што за џаба губите вријеме, или,или. Није ми вас жао само зато што ништа конкретно не подузимате, а видите да вас фолирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пекар

02.01.2016 20:37

9 јануара, Милорад нам доводи Мирослава Илица у наш град. Идеална прилика да их мрснемо обоицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

02.01.2016 21:01

Не треба им дат плате ништа не раде,ленчуга до ленчуге све их отпустит и запослит младе људе који хоце да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

02.01.2016 23:16

СРАМ ТЕ БИЛО.

Name

марко самардзиц

03.01.2016 06:34

Који си ти кретен!

Name

бе

03.01.2016 09:35

Тацно тако, ко није био у овој болници и не мозе ни претпоставити каква неструцност и дрскост влада доле.

Name

Мило

03.01.2016 09:36

Има главна медицинска сестра Бена примила хиљаде евра од народа и пацијената а муз војно лице у Србији.

Name

Мицо

02.01.2016 21:08

Здравство је пукло, Богданиц је најгори министар у историји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

03.01.2016 12:28

Марко , не могу бити веци од тебе. Неце пацијенту који немозе да устане да дода воде. Не доду у Њемацку да виде како се ради!

Name

БОРАЦ

02.01.2016 21:09

па ВАЗНА ЈЕ ИГОКЕА'ПИТАЈТЕ КЛОСАРЦА'ВАСА БОЛНИЦА ЈЕ У ЛАКТАСИМА'КОД ЛАКТАСЕНКА'ФУЈ,БАНДА ЦРВЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

туга

02.01.2016 21:10

Страшно, да радници нису добили плату за Нову годину, ето и Божића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

самуел

02.01.2016 21:55

Сад це грцки кредит не сикирај те се. Хахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

02.01.2016 22:29

Медицинари у Источном Сарајеву чекају октобарску, а медицинари у Бањој Луци новембарску плату. Нова година прошла, иде православни Божић, а пара нигдје... Ђубрад је све покрала. То шта је урадио режим здравству Републике Српске је за доживотни затвор. У најмању руку!

ОДГОВОРИТЕ