У Томиславграду нађено илирско гробље

Приликом извођења радова на успостављању водоводне мреже у насељу Омоље поред Томиславграда пронађено је илирско гробље из периода другог вијека прије Христа.

Регион 16.12.2015 | 10:20
У Томиславграду нађено илирско гробље

Према ријечима мјештанина овог насеља Боже Радоша, код ископавања канала за полагање водоводне цијеви за кућу његовог комшије наишло се на гробље које датира још из времена илирског доба.

На то археолошко откриће, каже, позван је кустос Фрањевачког музеја "Фра Јозо Крижић" из Томиславграда, Стипан Дилбер, који је потврдио њихову претпоставку додавши да је локалитет врло интересантан за истраживања јер се ради о гробљу из времена Далмата, као и неколико гробова из средњег вијека.

"Свакако би требало разјаснити ради ли се о гробљу у које су се покапавали Далмати, који су живјели у и око омољске градине или о гробљу које је настало након првог далматско-римског рата из времена 156. године прије Христа. Свакако, овај локалитет би требало археолошки истражити јер су могућа и друга открића", пренио је Радош излагање кустоса.

Пронађени су гробови типични за далматски начин сахрањивања умрлих, који се састоје од плоча које су постављене двосливно у правцу сјевер - југ с тим да су додирне ивице исклесане, као и троугласта предња и задња камена плоча која затвара гроб.

Такође, ово је једно од неколико оваквих археолошких налазишта гробаља на Дувањском пољу из времена илирских племена која су живјели на овим просторима, што је за археологе право мјесто за даља истраживања.

"Надамо се да ће се овај локалитет археолошки истражити, као и још неколико сличних који се налазе на подручју Омоља, о чему је говорио и археолог Стјепан Дилбер, како би се више сазнало о животу илирских племена која су обитавала на овим просторима", истакао је Радош.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Богоје

16.12.2015 09:36

Ето од када су СЕРБИ били ту али их Тудјманове устасе и Америцки јевреји истерасе са родне груде и огњиста, сада скоројевици пису неку нову историју, без трага о СЕРБИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од

16.12.2015 10:09

Илира настали су Албанци то сигурно знате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мммм

16.12.2015 12:32

Овај Богоје је прави глупсон у правом смислу.поз

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

16.12.2015 14:42

У је*о те, па испаде да су Босњаци били ту јос прије Кристоса, или се ја то варам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

16.12.2015 14:56

Илири су небески народ,прије Срба населили Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

показите истину

16.12.2015 19:47

То јесте слике, натписе итдитд. Зна се ко је ту био од памтивијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

18.12.2015 08:35

У тај доба нико није знао ста је сјевер и ста је југ...

ОДГОВОРИТЕ