Гораждевац: Оружани напад на куће Срба

На српске куће у селу Гораждевац код Пећи непозната лица ноћас су извршила више оружаних напада, нико није повријеђен, а причињена је знатна материјална штета.

Србија 07.12.2015 | 08:40
Гораждевац: Оружани напад на куће Срба

"Пуцњима из аутоматског оружја у 2.45 часова порушен је споменик жртвама НАТО бомбардовања, који се налази у центру села", рекао је Срни члан Привременог вијећа општине Пећ са измјештеним сједиштем у Гораждевцу Ранко Здравковић.

Према његовим ријечима, разбојници су пир почели тако што су прво пуцали на кућу Саше Петровића, затим су запалили аутомобил Србољуба Колашинца, потом су пуцали на кућу Милунке Букумирић, да би на крају испалили више рафала на трафику Драшка Вуксановића.

Он је додао да у нападима нико није повријеђен, али је причињена знатна материјална штета, пошто су куће Петровића и Милунке Букумирић погођене са више рафала.

Здравковић је навео да су у тренутку напада у кућама спавале породице Петровић и Букумирић, али у собама са супротне стране.

Одмах послије напада, полиција је изашла на лице мјеста, затворила саобраћај кроз Гораждевац, али се према Здравковићевим ријечима - на томе и завршило.

Здравковић истиче да су мјештани Гораждевца узнемирени, јер је ово "трећи или четврти напад" на мјештане, који, према његовом мишљењу, има за циљ да подстакне исељавање ове једине српске енклаве у региону Пећи.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић најоштрије је осудио јутрошњи терористички напад албанских екстремиста на Србе и њихову имовину у Гораждевцу, те позвао све Србе на Косову и Метохији да сачувају присебност и не одговарају на провокације.

Ђурић наглашава да је недвосмислени циљ напада застрашивање српског становништва на Косову и Метохији да би се оно принудило на исељавање, те оцјењује да "кристална ноћ" у Гораждевцу има сва обиљежја тероризма.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију у саопштењу истиче да је ово терористичко дјело још један подсјетник колико је ситуација у којој живе Срби у јужној покрајини далеко од нормалне и стандарда какви постоје у друштвима чија је амбиција да постану дио Европске уније.

Према његовим ријечима, ово је упозорење свима колико је безбједносна ситуација на Косову и Метохији подложна дестабилизацији и какве консеквенце може имати неадекватно реаговање на политички екстремизам дијела опозиције у Приштини, која је шовинистичком реториком и дјеловањем од свих неалбанаца у српској јужној покрајини направила потенцијалну мету.

Ђурић је увјерен да велика већина Албанаца на Косову и Метохији не жели ескалацију насиља у свом окружењу, а привремене институције самоуправе у Приштини сада имају прилику да покажу своју зрелост тако што ће пронаћи починиоце ових безумних и ничим изазваних терористичких аката.

"Апелујем и да међународна заједница на ову ситуацију реагује са највећом озбиљношћу како би се избегло даље угрожавање безбедности Срба и нарушавање крхке стабилности на Косову и Метохији", истакао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ибро

07.12.2015 08:28

Јадан народ јер може свако да се иживљава над њим ! Надам се да ће наћи кривце без обзира да ли се ради о Србима или Албанцима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.12.2015 08:34

Немају обезбјеђену полицијску патролу на улазу у село, барем у току ноћи??? Све је ово уз договор Вучића и Таћија, без њиховог "благослова" ништа се не дешава. Много ствари је нама (малим људима) чудно и нелогично, али у политици то све има свој циљ... Срећа па није нико настрадао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

07.12.2015 08:37

Цитам у србијанским новинама да Србија треба да купи орузије из Русије и да це један дио орузија добити на поклон, е то знаци једно, Косово и Метохија це бити у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.12.2015 09:36

Браво Немања, родила те мајка паметнога! Довољна је једна будала (Албанац на Косову), без мозга (као ти), да прочита твој коментар, и вечерас распали који рафал не нечију кућу и породицу на Косову. Ако ти се ратује, ципеле на ногице и правац Метохија!!! Ако случајно желиш да помогнеш ону сиротињу напуштену од свих, ЗАЧЕПИ ТА УСТА ГЛУПА, правац прва црква и остави 10, 100, 1000 марака и кажи да је за људе на Косову. Стално се организују акције прикупљања помоћи, само нешто људи често заборављају датуме и мјеста прикупљања!!!

Name

небитан

07.12.2015 10:54

Цуј дај паре цркви да помогнес људима на Косову, хаххахаха. Боље их остави у димњак да их надје дјед мраз.

Name

ДУЛЕ НС

07.12.2015 08:40

ИЗАЗИВАЈТЕ СУДБИНУ ГОСПОДО СИПТАРИ АЛИ И СТРПЉЕЊУ ИМА КРАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путко

07.12.2015 08:58

Још мало шипци и адио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

07.12.2015 10:13

Ово је терористички напад,медији морају да изјављују о терористичком нападу на Србе на Косову,а не о неком оружаном нападу. Свјет сасвим сигурно неће да жали Србе,и према томе ни да пишу о овоме када су и сами препуни ислама. Срби би морали да ово окарактеришу као терористички напад и да шире муњевитом брзином по цјелом свјету јер ББЦ,ЦНН и друга исламскокатоличка багра неће. Треба полако тражити да Срби формирају полицију на дјеловима у којима живе Срби јер тежко да ће муслиман муслимана да ухапси због напада на Србина. Срби би то сигурно урадили да је Србин муслимана напао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккм

07.12.2015 10:31

Иди лечи се !!!

Name

Богоје

07.12.2015 10:31

Ста мислите да су сиптари имали орузје ,полицију и војску коју је имала Србија-Београд како би ми Срби просли, а и дан данас провоцирају. ЦИМ нас Руси наорузају испробацемо то ново орузје ако-БОГ-да бас на сиптарима, јер МС. ДС је светиња сто у преводу знаци мртав сиптар - добар сиптар АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

07.12.2015 11:35

Све је то смисљено од њихових налогодаваца са запада.Западна демократија,јаци сам пацу да отимам тудје.Ниција није до зоре сјала,па неце ни васа.

ОДГОВОРИТЕ