Краљевина СХС настала прије 97 година

На данашњи дан 1918. године проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, прва заједничка држава Јужних Словена.

Регион 01.12.2015 | 08:40
Краљевина СХС настала прије 97 година

Стварање нове државе у палати Крсмановић на Теразијама у Београду прогласио је регент Александар Карађорђевић, који је 1921. године постао краљ.

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца заузимала је територију данашње Србије, БиХ, Македоније и Црне Горе, те највећи дио данашње Хрватске и Словеније.

На челу монархије била је династија Карађорђевића.

Краљевина Србија је још почетком Првог свјетског рата званично објавила да су њени ратни циљеви уједињење Срба, Хрвата и Словенаца, што је потврђено Нишком декларацијом Скупштине Краљевине Србије 7. децембра 1914. године.

Формирање Југословенског одбора услиједило је 1915. године, а сачињавали су га истакнути Срби, Хрвати и Словенци са простора тадашње Аустро-Угарске опредијељени за стварање нове заједнице Јужних Словена.

Конкретни преговори о уједињењу у будућу државу постигнути су на грчком острву Крф, гдје је 20. јула 1917. донесена Крфска декларација, а у Женеви 9. новембра 1918. године Женевски споразум.

Скупу у Женеви присуствовали су представници Краљевине Србије, Народног вијећа из Загреба и Југословенског одбора с централом у Лондону.

У јеку распада Аустро-Угарске под вођством челника и присталица Југословенског одбора у Загребу је проглашена држава Словенаца, Хрвата и Срба, као земља Јужних Словена дотадашње Аустро-Угарске.

У Новом Саду је Велика народна скупштина 25. новембра 1918. године донијела одлуку о присаједињењу Краљевини Србији, а 24. новембра и Скупштина Срема у Руми, па је Војводина ступила као саставни дио Србије у нову заједничку држави образовану 1. децембра 1918. године.

Крајем новембра и Подгоричка скупштина донијела је одлуку о припајању Црне Горе Краљевини Србији.

Тако је 1. децембра 1918. године регент Александар Карађорђевић прогласио стварање нове државе.

Држава је назив у Краљевина Југославија промијенила је 1929. године. То је био досљедни наставак изворне концепције са којом је и образована заједничка држава, што је било унесено и у Видовдански устав из 1921. године.

Краљевина Југославија постојала је до Другог свјетског рата.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

никада више

01.12.2015 07:42

Југославија највећа тамница српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

01.12.2015 09:41

А сад зивис у рају са свецем Додом који те води ко слијепца а ти само климас главом ко кловн.

Name

Михаило Микић

02.12.2015 00:05

Југославенска идеја потиче од бискупа ђаковачког Јосипа Штросмајера који се римској Курији (влади римокатоличке "цркве") у својим писмима жалио што нема више мисионара да СРБију Светог Саве покатоличи и преда Папи на поклон заборављајући при томе да Православни СРБи нису народ римског Папе, већ да су СРБи били, јесу и остаће народ Светог Саве. Сама Југиславија је била масонска творевина створена од Краља Александра због његове похлепе за земаљском славом и масонске жеље да буде Краљ велике земље. Због тога сада Александар са правом без СРБског Крста почива на Опленцу. Скупштина Краљевине СРБије одржане 7 Децембра 1914 године је била једна од највећих превара СРБском Народу. СРБи су жељели ослобођење и уједињење СРБски земаља Светог Саве које се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ Химни у једну недељиву и јединствену Савину Свету СРБију а масони су жељели стварање заједничке државе са иновјерним Словенцима и Хрватима са намјером да тако Словенце и Хрвате из табора побеђених пребаце у табор побједилаца уз помоћ Краља Александра. Александар је своју политичку грешку и заблуду плати својом главом. Убијен је у Марсељу за време пријатељске посјете Францудкој од стране оних којима је непитајући СРБски Народ даривсо СЛОБОДУ. Кроз унитарно Југославенство силим наметнуто Краљ Александар је РАСРБИО СРБЕ, ДОК СУ ХРВАТИ И СЛИВЕНЦИ ОСТАЛИ И ДАЉЕ ДА БУДУ У СВАКОЈ ЈУГОСЛАВИ САМО ОНО ШТО СУ ОНИ БИЛИ И ПРИЈЕ ТОГА ХРВАТИ И СЛОВЕНЦИ. Тако су СРБи следећи своје политички слепе вође и сами постали СЛЕПЦИ и дошли у садашњи тешки положај из које другог излаза нема осим ПОКАЈАЊА и признавања својих политички греша, осим повратка Православних СРБа својим Светим СРБским коренима, осим повратка СРБа на пут Светог Саве који води у живот вјечни, осим повратка СРБа своме милом и Богу драгом Светосављу као врхунцу хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота.у супротном СРБи ће Законом Живота убрзо да нестану са позорнице живота овог свијета. Водећи комунисти који су такође били масони нису крили своје праве политичке циљеве и намјере. По сведочењу комунистичког оца комунистичке и југославенством расрбљене и обезглавите СРБије Едвард Кардељ је током шездесетих година Добрице Ћосићу отворено рекао у једном разговору да је "Југославија за Словенце и Хрвате само трансмисија на њиховом путу за Европу". Добрица Ћосић се жели у својим мемоарима да он "није разумио тада о чему Кардељ прича". Поред такви политички слепаца и злочинаца као што је био Добрица Ћосић који је на почетку Другог свјетског рата убио 12 СРБски Домаћина из свог краја који нису хтјели да се прикључе партизанима СРБи и НИСУ могли имати бољу и љепше будућност од ове коју сада имају. ЗАТО ЈЕ ЈУГОСЛАВЕНСТВО И ЈУГОСЛАВИЈА У БИЛО КОМЕ ОБЛИКУ БИЛА И ОСТАЛА НЕГИРАЊЕ СРБСТВА И САВИНЕ СВЕТЕ СРБИЈЕ!

Name

Милојко Бања Лука

01.12.2015 08:09

Историјска грешка Српског народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

01.12.2015 08:12

Босна је прије 1200 година била краљевина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

01.12.2015 09:40

Не млати кад појма немас! Каквих болан 1200 година? Испасце да је Босна старија од Рима.

Name

БЛука

01.12.2015 09:54

Тако је , за вријеме Твртка директног потомка лозе Немањића значи Српска Краљевина.

Name

Кхал Дрого

01.12.2015 10:18

Паша, криви навод. Област Босну први пута помиње око 950-е, византијски цар Константин Порфорогенит ВИИ сходно извештају својих путописаца, пише да је настањује народ Срби (исто нам пишу и ранији и франачки и византијски списи, неки тамо из 822.), а тадашњом Босном влада српски кнез Часлав. И у каснијим вековима Босна је за Србију везана, на свим и то западноевропским мапама из ИX. и X.века ови простори данашње БиХ су по Србима именовани (Сербс, Сервианс, Сервиа), наравно беше и промена владара, ови простори би бивали подељени и под више њих, посебно у XИИИ. веку, из тог времена датирају и бројни српски манастири, а заиста је била успостављњена средњевекована држава Босна 1377., а први краљ Твртко у Милешеву је титулисан краљем Србљем (Србима), па у наставку облсти којима је владао, шпто такође доказује ко беше доминантан народ у тој средњевековној држави која ће на жалост пропасти под најездом азијатских хорди 1463, које неки Османлијама воле звати.

Name

тодмио

01.12.2015 16:37

Појма немас са историјом сине

Name

Кхал Дрого

01.12.2015 08:21

Средином XИX.века међу интлектиуалном елитом свих словенских народа корене беше пустила идеја пансловенизма (данас је тако нешто прилично непопуларно поменути), на таласу ове идеје крајем овог и почетком XX.века развија се и идеја о заједничкој држави јужних Словена, а посредно и заједничком идентитету. Ова идеја је и реализована на данашњи дан, али ствари се неће одвијати у позитивно смеру, дал то беше тада прогресивна и ваљана идеја, али су ствари у неком тренутку пошле по злу, или се показало да правити брак, заједничку земљу са оним превртљивим и незајажљивима, и који ће првз прилуику искористити да спроведу своје подле и стварне намере и није разумна идеја, остаје свакоме да свој суд и своје виђење донесе. Историја је ишла како је ишла. Наравно, многи ће рећи да то тада беше трагична грешка, јер су каснији догађали били погубни по наш српки род. Али и питање је колико тада беше могуће нешто боље добити. Србија јесте исјрварила у "великом рату", пострадао је српски народ и у Србији али и западно од Дрине у бројним одмаздама и конц.логорима, беше земља победница, и земља која је тада имала дивљење читаве Европе, али од дивљења слабе вајде, ту су интереси ипак примарни. Наравно, неки ће рећи да је требала заокружити тадашње срспке етничке просторе (како је то Војвода Мишић предлагао у извештају краљу Александру) али питају се и велике силе, пре свега тада ВБ, и та идеја баш и није имала било какву подршку. Уостало, и држава Срба, Хрвата, Словенаца (отприлике простори данашњих БиХ, Хрватске и Словеније, више-мање) је конституисана на рушевинама А-У 29.10.1918., без икакве сумње у режији великих сила које су већ трасирале терен да би спречиле касније нежељене процесе, и питање је шта се тада могло учинити, уопште код давања суда ваља бити опрезан, и барем покушати сагледати ширу слику. Како год, овај дан, али и то време припадају историји, на жалост, догађаји ће у каснијим деценијама ићи рђаво и трагично по наш српски род.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

01.12.2015 09:50

Обе Југославије су највећа несрећа Срба. Крајем 19 вијека Срба је било колико и Француза, а данас град Париз има више становника него свих Срба на Балкану. Видим, неко овдје оправдава ову нашу несрећу, нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

01.12.2015 13:31

Ево су ти сад, своји на свом, сами Срби, просперирали к'о никад.

Name

млада босна

01.12.2015 10:03

По видовданском уставу Бошњаци су већа парава имали у тој краљевини него у Титовој Југославији и данашњој РС као констутивни народ.Проблем те краљевине,а и Југославије па и у нама самим сто се не постујемо међусобно као народи.Намећемо своје као да је најбоље,а свко ко намеће некоме своје,своје нити воли нити туђе поштује!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пасха

01.12.2015 11:38

Јест али у Турској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

01.12.2015 22:29

Зивјела Краљевина Босна

Name

ПОРУКА

03.12.2015 11:37

НЕКА УСТАВНИ СУД БиХ ПРОГЛАСИ НЕУСТАВНИМ ДАН ПРОГЛАШЕЊА КРАЉЕВИНЕ СРБА ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА. УСТВНЕ СУДИЈЕ СУ ОБИЧНИ ОНИ НАЈ ЈЕФТИНИЈИ КУР.ОНИ (Т)...........!

ОДГОВОРИТЕ