Стево Мирјанић наљутио пољопривреднике

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске није испунило очекивања пољопривредника јер од свих обећања и најава ове године су једино редовно исплаћивали премије за млијеко, изјавио је Саво Бакајлић, предсједник Удружења села Семберије.

Република Српска 30.11.2015 | 16:00
Стево Мирјанић наљутио пољопривреднике

Бакајлић каже да су пољопривредници разочарани, јер им је на почетку године министар пољопривреде Стево Мирјанић обећао да ће у овој години подстицаји бити редовније исплаћивани.

„Осим премије за млијеко, која се редовно исплаћује, касни исплата премије за откупљену пшеницу у износу од пет пфенига по килограму, што је обећано, а касне и подстицаји за капиталне инвестиције у пољопривреди, као и подстицаји за купљену пољопривредну механизацију“, каже Бакајлић за ЦАПИТАЛ.

Он истиче да ће се семберски пољопривредници због ових проблема ускоро затражити званично објашњење од министарства „које свјесно одуговлачи испуњење законом прописане обавезе о исплати подстицаја, покушавајући да их пролонгира чак до маја 2016. године“.

Поред проблема са подстицајима, пољопривредници у Републици Српској се жале да немају времена да се баве производњом од наметнутих административних обавеза и „папирологије“ за коју нису довољно едуковани.

„Пољопривредницима треба више од половине радног времена да умјесто на њиви, свакодневно проведу за рачунаром, да уче Еxел, да обезбјеђују разне потврда и изводе“, каже за ЦАПИТАЛ Мићо Живић, директор Пољопривредне задруге „Повртларство“ из Црњелова. Он каже да његова задруга само за обезбјеђење подстицаја за 162 кооперанта треба ових дана да обезбиједи око 4.000 копија фактура и издатих рачуна о преузетој и исплаћеној роби.

„Волио бих да је неко из ресорног министарства дошао љетос у пластеник или на њиву у Црњелову, када су температуре прелазиле 40 степени Целзијусових, па да се увјере да ли пољопривредници у таквим условима могу уопште и да размишљају о административним обавезама које су им наметнуте“, истиче Живић.

Живић каже да је скоро половина пољопривредника полуписмено и недовољно едуковано за рад на рачунарима, али они постижу итекако добре резултате у производњи поврћа, што потврђује и податак да је ова задруга откупила око 1.600 тона поврћа у овогодишњој сезони.

„У Министарству пољопривреде се плаше злоупотреба и инсистирају на томе да је прије прољећне сјетве требало пријавити површине које ће сваки пољопривредник засијати, да би стекао услов за исплату подстицаја. Они који се баве злоупотребама, нити сију, нити ору, већ се унапријед припремају за злоупотребе“, каже Живић.

Он каже да кооперанти ове задруге, углавном људи старије животне доби, не читају службене гласнике, не служе се рачунарима и интернетом, јер за то немају ни времена, али ни довољно знања.

Најављено изједначавање подстицаја за ратаре и повртларе, такође, негативно ће утицати на производњу поврћа, каже Живић, јер је производња поврћа дупло скупља од производње житарица. Субвенције по килограму откупљеног поврћа, бар до сада, стимулативно су дјеловале на повртларе, охрабрујући их да произведу што више квалитетне робе.

Извор: Капитал

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Семберија

30.11.2015 15:03

Бакајлић и Живић су два политичка полтрона,а не представници пољопривредника.Како их није срамота да дају изјаве у име пољопривредника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пољопривредник

30.11.2015 15:24

Па није да се залим ал и премије за млијеко касне сест мјесеци ал гледајуци на федерацију и то је добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник Перо

30.11.2015 15:40

Треба вам укинути те подстицаје, размазени сте до крајњих граница. Ко раднике подстице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

01.12.2015 01:23

Па сељаци владају,сколовали дјецу да им дају а они сакривају духан,узимају кредите,подстицаје и сл. Паметан је нас сељак,то се зове лобирање ,гратис. Све градонацелници који су посље рата досли у градове а јос увјек ХРР ОРО ЈА ЊИВУ ,КАД ОНО КОД ЦЕТВРТЕ БРАЗДЕ..

Name

Стево М

30.11.2015 15:42

Не исплацујем ја подстицаје, љутите се на Тегелтију, код њега је кеса

ОДГОВОРИТЕ
Name

пикљо

30.11.2015 15:45

Први Бакајлиц лазно пријављује поврсине. Тако је пријавио да му је Дрина однела 1 ха воцјака сљиве. И опет је добио паре од Владе и за то. Само лапрдају без везе обојица

ОДГОВОРИТЕ
Name

мошо

30.11.2015 16:11

Значи Бакајлић воли да муља.

Name

Коцкар

30.11.2015 16:32

Бакајлицу кад цемо мало сјести да коцкамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола мициц

30.11.2015 19:25

Гдје је Стево Мирјаниц ту су и малверзације. Своју кцер Зринку Иванковиц је уписао на мастер на Пољопривредном факултету у Бањој Луци. Ментор јој његов полтрон Зељко Васко. Зринка једва заврсила средњу сколу, па јој тата купио приватни факултет Синергија. Сад це магистрирати па це докторирати па це бити успјесна као тата.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоx

30.11.2015 19:39

Стево је бјелосвјетски лопов...зна узет паре за студије изводљивости ...мамицу му јарећу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

док

19.08.2016 07:00

Радник Перо нек се ухвати пољопривреде па нека мисли својом главом а не да неко други мисли за њега

ОДГОВОРИТЕ