Сваки трећи ученик напусти средњу школу

Анализом Дирекције за економско планирање дошло се до алармантних података, који се прије свега односе на образовање, а између осталог је и тај да сваки трећи ученик у БиХ напусти средњу школу.

Босна и Херцеговина 28.11.2015 | 12:15
Сваки трећи ученик напусти средњу школу

Ниска конкурентност бх. економије има своје коријене у ниском обухвату образовањем, посебно у области средњег и високог образовања, као и у лошој образовној структури кадрова и образовном систему који не припрема адекватно кадрове за модерно тржиште рада, пише Вечерњи лист БиХ.

Наиме, стопе уписа у предшколско образовање су најниже у регији, док су стопе уписа у основно и средње образовање испод задовољавајућег нивоа. Посљедњи показатељи говоре како око 50 посто особа има средњошколско образовање, а тек око десет посто високошколско образовање.

Забрињавајући подаци

Како се наводи у анализи Дирекције за економско планирање, упркос оствареном напретку и проведеним реформама, образовни систем суочава се са значајним проблемима и стога га је неопходно унаприједити од најнижег до највишег нивоа.

Податак о постотку дјеце која похађају први разред основне школе, а која су током претходне године похађала предшколско образовање, за БиХ је 16,3%. Обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем у години пред полазак у школу је већи у Федерацији БиХ него у РС. Надаље, постотак дјеце доби од три до пет година која су укључена у предшколско васпитање и образовање износи 14,4% за Федерацију БиХ, 10,3% за Републику Српску, а 13,1% за БиХ.

Процијењена стопа похађања школе за дјецу доби од 6 до 14 година износи 97,6% за БиХ, при чему је 98,9% за Републику Српску, а 97,2% за Федерацију (96,9% дјевојчица, а 97,4% дјечака). Посматрањем трендова уписа у први разред основних школа у Федерацији БиХ за раздобље школска 2008./09. - 2012./13. година, за које су доступни службени статистички подаци, може се установити да се број уписаних ученика у школској 2012/13 смањио за 2017 ученика у односу на школску 2008./09. годину, што изражено у постотцима износи 8,76%.

Ако, ипак, посматрамо трендове смањења или повећања укупног броја ученика основних школа, установићемо како је у протеклом петогодишњем раздобљу дошло и до смањења укупног броја ученика у основним школама у БиХ.

Болоња није испуњена

Стопа уписа у средњим школама је 76,2 посто. Око 54 посто ученика заврши средњу школу у редовном року, а само 24 посто матураната наставља школовање након средње или више школе. Напуштање средњег образовања од 32,2 посто је изузетно висок просјек (а у односу је с малољетничком делинквенцијом, припадању ромској популацији, сиромаштвом и материјалном ситуацијом у породиции)", стоји у документу " Стратешки оквир за БиХ" који је у септембру објавио ДЕП. Када су у питању високообразовне институције, наводи се како обвезе по Болоњској декларацији до сада нису у потпуности испуњене.

Недостатак учинковитости система високог образовања може се поткријепити чињеницом да само 3% студената на појединим факултетима заврши на вријеме свој студиј. У 2013. свега 10,1% радно-способног становништва има више или високо образовање, док је тај постотак радно-способног становништва са завршеном средњом школом пуно већи и износи 48,7%.

То показује како многи не настављају своје школовање након стеченог средњошколског образовања. За особе с високом разином образовања је најмањи ризик од незапослености (у 2014. години особе с високим образовањем су представљале 12% стопе незапослености).

Извор: НН/Вецерњи.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Питање

29.11.2015 10:15

Шта од школе имају они који је не напусте?

ОДГОВОРИТЕ