Освештано спомен обиљежје Цвијићу

Академик професор др Мирко Керкез, председник научног већа Српске краљевске академије научника и уметника, која наставља традицију истоимене академије, код Срба, која је постојала до пред Други светски рат, открио је са сарадницима, спомен обележје академику професору др Јовану Цвијићу, нашем знаменитом и светски признатом географу и антропологу, некадашњем председнику СКАНУ, ректору Београдског универзитета, почасном доктору најпрестижнијих светских и европских универзитета. Ово спомен обиљежје је рад академика Драгољуба Драге Мирковића, ликовног уметника из Бијељине, пореклом из Бањана у Старој Херцеговини.

Србија 28.11.2015 | 11:33
Освештано спомен обиљежје Цвијићу

Цвијић је, рекао је академик Керкез, "љубав према роду, отаџбини, својој Лозници, свом Јадру, показао врхунским научним делом које је, и свестрано, и драгоцено, не само за нашу, већ за светску науку из области, којима је засенио највеће умове тога доба од оних са Сорбоне до Прага".

"Врло је важно да, у његовој родној Лозници, коју је свим срцем волео, где је завршио шест разреда чувене овдашње Гимназије, достојно буде обележено огњиште са ког је потекла таква научна и људска громада као што је био Лозничанин, Јадранин и Србин, Јован Цвијић", поручио је академик Керкез у присуству многих људи, не само Јадра, већ и из разних делова Србије, РС и Црне Горе, међу којима је био и актуелни председникк СКАНУ, академик Драган Дамњановић. "СКАНУ га слави и поноси се чињеницом да је био на челу наше академије".

Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, захваљујући се, на дару граду од СКАНУ, истакао је да град и те како поштује великана, "који сваке године има своје дане у Лозници, главна улица и главни трг у граду носе његово име, једна Основна школа, и да има два споменика славног суграђанина".

Аутор: В.Митрић

Коментари / 0

Оставите коментар