Анализа: Шта је све Жиле донео Партизану ове сезоне?!

Златни "орлић" Андрија Живковић. Та реченица све довољно говори. Најбољи када је најпотребније. Партизанов убедљиво најбољи играч и када није 100 одсто спреман.

Фудбал 30.11.2015 | 00:00
Анализа: Шта је све Жиле донео Партизану ове сезоне?!

Не треба бити много мудар па закључити да је Жиле најзаслужнији за велики успех у Лиги Европе и због тога што су црно-бели на прагу европског пролећа.

То што један Партизан игра у Суперлиги, а други под светлима европске позорнице, није до њега. Јер, Живковић је постигао четири од девет голова Партизана у Лиги Европе ове сезоне. Треба истаћи да је толико пута мрежу затресао и Абубакар Оумару и да су они архитекте огромног успеха.

Ипак, погоци нашег златног "орлића" су они који ломе противнике.

Пре Лиге Европе, осврнућемо се на Лигу шампиона. Могао је Партизан и до групне фазе елитног такмичења, али је БАТЕ Борисов за нијансу био бољи. Српски рпвак је пре окршаја са белоруском екипом обезбедио играње у Лиги Европе преко Стеауе, а румунском тиму пресудио је управо Живковић.

После 1:1 у Букурешту, у Београду је било 1:2 на полувремену, да би брзоноги крилни нападач ступио на сцену да све реши. Јевтовић јесте изједначио, али је Жиле мајсторским лажњаком бацио чувара на траву и у маниру играча светске класе, што и јесте, затресао мрежу.

Пред сам крај асистирао је Трујићу да овери велики тријумф. Тако је обезбедио Партизану јесен у Европи.

Нашао се Партизан у групи са Атлетик Билбаом, Аугзбургом и АЗ Алкмаром. Ако су Баски били изразити фаворити, преостале три екипе су имале подједнаке шансе да се боре за друго место. Тако је и било до коло пре краја такмичења у Л групи.

Сигурно су многи веровали да црно-бели могу даље, али је сигурно мало оних који су очекивали да ће имати две победе у гостима. И ту је управо Жиле блистао. Једино је Билбао био бољи у двомечу.

На старту је пао АЗ Алкмар (3:2), што је била можда и најбоља утакмица српског првака ове сезоне. Већ у 11. минуту је сервирао погодак Оумаруу, да би у самом финишу отклонио све дилеме око победника.

Фантастично је истрчао контру као да је тек почетак меча, прихватио идеално додавање Саше Илића и рутински проследио лопту у доњи леви угао. Тиме су црно-бели показали спремност да се упусте у жестоку борбу за европско пролеће.

Партизан је чак 30 година чекао на скалп немачке екипе и црну серију је прекинуо баш у Аугзбургу. Бранио је одлично Живко Живковић, али ће бундеслигаш дуго памтити тада двоструког стрелца Андрију.

Најпре је на сјајно додавање Бабовића карактеристично ушао са десне стране у средину за 1:0, а онда је при вођству са 2:1 казнио грешку ривала, затресао мрежу и спаковао бодове за Београд.

Повреда га је више од месеца дана одвојила од терена. Вратио се када се решавала Партизанова судбина у Лиги Европе. Два пораза од Билбаоа пољуљала су ионако уздрмано самопоуздање због посртања у Суперлиги. Али, када је Жиле на терену, црно-бели не морају да брину.

На гостовању АЗ Алкмару су подбацили у првом полувремену, али је у наставку уследило буђење. Оумару је анулирао заостатак и када се чинило да ће поделити плен - преокрет. Камерунац је пробио по левом крилу и као на тацни послужио Живковића, а златни "орлић" је сигурно погодио мету.

За 2:1 у Холандији! За трећу победу у Лиги Европе! За лансирање Партизана ка европском пролећу! За то је потребан још мали корак у последњем колу против Аугзбурга у Хумској. Бод је довољан, сме и да изгуби, али не са 0:3, 1:3 или убедљивије.

Нема сумње, Андрија Живковић је бисер црно-белих и нашег фудбала. Штета шта га чека карта у једном правцу из Хумске.

Коментари / 0

Оставите коментар